Comments: 1007 (Discussion closed)
 • #1007

  ιάκωβος (Monday, 14 January 2013 15:13)

  Το "πλήρους και αποκλειστικής" όμως ΕΙΝΑΙ λύση σε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ προβλήματα της καρδιάς του δημόσιου τομέα (πανεπιστήμια και νοσοκομεία). Προβλήματα που θα βελτίωναν τις υπηρεσίες θεαματικά, θα μείωναν δραστικά τη φοροδιαφυγή, κλπ., κλπ. Κάτι τέτοιο ναι, θα άξιζε με κάθε τρόπο τον χαρακτηρισμό "μεταρρύθμιση". Γιατί κατά κύριο λόγο θα έσπαγε ένα κατεστημένο και θα άλλαζε την αγορά εργασίας. Δυστυχώς, αντί γι'αυτό, ονομάζουμε μεταρρύθμιση την... ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ένα λογιστικό είναι όλο κι όλο!), και ζητάμε την κατάργηση του άρθρου 16 και την αλλαγή του συντάγματος γενικότερα...

  Αυτή είναι η κατάσταση φίλε μου, και φρόντισε να την καταλάβεις καλά πριν αναλάβεις καθήκοντα στην Ελλάδα (αν αποφασίσεις τελικά να έρθεις, που για να είμαι ειλικρινής δεν το βλέπω).

 • #1006

  Petros (Monday, 14 January 2013 12:58)

  Δε λέω ότι η αλλαγή του άρθρου 16 είναι πανάκεια και η λύση όλων των προβλημάτων μας. Αλίμονο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε διάφορα μέτωπα για να λυθούν τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματά μας. Αλλά επιμένω ότι η απογόρευση αυτή καθαυτή είναι ένα πρόβλημα, δεν έχει κανένα νόημα η συνταγματική απαγόρευση στην εποχή μας, σε μια χώρα ενταγμένη στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Τα κέντρα ελευθέρων σπουδών και η δικαιόχρηση υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Κατά τα άλλα, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών. Εγώ τη βλέπω ξεκάθαρα μέσα από την εμπειρία μου με το χώρο.

 • #1005

  Σκάνδαλο 6 εκατ. ευρώ στο ΙΕΚ Δομή (Monday, 14 January 2013 11:17)

  http://tvxs.gr/news/ellada/skandalo-6-ekat-eyro-sto-iek-domi

 • #1004

  ιάκωβος (Monday, 14 January 2013 01:52)

  Για να είμαι πάντως ειλικρινής, δεν λέω να μην καταργηθεί το άρθρο 16. Ας γίνουν πρώτα θεσμοί, ας θωρακιστούν θεσμικά και οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια (νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, κλπ), ας δημιουργηθούν επαρκείς και τίμιοι ελεγκτικοί οργανισμοί, ας στηθεί ολόκληρο το πλαίσιο που υπάρχει στο εξωτερικό και που εξασφαλίζει ότι το όποιο ιδιωτικό είτε θα είναι επιπέδου Harvard, MIT, ETH και πάει λέγοντας, και μετά ας καταργηθεί το άρθρο 16. Δυστυχώς, τίποτε από όλα αυτά δεν υπάρχει σήμερα που μιλάμε. Κανείς δεν είναι τόσο χαζός που να πιστεύει ότι απλώς και μόνο το άνοιγμα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δημιουργήσει όλο αυτό το πλαίσιο.

 • #1003

  ιάκωβος (Monday, 14 January 2013 01:41)

  Το δίλημμα "κερδοσκοπικά" και "μη κερδοσκοπικά" ιδιωτικά πανεπιστήμια σέρνεται μονάχα στην Ελλάδα από την επίσημη προπαγάνδα που αναπαράγεις εδώ. Πουθενά στον κόσμο δεν άκουσα να στέκονται σε κάτι τέτοιο. Όλα ανεξαιρέτως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επιζητούν το κέρδος. "Μη κερδοσκοπικά" σημαίνει ότι τα κέρδη επανεπενδύονται - όχι όμως απαραίτητα στην έρευνα. Κάποιος πάντα κερδίζει χρήματα από τα ιδιωτικά, ακόμα κι αν δεν είναι το ίδιο το πανεπιστήμιο. Μάλιστα, το πόσο αποπροσανατολιστικό είναι το δίλημμα αυτό το λέει το ίδιο το σύνταγμα: Το άρθρο 16 δεν κάνει διάκριση σε "κερδοσκοπικά" και "μη κερδοσκοπικά", απλώς απαγορεύει την ίδρυση ανώτατων ιδρυμάτων από ιδιώτες.

  Σχετικά με τις πληροφορίες σου, εδώ είναι που πάει το "είναι δική σου άποψη". Προπαγανδίζεις ασύστολα ότι θα δούμε το φως το αληθινό άμα καταργηθεί το άρθρο 16, χωρίς να έχεις στάλα γνώση της Ελληνικής πραγματικότητας, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το ύψος της διαφθοράς στη χώρα αυτή (στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα), την έλλειψη υποδομών, θεσμών και πάει λέγοντας. Όπως ακριβώς κάνουν όλοι όσοι προπαγανδίζουν ανάλογα.

  Για να το κάνω κι εγώ πιο σαφές, υπάρχει πολύ εύκολος τρόπος να έχει το κράτος και πιο πλήρη και καλύτερα πανεπιστήμια: Να κάνει τα μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως είναι σε *όλο* τον κόσμο οι δημόσιοι λειτουργοί. Να παίρνουν το 100% του μισθού τους και να είναι απ'το πρωί μέχρι το βράδυ στο γραφείο τους. Δεν το κάνει όμως. Το ίδιο και με τους γιατρούς, κλπ. Αλήθεια, γιατί άραγε οι (μεγαλο)γιατροί, δεν επενδύουν τα κέρδη τους στη δημιουργία κλινικών? Το άρθρο 16 είναι το πρόβλημα?

 • #1002

  Petros (Sunday, 13 January 2013 22:08)

  Να το κάνω πιο σαφές. Εμένα οι πληροφορίες μου είναι ότι αν αλλάξει το σύνταγμα θα έχουμε επενδύσεις στον τομέα και θα έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια που είναι πολύ καλύτερα από τα κέντρα ελευθέρων σπουδών. Π.χ. ιδιωτικές κλινικές, με υποδομές και χρήματα θα πάνε για ιατρικές σχολές που υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα. Από την άλλη θεωρώ σιγουρο ότι δε θα φτάσουν στον αριθμό των σχολών των δημοσίων και πολλές ειδικότητες δε θα έχουν ενδιαφέρον να τις αναπτύξουν. Δε νομίζω ότι υπαρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τις (καλές και παραδοσιακές) σχολές στα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Τα ιδιωτικά θα αναπτυχθούν εκεί που τα δημόσια δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση.

 • #1001

  Petros (Sunday, 13 January 2013 21:57)

  Αν δε κάνω λάθος το Harvard και MIT δεν είναι κερδοσκοπικά, ενώ στην ΕΕ υπάρχουν κερδοσκοπικά. Υπάρχουν κανονικά μαγαζιά που πουλάνε πτυχία σε πολλές χώρες της ΕΕ. Και έχουμε κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς και στην Ελλάδα μέσω των κέντρων ελευθέρων σπουδών και του franchise με κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού (πολύ αμφιβόλου ποιότητας χωρίς ίχνος κανόνων και ελέγχου. Δημόσιο δε σημαίνει αυτόματα και ποιότητα. Υπάρχουν ιδιωτικά στην ΕΕ πολύ καλύτερα αρκετών δημοσίων). Τι να φοβηθώ, αφού τα έχουμε ήδη και αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία. Φοβάσαι κάτι που γίνεται έτσι κι αλλιώς. Ίσα ίσα εγώ θέλω να αλλαξει το σύνταγμα για να υπάρξει ένας νόμος που θα φέρει μια τάξη στο μπάχαλο που υπάρχει τώρα και θα δώσει τη δυνατότητα για να έρθουν (και να μείνουν) χρήματα στη χώρα που έχει ανάγκη και θέσεις εργασίας. Το δημόσιο πανεπιστήμιο έτσι κι αλλιώς τα επόμενα χρόνια θα συρρικνωθεί λόγω της χρεωκοπίας του δημοσίου. Αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν είναι να φοβόμαστε προφανείς και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

 • #1000

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 21:43)

  Δεν είναι καθόλου άποψή μου. Είναι σαφείς δημόσιες δηλώσεις πολιτικών, επίσημα κομματικά σχέδια για την αιτιολόγηση της πρότασης κατάργησης του άρθρου 16, και πολλά άλλα. Βλέπεις κι εδώ, όπως σε κάθε άλλη χώρα, όταν κάποιος πολιτικός προτείνει την κατάργηση ενός άρθρου του συντάγματος, κάνει και τον κόπο να το αιτιολογήσει, να πει τι θέλει να κάνει καταργώντας έναν περιορισμό. Του χρειάζονται ψήφοι για να το κάνει βλέπεις... Αυτή λοιπόν είναι η "αντικειμενική πραγματικότητα" και τα "δεδομένα" στην Ελλάδα. Και η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία προτείνεις να καταργηθεί το άρθρο 16, όχι κάποια άλλη χώρα.

  Όσο για το άρθρο 16, αυτό δεν λέει τίποτα σχετικά με το τι εστί ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Λέει απλώς "η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται" (εδάφιο 8). Πράγματι, τέτοια συνταγματική διάταξη δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό σύνταγμα.

  Συνεχίζω παρ'όλα αυτά να υποστηρίζω ότι ιδιωτικό πανεπιστήμιο με το περιεχόμενο που έχει εμπεδωθεί στην Ελλάδα, απαγορεύεται σε όλες ανεξαιρέτως τις Ευρωπαϊκές χώρες. Σε ελληνικό blog γράφεις, οι λέξεις που χρησιμοποιείς γίνονται αντιληπτές με το νόημα που έχουν σε αυτή τη χώρα. Αυτή είναι η ουσία της "αντικειμενικής πραγματικότητας"...

  Υ.Γ. Λέω "έχει εμπεδωθεί" στην Ελλάδα, προσπαθώντας να προλάβω την απάντηση ότι είναι κι αυτό "άποψή μου" για την ελληνική κοινή γνώμη. Δυστυχώς η πολιτική προπαγάνδα είναι τόσο ισχυρή που κανένας στη χώρα αυτή δεν γνωρίζει πως ακριβώς λειτουργούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα τη λέξη "ιδιωτικό πανεπιστήμιο" την ταυτίζει με το Harvard και το MIT, και νομίζει ότι όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον πλανήτη έχουν το επίπεδο των συγκεκριμένων ιδρυμάτων.

 • #999

  Petros (Sunday, 13 January 2013 21:18)

  Δικαίωμά σου να τα πιστεύεις αυτά. Είναι η γνώμη σου και η εκτίμησή σου αλλά θα ήθελα να μείνω στα δεδομένα και στην αντικειμενική πραγματικότητα (που αν δεν κάνω λάθος αμφισβήτισες): υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (αν όχι σε όλες, με κανόνες και έλεγχο προφανώς σύμφωνα με τους νόμους και διατάξεις κάθε χώρας που ποικίλουν από χώρα σε χώρα) και εν πάσει περιπτώσει σε καμία δεν απαγορεύονται (και μάλιστα δια του συντάγματος). Από εκεί και πέρα μπορείς να πιστεύεις ό,τι θέλεις για το πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις σκοπιμότητές τους και να θεωρείς επικίνδυνη την αλλαγή του συντάγματος. Εγώ δεν τη φοβάμαι. Ίσα ίσα πιστεύω θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας.

 • #998

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 20:55)

  Κοίταξε, τον τροχό τον ξέρουμε πολύ καλά εδώ πέρα. Πιο καλά από τον τροχό όμως, ξέρουμε τις προθέσεις του πολιτικού συστήματος σχετικά με τα πανεπιστήμια (αυτό που ονομάζεις εφαρμοστικό νόμο) - τις ξέρουμε γιατί έχουν εκφραστεί ανοιχτά: Όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν την κατάργηση του άρθρου 16 λένε ότι θέλουν την κατάσταση που υπάρχει στην Αμερική. Ακούμε βλακείες όπως "γιατί εμποδίζουμε το Harvard να έρθει στην Ελλάδα?" χωρίς να εξηγεί κανένας ότι το Harvard θα έρθει μόνο με τη στάμπα του, ούτε το πρόγραμμα σπουδών που υπάρχει εκεί θα έρθει εδώ, ούτε οι καθηγητές που διδάσκουν εκεί θα έρθουν εδώ να διδάξουν. Και η προπαγάνδα που κάνουν τα mainstream ΜΜΕ σχετικά με τις αξιολογήσεις δεν είναι παρά εκτέλεση εντεταλμένης υπηρεσίας εκ μέρους του πολιτικού συστήματος.

  Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν είναι δυνατόν να προβούμε σε κατάργηση του άρθρου 16 και να αφήσουμε τα πανεπιστήμια βορά στις ορέξεις του πολιτικού συστήματος. Το ζήτημα δεν είναι τα ίδια τα πανεπιστήμια αλλά οι φοιτητές και το μέλλον τους.

 • #997

  Petros (Sunday, 13 January 2013 20:37)

  Αυτά που λες εμένα δε μου προκύπτουν καθόλου. Τα δημόσια δεν εχουν τίποτα να φοβηθούν από μια τέτοια εξέλιξη. Για την άρση της απογόρευσης μιλάμε που δεν υπάρχει πουθενά απ΄όσο ξέρω και όχι για τον εφαρμοστικό νόμο. Η αλλαγή στο σύνταγμα θα επιτρέψει να υπάρξει και νόμος που θα περιλαμβάνει έλεγχο και κανόνες σε αναλογία με αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ (που προφανώς υπάρχει ποικιλία και είναι ένα θέμα στο οποίο θα γίνει συζήτηση και θα ακουστουν απόψεις. Δε χρειαζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό μπορούμε να δούμε τι γίνεται στην ΕΕ και να κάνουμε παρόμοια πράγματα λαμβάνοντας υπόψη και δικά μας δεδομένα βέβαια).

 • #996

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 20:14)

  Στην Ελλάδα η συζήτηση που γίνεται για κατάργηση του άρθρου 16 (πράγμα που υποστηρίζεις) προτείνει την απόλυτη ελευθερία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με μοναδικό κρατικό έλεγχο τις κτιριακές προδιαγραφές. Δηλαδή κανένα απολύτως έλεγχο στα προγράμματα σπουδών και καμία απολύτως διαδικασία σύγκρισης με την ποιότητα των κρατικών πανεπιστημίων.

  Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία απολύτως Ευρωπαϊκή χώρα!

  Επίσης, αν καταργηθεί το άρθρο 16, τότε πολύ πριν ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα πουληθούν τα δημόσια σε ιδιώτες. Πράγμα που επίσης δε συμβαίνει σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα!

 • #995

  Petros (Sunday, 13 January 2013 19:52)

  Ναι τη διάβασα, εσύ τι διάβασες; για σένα την έβαλα όχι για μένα. Εγώ ξέρω ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη σε διάφορες χώρες, έχω γνωστούς που δουλεύουν σε αυτά κλπ.

 • #994

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 19:39)

  Διάβασε πολύ προσεκτικά τι λέει η σελίδα της wikipedia που ανέβασες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη.

 • #993

  Petros (Sunday, 13 January 2013 19:18)

  ...από μόνο του είναι ένα πρόβλημα μη προσαρμογής στην εποχή μας και στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σ'αυτό το χώρο όπως παντού αλλού. Το εντελώς προφανές λέω.

 • #992

  Petros (Sunday, 13 January 2013 19:15)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Private_university
  Εγώ δε βλέπω ότι απαγορεύονται κάπου στην Ευρώπη.
  Εσύ αναφέρθηκες πρώτος στο 16 στο 989. Το αντίθετο πάντα λέω από αυτό που λες: πρέπει να αλλάξει, είναι εκτός εποχής και δεν έχει κανένα νόημα πλέον αφού επιτρέπονται παντού αλλού τα ιδιωτικά στην ΕΕ. Προφανώς δε λέω ότι αυτό θα λύσει όλα μας τα προβλήματα, αλλά

 • #991

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 17:54)

  Όχι, να μην αλλάξει το άρθρο 16. Απολύτως καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και ευτυχώς που δεν καταλαβαίνουν Ελληνικά, γιατί θα μας έκαναν μήνυση για συκοφαντία έτσι και μυρίζονταν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ διαδίδουν αυτή την ψευδή είδηση. Και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι στην Αμερικανική. Οικονομικά, πολιτικά, ακόμα και... γεωλογικά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει για χιλιάδες ακόμα χρόνια.

  Επειδή αυτά τα έχουμε συζητήσει εδώ επανειλημμένα, και επανειλημμένα έχεις αποδεχθεί ότι η πρόταση για αλλαγή του άρθρου 16 στην Ελλάδα είναι λάθος, το γεγονός ότι την επαναφέρεις επανειλημμένα σημαίνει ότι οι συζητήσεις στο "επί παντός" είναι αντικείμενο μελέτης από τους Μπαλτζή και Αγγελόπουλο σχετικά με τις μεθόδους προπαγάνδας...

 • #990

  Petros (Sunday, 13 January 2013 14:34)

  Δεν υπονόησα εγώ το κράτος γι αυτά που είπα αλλά υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Τα πανεπιστήμια δεν είναι ανεπηρέαστα από πολλά πράγματα (από τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, τους νόμους του κράτους, την οικονομική κατάσταση κλπ.) Σε πολλά πράγματα δεν έχει λόγο το κράτος και σωστά (π.χ. τα επιστημονικά αλλά και άλλα). Σε μερικά όμως καίρια έχει. Π.χ. το κράτος μπορεί και να δημιουργήσει και να καταργήσει και να συγχωνεύσει και πανεπιστήμια και τμήματα κλπ. Δεν είναι δυνατόν πάντα να υπάρχει επέκταση (ειδικά αν είναι στηριγμένη σε λεφτά που πλέον δεν υπάρχουν), εκ των πραγμάτων θα έρθει και εποχή για συρρίκνωση (για να μην πέσει και η ποιότητα που είναι απαραίτητη στον χώρο). Προφανώς πολύ καλύτερα με συννενόηση αλλά όχι απαραίτητα. Επίσης, μπορεί να υπάρξει και κριτική και διαφωνίες κλπ. Προφανώς δε θα είναι ευχαριστημένοι όλοι. Ανεξάρτητα από αυτά που είναι προφανή και δεν αντιβαίνουν στο άρθρο 16 (προφανώς μπορεί κάποιος να έχει άλλη ερμηνεία και να διαφωνεί, δε σημαίνει ότι έχει δίκιο), το άρθρο πρέπει να αλλάξει για να μπορούν να υπάρξουν και αμιγώς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν είναι πανάκεια, αλλά είναι ανόητο όλες οι χώρες να τα επιτρέπουν και εμείς να τα απογορεύουμε.

 • #989

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013 13:58)

  Ναι. Ένα πανεπιστήμιο πρέπει να έχει μια στρατηγική. Θα έλεγα και κάθε τμήμα. Αλλά το ίδιο το πανεπιστήμιο/τμήμα ξέρει τις ανάγκες του και τη διεθνή κατάσταση, οπότε τη στρατηγική θα πρέπει να την καθορίζει από μόνο του, το κράτος δεν έχει κανένα λόγο σε όλα αυτά - έχουν να κάνουν με την επιστήμη.

  Αυτό άλλωστε λέει και το ελληνικό σύνταγμα, στο άρθρο 16.

 • #988

  Petros (Sunday, 13 January 2013 13:27)

  Πέρα από αυτά που γράφουν τα ΜΜΕ (που συνήθως είναι προβληματικά για πολλούς και διάφορους λόγους από ανοησία και άγνοια μέχρι σκοπιμότητα) το βασικό με τις κατατάξεις (γιατί έχουν σημασία) είναι να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο από κάθε πανεπιστήμιο για να πάει καλύτερα. Να τις αξιολογήσει, να δει ποιες είναι οι πιο αξιόπιστες, ποιες του ταιριάζουν περισσότερο (για πολλούς και διάφορους λόγους) και να έχει μια στρατηγική για να πάει καλύτερα. Τουλάχιστον αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία σε αρκετά πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Καλό είναι επίσης να μην αγνοούμε την πραγματικότητα. Ανταγωνισμός υπάρχει σε πολλά επίπεδα, π.χ. για τα Ευρωπαϊκα προγράμματα, για το προσωπικό κλπ.

 • #987

  ιάκωβος (Sunday, 13 January 2013)

  Απλά μαθήματα προπαγάνδας: Οι διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών ΑΕΙ στον Τύπο

  του Αλέξανδρου Μπαλτζή και του Γιώργου Αγγελόπουλου

  http://enthemata.wordpress.com/2013/01/13/b-a/#more-10616

 • #986

  Petros (Saturday, 12 January 2013 00:04)

  http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=15541&sw=1280
  «Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω»
  Ορέστης Καλογήρου

 • #985

  ιάκωβος (Thursday, 10 January 2013 22:22)

  ααααα....

  http://en.wikipedia.org/wiki/Student_occupation

 • #984

  ιάκωβος (Thursday, 10 January 2013 22:14)

  Σχολεία:

  http://en.wikipedia.org/wiki/School_violence

  Πανεπιστήμια:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Student_activism

  και...OMG!!!

  http://www.mindingthecampus.com/forum/2012/08/university_of_californias_poli.html

 • #983

  Petros (Thursday, 10 January 2013 20:04)

  Ανήσυχοι οι καθηγητές για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και τα σχολεία
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231229976

 • #982

  ιάκωβος (Thursday, 10 January 2013 15:03)

  Skivers v strivers

  http://www.guardian.co.uk/politics/2013/jan/09/skivers-v-strivers-argument-pollutes

 • #981

  Petros (Thursday, 10 January 2013 13:17)

  @ c
  to the point. Ποτέ δεν είναι αργά και ούτε χούγια 30ετίας θα εξαφανιστούν δια μιας. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια.

 • #980

  c (Thursday, 10 January 2013 10:51)

  http://www.enikos.gr/society/106061,Ka8hghtria_toy_EMP_dex8hke_epi8esh.html
  Είναι παλιά είδηση (δεκ 2012) αλλά την διάβασα πρόσφατα. Τέτοιου είδους "αγώνες" των φοιτητών (αν ήταν φοιτητές) ποιοί τους σιγοντάρουν;
  Μαζί με την είδηση για τον επί 22 χρόνια φοιτητή που "δημοκρατικά" και ανενόχλητος διέμενε στην φοιτητική εστία στην Πάτρα (βλ σχόλιο #966)...
  και με κάτι 'μαζικές' κινητοποιήσεις ενάντια στην επίδειξη φοιτητικής κάρτας για την σίτιση κατά τον Σεπτέμβριο ... και όλα όσα γίνονται στο Οικονομικό, και αλλού...
  Αναρωτιέμαι εκ μέρους τελικά ποιών φοιτητών και για το "δίκιο" ποιανού γίνονται όλα αυτά;!
  Συνειδητοποιούμε ότι ναι μεν κάποια κόματτα δεν άσκησαν ποτέ "επίσημη" κυβερνητική εξουσια, εν τούτοις όμως άσκησαν και ασκούν επί σειρά ετών εξουσία στα Πανεπιστήμια, στα σχολεία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνεταιρισμούς κλπ Εξουσία που ΚΑΙ αυτή ασκεί βία ΚΑΙ αυτή διαφθείρει και δημιουργεί 'ημετέρους' και 'ευνοημένους'...;
  Η ανανέωση και η κοινωνική δικαιοσύνη (που τόσοι εξαγγέλλουν άλλα λίγοι θεραπεύουν) δεν θα έρθει αν δεν καταδικάσουμε ΟΛΑ τα "κατεστημένα", επίσημα ΚΑΙ ανεπίσημα, όλες τις μορφές βίας και επιβολής αντιδημοκρατικών πρακτικών, κάθε λογής πολιτικής 'απόχρωσης'.
  Ισονομία και διαφάνεια, ότι κι αν ψηφίζουμε. Όχι επιλεκτικές παρωπίδες μπλε, πράσινες, κίτρινες, ροζ και κόκκινες!
  Λυπάμαι αν το σχόλιο μου φανεί σε κάποιους too little too late....

 • #979

  ιάκωβος (Tuesday, 08 January 2013 19:11)

  Ανεργία στην Ευρώπη

  http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2012/oct/31/europe-unemployment-rate-by-country-eurozone?INTCMP=SRCH

 • #978

  ιάκωβος (Tuesday, 08 January 2013 14:36)

  The Welfare State, 1942-2013, obituary

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jan/08/welfare-state-1942-2013-obituary?INTCMP=SRCH

 • #977

  ΠΟΣΔΕΠ: Ζητά συνεδρίαση στη Βουλή για τη βία στα ΑΕΙ (Monday, 07 January 2013 17:52)

  Επειδη ο Ιακωβος επιμενει στο ΒΗΜΑ ως τη βασικη του πηγη, συνεχιζω την παραδοση....;)

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=491807

 • #976

  ιάκωβος (Monday, 07 January 2013 01:25)

  Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=491601

  Αν έχει την καλοσύνη ο συνάδελφος της Νομικής, ας μας διαφωτίσει αν μπορεί όλα αυτά να σχετίζονται με την αναθεώρηση του συντάγματος...

 • #975

  Αναθεώρηση συντάγματος (Sunday, 06 January 2013 21:21)

  Αραγε μπορει καποιος συναδελφος απο το χωρο της Νομικης Επιστημης να μας διαφωτισει οσον αφορα στο εξης: Καθε ποτε αλλαζουν το συνταγμα τους οι χωρες στον πολιτισμενο κοσμο;

 • #974

  ιάκωβος (Friday, 04 January 2013 11:18)

  Αναθεώρηση συντάγματος

  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=491465

 • #973

  The Guardian, Wednesday 26 December 2012 (Thursday, 03 January 2013 19:11)

  Germany's austerity plans will beggar Europe,
  Costas Lapavitsas The Guardian, Wednesday 26 December 2012

  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/26/germany-austerity-beggar-europe-eurozone

 • #972

  Petros (Wednesday, 02 January 2013 22:24)

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4779057
  Κανονικότητα
  Του Ηλία Κανέλλη

 • #971

  ιάκωβος (Wednesday, 02 January 2013 20:43)

  Τοπικό νόμισμα στο Βόλο

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/02/euro-greece-barter-poverty-crisis?INTCMP=SRCH

 • #970

  Petros (Wednesday, 02 January 2013 02:04)

  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-20874650
  Greeks fight back against corruption

 • #969

  ιάκωβος (Tuesday, 01 January 2013 17:45)

  Μουσολίνι ήθελα να πω...

 • #968

  ιάκωβος (Tuesday, 01 January 2013 17:43)

  Στα ύψη η λατρεία του Μουσιλίνι στην Ιταλία

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jan/01/benito-mussolini-rehabilitation-italy

 • #967

  ιάκωβος (Wednesday, 26 December 2012 10:14)

  Το Βήμα ανησυχεί για τον πόλεμο που δέχεται η τοπική ελίτ από τα ξένα συμφέροντα και μας καλεί σε κινητοποιήσεις για να την προστατέψουμε.

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=490334

 • #966

  Μετα μας φταίνε τα ΜΜΕ.... (Sunday, 23 December 2012 08:07)

  http://www.enikos.gr/society/106836,22_xronia_foithths.html

 • #965

  ιάκωβος (Saturday, 22 December 2012 20:30)

  Ενημερωτικά:

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=490026

 • #964

  Petros (Thursday, 20 December 2012 11:11)

  http://www.tanea.gr/gnomes/?aid=4776833
  Και τώρα, δουλειά για τα νέα ΑΕΙ
  Ενας πρώτος απολογισμός της πανεπιστημιακής μεταρρύθμισης
  Της Βάσως Κιντή

 • #963

  Neo episodio me Danai Diakoulaki (Wednesday, 19 December 2012 20:36)

  http://www.enikos.gr/society/106061,Ka8hghtria_toy_EMP_dex8hke_epi8esh.html

 • #962

  Petros (Sunday, 16 December 2012 18:07)

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=488979
  Δημήτρης Μπερτσιμάς: Καταλήψεις και βία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια

 • #961

  v.i. (Saturday, 15 December 2012 12:42)

  Περί ελληνικής δημοκρατίας -ειδικά αφιερωμένο σε όσους/ες δεν λένε ακόμα να ρίξουν κανένα δάκρυ γι' αυτήν αφού δεν έχουν καταλάβει (ή δεν θέλουν να καταλάβουν) ότι μας έχει προ πολλού αφήσει
  http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/parapleyres-apoleies-toy-panteli-mpoykala

 • #960

  Petros (Saturday, 08 December 2012 23:33)

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487607
  Τα δάκρυα του κ. Χριστόφια

 • #959

  ιάκωβος (Wednesday, 05 December 2012 11:51)

  @ #949

  Μια απάντηση?

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=487068

 • #958

  ιάκωβος (Wednesday, 05 December 2012 09:28)

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=487030

  Επειδή κάτι λέγαμε για πετρέλαια...