Comments: 990 (Discussion closed)
 • #990

  v.i. (Saturday, 17 December 2011)

  Ανακοίνωση του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με δηλώσεις του άλλου δημοφιλούς μέλους των LO.R.DI.

  "Ο ρατσισμός στο σαλόνι: Και για το AIDS φταίνε οι ξένοι!

  «Είναι ανάγκη να απελαθούν οι ιερόδουλες φορείς του AIDS, προκειμένου να πάψουν να συνιστούν απειλή για την ελληνική οικογένεια», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας και φερόμενος ως επίδοξος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Α. Λοβέρδος, σε ημερίδα με θέμα την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Θυμίζουμε πως ο κ. Λοβέρδος είχε και παλιότερα εκφράσει το ενδιαφέρον του για την ελληνική οικογένεια που κινδυνεύει από τις «παρασπονδίες» ορισμένων μελών της, ενώ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επαναφορά της θανατικής καταδίκης. Συγκεκριμένα, είχε καλέσει τότε τους πελάτες των αλλοδαπών ιεροδούλων «να μην πηγαίνουν με αδήλωτες πόρνες διότι θα φέρουν το AIDS στο σπίτι τους» (http://www.youtube.com/watch?v=b0-kxtsHoxg). Φαίνεται όμως πως η έκκληση του υπουργού δεν εισακούστηκε. Οι πελάτες συνεχίζουν αμέριμνοι να τρέφουν το ιερό τέρας της εμπορίας ανθρώπων, για την οποία βέβαια τίποτα δεν έχουν πληροφορηθεί, όπως άλλωστε ούτε και ο υπουργός. Ευλόγως λοιπόν τώρα έρχεται η ύπατη απειλή της απέλασης. Κοινώς, αφού οι Αθηναίοι συνεχίζουν να τιμούν τις φθηνές τους υπηρεσίες, να τις διώξουμε. Στο όνομα της ελληνικής οικογένειας βεβαίως…
  Ας θυμίσουμε το αυτονόητο στον (και καθηγητή συνταγματικού δικαίου) κ. Λοβέρδο. Το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία κατοχυρώνεται για όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής και γλώσσας. Και κάτι ακόμη: οι μετανάστες που ζουν χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα μπορεί να είναι απελάσιμοι. Δεν είναι όμως απελάσιμοι επειδή είναι άρρωστοι.
  Όταν συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχε στηλιτεύσει την συμπερίληψη του ΛΑΟΣ (http://www.hlhr.gr/details.php?id=584). Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι εν μέρει τους αδικήσαμε. Με τέτοιους υπουργούς και υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ έχει πολλούς λόγους να χαίρεται καθώς αποκτά άξιους συνοδοιπόρους στη πορεία του για την εξουσία. Μπορεί όμως και να ανησυχεί διότι απειλούνται τα σκήπτρα της ρατσιστικής του πρωτοκαθεδρίας. Εμείς πάντως, έχουμε ακόμη έναν λόγο να αγανακτούμε.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου"

 • #989

  O.G. (Friday, 16 December 2011 18:26)


  Μιας και μιλάμε για το ΑΠΘ ...

  http://fimotro.blogspot.com/2011/12/blog-post_4961.html

 • #988

  Petros (Friday, 16 December 2011 15:35)

  Οχι μόνο αντίδραση: Είναι ώρα για δράση!
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435065&h1=true

 • #987

  Petros (Friday, 16 December 2011 15:12)

  υποψήφιοι για το Συμβούλιο του ΑΠΘ
  http://diafaneia.ee.auth.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B8#comments
  Καλή επιτυχία στους συναδελφους.

 • #986

  Petros (Friday, 16 December 2011 14:59)

  Κυνήγι μαγισσών στα πανεπιστήμια
  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435023&h1=true
  Γρηγόρης Καλφέλης Καθηγητής της Νομικής Σχολής, ΑΠΘ

 • #985

  YSN (Wednesday, 14 December 2011 14:49)

  H Γερμανία είναι παντοδύναμη και με ευρώ και με μάρκο


  http://www.xrimanews.gr/oikonomia/21997-me-h-xwris-to-eyrw-h-germania-tha-einai-pantodynamh

 • #984

  v.i. (Wednesday, 14 December 2011 12:35)

  @Vasilis K
  Δες στο άλλο φόρουμ, τις αναρτήσεις #635, #644.
  Δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι συνάδελφοι στην ίδια θέση μ' εσένα, όμως σίγουρα δεν είναι λίγοι -εξάλλου, ο αριθμός δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία.
  Την παρέμβασή μας στη σύνοδο των πρυτάνεων μπορείς να τη βρεις εδώ: http://lecture.jimdo.com/%CE%BD%CE%B5%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/

 • #983

  Vasilis K (Tuesday, 13 December 2011 16:46)

  Καλησέρα σε όλους. Ειμαι 407 στο Παν. Αιγαίου και στις 9 / 11 / 2011 εκλέχτηκα στην βαθμίδα του Λέκτορα και από οτι κατάλαβα με την ερμηνευτική αγκύκλιο ακυρώνεται η εκλογή. Κατά πόσο αυτο είναι νόμιμο? Γίνονται καποιες κινήσεις γι αυτό το θέμα από την Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης? Πόσοι άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση?

 • #982

  CL (Tuesday, 13 December 2011 16:11)

  Αγαπητέ Βασίλη,

  Σ'ευχαριστώ για το υπέροχο ποίημα του Λειβαδίτη που πάντα με συγκινεί. Αγαπώ την ποίηση πολύ, ξέρεις και αναγνωρίζω τη δύναμη των λέξεων, ακόμη κι αν δεν τις καταλαβαίνω όλες! Γράφω κι εγώ πού και πού (συνήθως στ'αγγλικά), όταν αναζητώ εκτόνωση. Τίποτα δεν "κλείνει" ένα θέμα καλύτερα από ένα ποίημα... Θ'ανέβαζα κάτι για δείγμα, αλλά είναι προσωπικά για να τα μοιραστώ. Ελπίζω να συνεχίζεις ν'ανεβάζεις κανένα ποίημα για μας τους διψασμένους, ακόμη κι αφού διοριστείς με το καλό!

 • #981

  Vasilis (Monday, 12 December 2011 23:27)

  @ CL

  Αγαπητή μου CL, ήσουν 'σκωπτική' όταν έλεγες ότι δεν καταλαβαίνεις καλά κάποιες ελληνικές εκφράσεις. Η αναφορά στο Λειβαδίτη δε συνάδει [συνάδω < συν + ἂδω (= τραγουδώ μαζί, συμ-φωνῶ)] με κάτι τέτοιο.

  Ο Λειβαδίτης είναι επίκαιρος & υπέροχος, ένας από τους καλύτερους έλληνες ποιητές κατά τη γνώμη μου. Η δύναμη των στίχων του μοναδική.
  Παραθέτω ένα δείγμα προς επίρρωση [επιρρωνύω (επί+ρωννύω=επί+ισχύω) ενδυναμώνω, τονώνω] των λόγων μου.
  :)

  Μην σημαδέψεις την καρδιά μου

  Αδερφέ μου, σκοπέ
  αδερφέ μου, σκοπέ
  σ' ακούω να περπατάς πάνω στο χιόνι
  σ' ακούω να περπατάς πάνω στο χιόνι
  σ' ακούω που βήχεις μες στην παγωνιά
  σε γνωρίζω, αδερφέ μου
  και με γνωρίζεις.
  Στοιχηματίζω ότι έχεις μια κοριτσίστικη φωτογραφία στην
  τσέπη σου.
  Στοιχηματίζω αριστερά μέσα στο στήθος σου πως έχεις μια
  καρδιά.
  Θυμάσαι;
  Είχες κάποτε ένα τετράδιο ζωγραφισμένο χελιδόνια
  είχα κάποτε ονειρευτεί να περπατήσουμε κοντά - κοντά
  στο κουτελό σου ένα μικρό σημάδι απ' την σφεντόνα μου
  στο μαντήλι μου φυλάω διπλωμένα τα δάκρυά σου
  στην άκρη της αυλής μας έχουν ξεμείνει τα σκολιανά
  παπούτσια σου
  στον τοίχο του παλιού σπιτιού φέγγουν ακόμα
  με κιμωλία γραμμένα τα παιδικά μας όνειρα.
  Γέρασε η μάνα σου σφουγγαρίζοντας τις σκάλες των
  υπουργείων
  το βράδυ σταματάει στη γωνιά
  κι αγοράζει λίγα κάρβουνα απ' το καρότσι του πατέρα μου
  κοιτάζονται μια στιγμή και χαμογελάνε
  την ώρα που εσύ γεμίζεις τ' όπλο σου
  κ' ετοιμάζεσαι να με σκοτώσεις.
  Βασίλεψαν τα πρωϊνά σου μάτια πίσω απο ένα κράνος
  άλλαξες τα παιδικά σου χέρια μ' ένα σκληρό ντουφέκι
  πεινάμε κ' οι δυο για ένα χαμόγελο
  και μια μπουκιά ήσυχο ύπνο.
  Ακούω τώρα τις αρβύλες σου στο χιόνι
  σε λίγο θα πας να κοιμηθείς
  καληνύχτα, λυπημένε αδερφέ μου
  αν τύχει να δεις ένα μεγάλο αστέρι είναι που θα σε συλλογίζομαι
  καθώς θ' ακουμπήσεις τ' όπλα σου στη γωνιά θα ξαναγίνεις
  ένα σπουργίτι.
  Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις
  χτύπα με αλλού
  μη σημαδέψεις την καρδιά μου.
  Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο.
  Δεν θα' θελα να το λαβώσεις.

  Υ.Γ. Λαίδη μου, διαβάζεις τα post εδώ;

 • #980

  Petros (Monday, 12 December 2011 22:02)

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231141617
  «Σε αδιέξοδο τα πανεπιστήμια»
  Για κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας των ΑΕΙ προειδοποιούν οι πρυτάνεις

 • #979

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 15:36)

  ΟΚ, ας μη γίνομαι pedantic με κανέναν...

 • #978

  Petros (Monday, 12 December 2011 14:28)

  ιάκωβε, δε ταυτίζω τίποτα, εσύ νομίζεις ότι τα ταυτίζω. Βλέπεις στα λεγόμενά μου πράγματα που δεν υπάρχουν. Αν αρχίσω κι εγώ δε θα τελειώνουμε ποτέ. Εσύ όταν λες ευρωπαίοι, τι εννοείς; τους λαούς; τις κυβερνήσεις; οι κυβερνήσεις εκεί εκπροσωπούν τους λαούς; Λες γενικά οι ευρωπαίοι και προφανώς εννοείς τις κυβερνήσεις και όταν το γράφεις δε σε αποσχολεί να διευκρινήσεις αν εκπροσωπούν το λαό ή όχι. Δεν υπονοώ τίποτα όταν γράφω ήταν δικιά μας επιλογή, είναι απάντηση στο δικό σου που λες σε αντιστοιχία ήταν των ευρωπαίων χωρίς επίσης να διευκρινίζεις τα ίδια. Είναι πιο γρήγορο να γράψω είναι δικιά μας από το να γράψω είναι της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κι εσύ γράφεις ευρωπαίοι και όχι ευρωπαικές κυβερνήσεις. Με άλλα λόγια γίνεσαι pedantic στα δικά μου μόνο.

 • #977

  ΄Αννα...μικρογεύματα (Monday, 12 December 2011 14:06)


  http://topontiki.gr/article/26500

 • #976

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 01:43)

  Διάβασε αυτά που γράφεις ο ίδιος: Διαρκώς ταυτίζεις τις επιλογές της κυβέρνησης στην ελλάδα με τη βούληση του ελληνικού λαού. Η γνωστή βλακεία που τραγουδάνε οι αγγλοσάξωνες. Κατάλαβέ το, εδώ δεν είναι βλάκας ο κόσμος ώστε να το πιστεύει αυτό, ούτε ποτέ το πίστευε από το 1832 και μετά. Ειδικά στις μέρες μας, η κυβέρνηση που έχουμε σήμερα δηλαδή, ούτε κατά διάνοια δεν εκπροσωπεί κανέναν.

 • #975

  Petros (Monday, 12 December 2011 01:39)

  Φυσικά όταν έλεγα δικιά μας επιλογή, δεν εννοώ εσένα και μένα και τους κατοίκους του περάματος αλλά την κυβέρνησή μας και όχι τους 'εταίρους' μας και δεν το είπα ξεκάρφωτα αλλά επειδή είχες πει 'Μα πες μου τώρα, τι είναι αυτό το συγκεκριμένο εκτός από big fat προτεσταντική εκδικητικότητα των Ευρωπαίων επειδή οι Έλληνες έχουν ιδιοκτησία?'. Διάβασα ότι εμείς το προτείναμε και μάλιστα δεν τους άρεσε.

 • #974

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 01:31)

  Εντάξει, έχε την άποψή σου, αλλά μη μας λες ότι ήταν και "δική μας επιλογή". Αυτό είναι που με εξοργίζει, όχι η άποψή σου.

  Για τον Γιαννίτση έχεις πολύ μεγάλο λάθος. Δεν λοιδωρήθηκε από τους συνταξιούχους αλλά από το ίδιο το κόμμα του, γιατί αυτό που προσπαθούσε να κάνει είχε πολιτικό κόστος. Όσο για τους ίδιους τους συνταξιούχους, εύκολα μπορείς να λες ότι θα ξυλοφόρτωναν τον έναν ή τον άλλο. Εικασίες μπορoύμε να κάνουμε πολλές -- άκου όμως και ένα fact: η συγκεκριμένη κυβέρνηση του Πασόκ ήταν που έβαλε τα ΜΑΤ και τους ξυλοφόρτωσαν!

 • #973

  Petros (Monday, 12 December 2011 01:25)

  Ναι ιάκωβε, καταλαβαίνω, δεν είναι δημοφιλές αυτό που λέω. Είμαι όμως με το Βενιζέλο στο συγκεκριμένο, όχι με τον Πρετεντέρη. Και ο Κουτρουμάνης (που τον θεωρώ λογικό, ικανό και έντιμο) το ίδιο διάβασα κάπου ότι έλεγε, τι να κάνουμε υπάρχει αυτό το επιχείρημα, εγώ το βρίσκω λογικό, εσύ όχι, τι να κάνουμε διαφωνούμε, εγώ το προτιμώ αυτό από άλλα μέτρα. Από το κακό υπάρχει και το χειρότερο. Παρεπιπτόντως, πολλές φορές διαφωνώ με τον Πρετεντέρη ειδικά στα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα και τα ΜΜΕ όπου ο Πρετεντέρης υπερασπίζεται το συνάφι του και τους εργοδότες του.

  Και ο Γιαννίτσης λοιδωρήθηκε όσο κανείς όταν προσπάθησε να βάλει τάξη στις συντάξεις αρκετά νωρίς και αν τα κατάφερνε σίγουρα θα έτρωγε ξυλιές από τους συνταξιούχους. Αυτό δε σημαίνει ότι είχε άδικο ξέρεις, αν σε δείρει κάποιος δεν σημαίνει ότι έχει και δίκιο. Η εξέλιξη έδειξε ότι είχε δίκιο.

 • #972

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 01:21)

  Ποια αριστερά και δεξιά? Εκεί είσαι ακόμα εσύ...

 • #971

  Petros (Monday, 12 December 2011 01:13)

  @ιάκωβος
  Ό,τι δρόμο και να διαλέξουμε δε θα έχει εύκολες λύσεις. Θα το δεις ακόμα κι αν η μεγάλη αριστερά πάρει την εξουσία, κάτι που δε φαίνεται απίθανο πλεόν για τους λόγους που παραθέτεις και την αγανάκτηση που υπάρχει. Μακάρι να πέφτω έξω αλλά στο πέραμα μπορεί να νοσταλγήσουν την εποχή με το χαράτσι... τότε να δεις τι θα γίνει και πως θα υποδέχονται αυτούς που τους υποσχέθηκαν καλύτερες μέρες.

 • #970

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 01:10)

  "το συγκεκριμένο μέτρο το θεωρώ δίκαιο (δικιά μας επιλογή ήταν)"

  Ε όχι λοιπόν, δεν ήταν καθόλου δικιά μας επιλογή (του κοσμάκη). Ήταν μια ιδέα του Καστανίδη πριν από πολλά χρόνια, την οποία το Πασόκ είχε στο συρτάρι για έκτακτη ανάγκη. Την έβγαλε από το συρτάρι ο Βενιζέλος πρόσφατα.

  Ακόμα θυμάμαι τον Βενιζέλο στον Πρετεντέρη. Σα να είναι τώρα περνάει ο διάλογος σαν ταινία μπροστά στα μάτια μου. Δηλαδή τι διάλογος? Ένας οργίλος Βενιζέλος να έχει στριμώξει τον άλλο στη γωνία για 2 ώρες και να μην τον αφήνει να σταυρώσει κουβέντα. Ξάφνου καταφέρνει ο Πρετεντέρης και του βάζει την ερώτηση για το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Ανάβει και κορώνει ο Βενιζέλος, τον αγριοκοιτάει και του απαντάει γεμάτος περιφρόνηση πόσο βλακεία ήταν η ερώτηση: Ότι δηλαδή δεν μπορείς να το λες "χαράτσι", αλλά "ασφάλιστρο κινδύνου" -- γιατί είναι "one-off", πληρώνεις δηλαδή τώρα το 1/1000 της αξίας του ακινήτου για να σωθεί η χώρα και το σπίτι σου μαζί. Ο Πρετεντέρης τον κοιτάει, γελάει και του λέει "δεν ξέρω κύριε Βενιζέλο αν θα σωθούν τα σπίτια του κοσμάκη, αυτό που ξέρω είναι πως είστε ο μόνος που θα μπορούσε ποτέ να βαφτίσει αυτό το χαράτσι ασφάλιστρο κινδύνου". Τίτλοι τέλους.

  Κατάλαβες τώρα τι ακριβώς είναι αυτό που εσύ αποκαλείς "δικιά μας επιλογή"? Κατάλαβες τι δούλεμα πέφτει εδώ πέρα την ώρα που παιδιά λιποθυμάνε στο σχολείο από την πείνα?

 • #969

  Petros (Monday, 12 December 2011 01:00)

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=331270
  'Κάλεσμα Τσίπρα στο ΚΚΕ, για συνεργασία και ενότητα στη δράση'
  πλέον φαντάζει ως εφικτό σενάριο (η επιμονή της Γερμανίας το κάνει εφικτό), αρκεί να βρουν τρόπο να συνεννοηθούν. Το ΚΚΕ θα χάσει άραγε ακόμα μια ιστορική ευκαιρία;

 • #968

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 00:57)

  Βλακείες. Να πληρώσουν εκείνοι που έχουν πάνω από 1 σπίτια (ο Πάγκαλος έχει 17, το είπε μόνος του στην τηλεόραση). Ο περισσότερος κόσμος έχει μονάχα το σπιτάκι του που μένει μέσα με την οικογένειά του, το έχει κληρονομήσει απ'τους γονείς του, και ο ίδιος είτε είναι άνεργος είτε ο μισθός που παίρνει πια του φτάνει μόνο για να πληρώνει τους λογαριασμούς. Άμα το λες "περιουσία" αυτό, τότε θα πρέπει να το πουλήσει ("για να διατηρήσει η περιουσία στην Ελλάδα την τιμή της"???) αφού δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι για όλη του τη ζωή και να μείνει αυτός και τα παιδιά του στο δρόμο.

  Πιο πρακτικά, με παράδειγμα, για να το καταλάβεις: Και στο Πέραμα ο κόσμος έχει κάτι παράγκες για να μένει. Και είναι όλοι άνεργοι, όχι τώρα με την κρίση, από τότε που γεννήθηκαν! Για πήγαινε να τους πεις εκεί ότι έχουν περιουσία και να πληρώσουν για να διατηρήσει η περιουσία στην Ελλάδα την τιμή της? Θα σε πλακώσουν στις ξυλιές και λίγο θα σου είναι.

  Γίναμε όλοι έξυπνοι... Συσσίτια στα σχολεία έχουμε εδώ πέρα! Έλεος πια!

 • #967

  Petros (Monday, 12 December 2011 00:39)

  @ιάκωβος
  Δε συμφωνώ που συνδέεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο μέτρο όμως το θεωρώ δίκαιο (δικιά μας επιλογή ήταν). Προτιμότερο από το να κόβεις μισθούς και συντάξεις. Όποιος έχει περιουσία ας πληρώσει για να μη χρεοκοπήσουμε και να διατηρήσει η περιουσία την τιμή της. Η αδικία είναι στη σύνδεση με το ρεύμα που αναδεικνύει τη διάλυση του κράτους. Τώρα στην μεγάλη εικόνα, η καλβινιστική νοοτροπία της τιμωρίας των αμαρτωλών είναι στο όλο πλαίσιο της υπερβολικής λιτότητας που θα καταστρέψει τους πάντες (η πρόβλεψη μου πλέον είναι διάλυση της Ευρωζώνης) http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8949723/Merkels-Teutonic-summit-enshrines-Hooverism-in-EU-treaty-law.html

 • #966

  ιάκωβος (Monday, 12 December 2011 00:20)

  Η παγίωση του χαρατσιού για τα ακίνητα με τον λογαριασμό της ΔΕΗ (ναι, αναφέρεται και ο τρόπος είσπραξής του από τη Βρυξέλλα!! - βλ. (β)) είναι καινούργιο φρούτο.

  Μα πες μου τώρα, τι είναι αυτό το συγκεκριμένο εκτός από big fat προτεσταντική εκδικητικότητα των Ευρωπαίων επειδή οι Έλληνες έχουν ιδιοκτησία? Ποια άλλη λογική μπορεί να έχει η παγίωση ες αεί ενός χαρατσιού για το σπίτι που μένει ο άλλος? Και μετά από 200 χρόνια που θα περάσει η κρίση?

  Άσε με κάτω... να, πάρε άλλη μία Γώγου, και σ'υγεία στον magoofy...

  Κουρελιασμένοι απ' τ' αγριεμένα κύματα
  πεταμένα υπολείμματα για πάντα από δω και μπρος
  στο σκοτεινό θάλαμο της γης
  με ισκιωμένο το μυαλό
  απ' το ξέφρενο κυνηγητό
  τις ασάλευτης πορείας των άστρων
  οι τελευταίοι
  απόθεσαν το κουρασμένο κεφάλι τους
  θυσία
  στην τελετουργία των ανεμοστρόβιλων καιρών.
  Κι άνθρωποι δεν υπήρχανε.
  κι ένα άσπρο χιόνι σιωπής
  σκέπασε οριστικά τις βυθισμένες πόλεις...

 • #965

  CL (Monday, 12 December 2011 00:06)

  Πάντα επίκαιρος και υπέροχος:

  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
  δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν' αγωνίζεσαι
  για την ειρήνη και για το δίκιο.
  Θα βγεις στους δρόμους , θα φωνάξεις
  τα χείλη σου θα ματώσουν απ' τις φωνές
  Το πρόσωπό σου θα ματώσει απ' τις σφαίρες
  μα δε θα κάνεις ούτε βήμα πίσω.
  Κάθε κραυγή σου θα ' ναι μια πετριά
  στα τζάμια των πολεμοκάπηλων.
  Κάθε χειρονομία σου θα 'ναι
  για να γκρεμίζει την αδικία.
  Δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποχωρήσεις,
  ούτε στιγμή να ξεχαστείς.
  Είναι σκληρές οι μέρες που ζούμε.
  Μια στιγμή αν ξεχαστείς,
  αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται
  στη δίνη του πολέμου,
  έτσι και σταματήσεις
  για μια στιγμή να ονειρευτείς
  εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα
  θα γίνουν στάχτη απ' τις φωτιές.
  Δεν έχεις καιρό, δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου
  αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.
  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
  μπορεί να χρειαστεί και να πεθάνεις
  για να ζήσουν οι άλλοι.
  Θα πρέπει να μπορείς να θυσιάζεσαι
  ένα οποιοδήποτε πρωινό.
  Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
  θα πρέπει να μπορείς να στέκεσαι
  μπρος στα ντουφέκια!

  Τάσος Λειβαδίτης

 • #964

  Petros (Monday, 12 December 2011 00:01)

  #960 ιάκωβος
  Νομίζω όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί και δεν είναι νέα. Αν δεν πετύχουν (που δε θα πετύχουν) θα έχουμε νέα.

 • #963

  magoofy (Sunday, 11 December 2011 23:58)


  εγώ ήπια κι ένα τσιπουράκι απολαμβάνοντας την ποίηση

 • #962

  Petros (Sunday, 11 December 2011 23:55)

  @ιάκωβος
  Σωστό μέτρο και θα χρειαστεί να επεκταθεί για πολλά χρόνια.

 • #961

  ιάκωβος (Sunday, 11 December 2011 23:40)

  Με τι θα γεμίσει ο φούρνος τώρα?

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231141409

  Πέτρο, θυμάσαι που τα λέγαμε?

 • #960

  ιάκωβος (Sunday, 11 December 2011 23:34)

  Τα νέα μέτρα ζεστά-ζεστά, μόλις βγήκαν από το φούρνο...

  http://www.consilium.europa.eu/media/1317935/council_decision_greece_8_november11.pdf

 • #959

  ιάκωβος (Sunday, 11 December 2011 23:04)

  Ζεσταίνονται οι μηχανές...

  Θαρθεί καιρός που θα αλλάξουν τα πράγματα.
  Να το θυμάσαι Μαρία.
  Θυμάσαι Μαρία στα διαλείμματα εκείνο το παιχνίδι
  που τρέχαμε κρατώντας τη σκυτάλη
  -μη βλέπεις εμένα- μην κλαις. Εσύ εισ' η ελπίδα.
  ’κου θάρθει καιρός
  που τα παιδιά θα διαλέγουν γονιούς
  δε θα βγαίνουν στην τύχη
  Δε θα υπάρχουνε πόρτες κλειστές
  με γυρμένους απέξω
  Και τη δουλειά
  θα τη διαλέγουμε
  δε θάμαστε άλογα να μας κοιτάνε στα δόντια.
  Οι άνθρωποι -σκέψου!- θα μιλάνε με χρώματα
  κι άλλοι με νότες.
  Να φυλάξεις μονάχα
  σε μια μεγάλη φιάλη με νερό
  λέξεις και έννοιες σαν και αυτές
  απροσάρμοστοι-καταπίεση-μοναξιά-τιμή-κέρδος-εξευτελισμός
  για το μάθημα της ιστορίας.
  Είναι Μαρία -δε θέλω να λέω ψέματα- δύσκολοι καιροί.
  Και θαρθούνε κι άλλοι.
  Δεν ξέρω -μην περιμένεις και από μένα πολλά-
  τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω
  κι απ' όσα διάβασα ένα κρατάω μόνο:
  "Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος".
  Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
  Παρ' όλα αυτά Μαρία.

  Κατερίνα Γώγου

 • #958

  paraga republic (Sunday, 11 December 2011 22:29)

  μπράβο ρε Βασίλη, λίγη ποίηση επιτέλους...
  βρήκα κάτι που ταιριάζει στην περίπτωση

  Πότε θα πάμε,
  πέρα από τα ποτάμια και τα βουνά
  να χαιρετίσουμε
  τη γέννηση της νέας εργασίας, τη νέα σοφία
  την πτώση των τυράνων και των δαιμόνων,
  το τέλος της δεισιδαιμονίας,
  να γιορτάσουμε - πρώτοι -
  Χριστούγεννα στη γη;

  Το τραγούδι των ουρανών, η πορεία των λαών!
  Σκλάβοι, μην καταριόμαστε τη ζωή!

  Arthur Rimbaud
  Une saison en enfer

  κι επειδή ποίηση είναι αυτό που χάνεται στη μετάφραση, ιδού και το αυθεντικό για τους γαλλομαθείς

  Quand irons-nous,
  par dela les greves et les monts,
  saluer la naissance du travail nouveaux,
  la sagesse nouvelle,
  la fuit des tyrants et les demons, la fin de la superstition,
  adorer - les premiers - Noel sur la terre?

  Le chant des cieux, la marche des peuples!
  Esclaves, ne maudissons pas la vie!

 • #957

  Vasilis (Sunday, 11 December 2011 22:07)

  Αφιερωμένο στο Magoofy, για να μην παραπονιέται...

  I have no ambitions nor desires.
  To be a poet is not my ambition,
  It's simply my way of being alone

  As long as I feel the fresh breeze in my hair
  And see the sun shining strong on the leaves,
  I will not ask for more.
  What better thing could destiny grant me?
  Other than the sensual passing of life in moments
  Of ignorance such as this one?

  I am nothing.
  I will never be anything.
  I cannot wish to be anything.
  Bar that, I have in me all the dreams of the world

  The poet is a faker
  Who's so good at his act
  He even fakes the pain
  Of pain he feels in fact

  Fernado Pessoa

 • #956

  ΤΤ (Sunday, 11 December 2011 21:19)

  kri
  αφιερωμένο

  http://www.youtube.com/watch?v=L0O2CT6uX-Q

  Ένα παλιό τραγούδι που έρχεται από το πολύ κοντινό μέλλον.

 • #955

  Petros (Sunday, 11 December 2011 15:25)

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=657182
  Χωρίς βιομηχανία

  Σωστό, αλλά πωως το πετυχαίνεις αυτό; και μήπως κατ τα πανεπιστήμια με την καινοτομία έχουν κάποιο ρόο να παιξουν;

 • #954

  Petros (Saturday, 10 December 2011 23:41)

  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10877
  Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης.

 • #953

  kri (Saturday, 10 December 2011 11:54)

  Αν η κεντροαριστερά σώσει την Ελλάδα όπως η ΠΟΣΔΕΠ έσωσε τα πανεπιστήμια, χαθήκαμε...

 • #952

  Petros (Friday, 09 December 2011 20:24)

  http://www.aixmi.gr/index.php/erxetai-h-ora-ths-kentroaristera/
  Νίκος Μπίστης
  'Έρχεται η ώρα της Κεντροαριστεράς'
  Αμήν

 • #951

  Petros (Thursday, 08 December 2011 21:03)

  Μην τους ακούτε, είναι εχθροί της Ελλάδας, πράκτορες του καπιταλισμού.
  http://www.skai.gr/news/finance/article/188555/oosa-i-ellada-den-metarruthmizetai-me-tipota/
  'ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα δεν μεταρρυθμίζεται με τίποτα'

 • #950

  kri (Thursday, 08 December 2011 13:50)

  Καί κάτι πολύ σύγχρονο : Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Υποδιοικητής Μάρκος μιλάει για το ρόλο των παγκόσμιων νεοφιλελεύθερων μέσων.

  http://www.youtube.com/watch?v=5OTy3aLBSMw&feature=player_embedded

  Zαπατίστας 3-4/12/2011
  ΠΗΓΗ: vastminority.blogspot.com

 • #949

  kri (Thursday, 08 December 2011 13:37)

  «Εκατοντάδες υψικάμινοι, χιλιάδες εργοστάσια, θέτονται περιοδικά εκτός λειτουργίας και άλλα δουλεύουν μόνο το μισό χρόνο. Σε κάθε πολιτισμένο έθνος υπάρχει ένας μόνιμος πληθυσμός περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων που ζητά δουλειά και μόνο, και στον οποίο την αρνούνται.
  Πόσο πρόθυμα αυτά τα εκατομμύρια άνθρωποι θα δούλευαν για να ξαναπάρουν την χέρσα γη, ή για να μετατρέψουν την ακαλλιέργητη γη σε γόνιμα χωράφια, πλούσια σε συγκομιδές! ….
  … Αλλά αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι παρ’ όλες τις δυσκολίες θα ήταν χαρούμενοι να γίνουν πρωτοπόροι σε τόσους πολλούς τομείς πλουτοπαραγωγικής δραστηριότητας, πρέπει να μένουν άπραγοι γιατί οι ιδιοκτήτες της γης, των ορυχείων και των εργοστασίων προτιμούν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους – το οποίο έκλεψαν πρωταρχικά από την κοινότητα – σε Τούρκικα ή Αιγυπτιακά ομόλογα ή στα χρυσωρυχεία της Παταγονίας και έτσι να κάνουν τους Αιγυπτίους φελάχους, τους Ιταλούς εξόριστους και τους Κινέζους κούληδες μισθωτούς σκλάβους τους».
  Κροπότκιν (1842-1921)
  Η κατάκτηση του ψωμιού / Ευημερία για όλους

 • #948

  kri (Thursday, 08 December 2011 13:33)

  Πρίν πολλά, πολλά χρόνια...

  «...κινέζικα μεροκάματα, αυτός είναι τώρα ο σκοπός που επιδιώκει το αγγλικό κεφάλαιο»
  Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», τόμος 1ος, σελ. 622

  «...η ανάπτυξη της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής έριξε τους εργάτες όλου του κόσμου. Δεν πρόκειται πια για το κατέβασμα των αγγλικών μισθών στο επίπεδο των μισθών της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά για το κατέβασμα στο λίγο - πολύ κοντινό μέλλον των ευρωπαϊκών μισθών στο κινέζικο επίπεδο»
  Καρλ Μαρξ, «Κεφάλαιο», Τόμος 1ος, σελ. 885

  "Δεν χρειάζεται να έρθουν οι κινέζοι εργάτες στη Ευρώπη για να χαμηλώσουν τους μισθούς… Στο κεφάλαιο αρκεί να μετακομίσει στην Κίνα τις βιομηχανίες του για να πουλάνε προϊόντα στην Ευρώπη πράγμα που θα γονατίσει τους εργάτες της Ευρώπης... Σήμερα όλοι οι λαοί μπαίνουν στον χορό. [...] Δεν τίθεται ζήτημα ανάπτυξης παρά μόνο για όλη τη γή [Reclus, L’Homme et la terre., τ. I, σ. 37]. Η καλυτέρευση της ζωής των μεν οδηγεί στη χειροτέρευση των άλλων. [ίδιο, τ. VI, σ. 533].

 • #947

  Petros (Tuesday, 06 December 2011 09:40)

  http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4677739
  'Και όμως υπάρχουν top σχολές στα ελληνικά ΑΕΙ Ολόκληρα ιδρύματα ή μεμονωμένα τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη διακρίνονται κάθε χρόνο σε κάποια από τις σοβαρές παγκόσμιες κατατάξεις'
  Οι κατάξεις δεν είναι το Α και το Ω αλλά το χειρότερο είναι να τις σνομπάρεις (καλά που το κατάλαβε ο Μυλόπουλος ότι εσύ μπορείς να τις αγνοήσεις, αυτές όμως δε θα σε αγνοήσουν, ακόμα και η απουσία ουσιαστικά σε κατατάσει κάπου). Μπράβο για τις επιτυχίες. Προσωπικά δεν είχα καμια αμφιβολία. Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει πολλά προβλήματα αλλά να μην τα μπερδεύουμε και με το έργο που γίνεται σε πολλές 'νησίδες αριστείας' όπως σωστά λέει το άρθρο.

 • #946

  Petros (Tuesday, 06 December 2011 09:10)

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8937224/Heroic-Ireland-can-do-no-more-it-is-up-to-Europe-now.html
  Το άρθρο έχει πολλά ενδιαφέροντα σχόλια και σε σχέση με την Ελλάδα αλλά περιγράφει πολύ καλά ένα γενικότερο κλίμα που διαφέρει πάρα πολύ μα πάρα πολύ από την Ελλάδα.

 • #945

  Petros (Tuesday, 06 December 2011 07:38)

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4677698
  [Τρίτη άποψη] Το αντάρτικο του Πρύτανη
  Πώς η εμμονή για την καρέκλα μπορεί να βουλιάξει ένα πανεπιστήμιο

 • #944

  v.i. (Monday, 05 December 2011 17:27)

  "Μεταξύ επιβίωσης και ανατροπής: το μάθημα του Τοκβίλ", του Νικόλα Σεβαστάκη
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=655799

 • #943

  Petros (Monday, 05 December 2011 11:45)

  http://chronicle.com/blogs/global/nyu-professor-to-lead-the-london-school-of-economics/31602
  Αμερικάνος και ανθρωπιστικών σπουδών. Μπράβο στο LSE. Και στο πανεπιστήμιό μου πολλά υψηλά πόστα έχουν πάει σε ξένους (Ευρώπη, Νότια Αμερική, Ασία κλπ.), και μας αρέσει και πολύ να φέρνουμε ξένους και ανεξάρτητους να μας κρίνουν και αν και είμαστε από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο δε θεωρούμε ότι αυτό μας ρίχνει με οποιοδήποτε τρόπο. Ίσα ίσα το επιζητούμε για να ακούμε τη διαφορετική άποψη έξω από το 'χωριό' μας, να υπάρχει σύνθεση ή και αλλαγή αν δούμε ότι κάνουμε λάθος (αρκετές φορές αλλάξαμε πορεία μετά από τέτοιες διαδικασίες) και να γίνουμε καλύτεροι. Αλλιώς θα εκφυλιστούμε μέσα στην εσωστρέφειά μας. Ο νέος νόμος σωστά έχει κατεύθυνση εξωστρέφειας. Λείπει αυτό από το ελληνικό πανεπιστήμιο γενικά (υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις αλλά είναι εξαιρέσεις).

 • #942

  Petros (Sunday, 04 December 2011 18:47)

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100016_04/12/2011_465045
  Εντονες διεργασίες και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών
  Zυμώσεις για ανανέωση της πολιτικής σκηνής

 • #941

  Petros (Sunday, 04 December 2011 15:09)

  Τώρα πλέον τα ακούσαμε όλα... ο άνθρωπος είναι ακατάλληλος για οτιδήποτε...

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231140376
  Και την Έλσα Παπαδημητρίου φέρεται να πρότεινε ο Γ.Παπανδρέου για πρωθυπουργό