Κείμενο ομιλίας Α. Βεντούρη στο 10ο συν. ΠΟΣΔΕΠ

Αξιότιμα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ελληνικών Πανεπιστημίων,....

 

 

Καταρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την αποδοχή του αιτήματός μας και την πρόσκληση να συμμετέχουμε στο 10ο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ παρουσιάζοντας τις θέσεις μας.

 

Η Πρωτοβουλία Α- Λέκτωρ αποτελείται από εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ των Ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει σε μια εξουθενωτική από όλες τις απόψεις αναμονή τοποθέτησης. Πρόκειται για 850 και πλέον συναδέλφους, οι οποίοι αν και έχουν εκλεγεί έως και δύο χρόνια πριν, με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες, για να υπηρετήσουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και για την πλειονότητα των οποίων έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες πρυτανικές πράξεις διορισμού, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής, αφού το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθυστερεί αδικαιολόγητα την έκδοση των ΦΕΚ διορισμού τους.

 

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από ανακοινώσεις των αρμόδιων εκπροσώπων της, εξομοιώνει την περίπτωση των διορισμών των μελών ΔΕΠ με εκείνη του λοιπού δημόσιου τομέα. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί τελείως διαφορετική περίπτωση καθώς:

 

Α) οι θέσεις που προκηρύσσονται προκύπτουν από διαπιστωμένες πραγματικές ανάγκες (και κυρίως μετά από αποχωρήσεις υπηρετούντων μελών) και εγκρίνονται από το κράτος εφόσον έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι.

 

Β) οι προϋποθέσεις εκλογής απαιτούν μακρά και επίπονη προετοιμασία, η οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υποστηρίζεται με κανένα τρόπο από την πολιτεία, όπως συμβαίνει στα περισσότερα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου. Η συνεχής λοιπόν αναφορά στην κατάσταση που ισχύει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού από την κυβέρνηση, μόνο ερωτηματικά μπορεί να εγείρει.

 

Γ) το μεγαλύτερο μέρος των αναμενόντων την τοποθέτηση μελών ΔΕΠ αποτελείται από νέους επιστήμονες που φιλοδοξούν να στηρίξουν και να αναπτύξουν την έρευνα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία των αυριανών νέων επιστημόνων, αξιοποιώντας την διάθεση για εργασία που διαθέτουν καθώς και τη γνώση και την εν γένει φιλοσοφία που έχουν αποκομίσει από την επαφή τους με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

 

Αντί λοιπόν να προωθηθούν και να στηριχθούν από την κυβέρνηση που εμφανίζεται σημαιοφόρος της ανανέωσης και της ανάπτυξης σύμφωνα με τα «καλά παραδείγματα» των προοδευμένων χωρών του κόσμου, υφίστανται μια κατάσταση ομηρείας που έχει ως αποτέλεσμα την επιστημονική αλλά και εν γένει κοινωνική φθορά τους, καθώς οι διέξοδοι διεξαγωγής έρευνας εκτός του Πανεπιστημίου είναι ελάχιστες στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό, δε, με την αναστολή των προκηρύξεων μεταδιδακτορικών (και διδακτορικών) υποτροφιών του ΙΚΥ, το απαράδεκτο καθεστώς των διδασκόντων του ΠΔ407, την αδικαιολόγητη και άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης των ερευνητικών προγραμμάτων αλλά και τη μακροχρόνια ανεργία μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων οδηγείται στην εξαθλίωση και τον αφανισμό, ή στη φυγή στο εξωτερικό.

 

 Το πρόβλημα βέβαια αφορά και τα ίδια τα Πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού των πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων αλλά και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των φοιτητών.

 

Η κατάσταση που περιγράφηκε γίνεται δυσχερέστερη λόγω των πρόσφατων γενικόλογων και διφορούμενων εξαγγελιών για νέο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων, με ριζικές αλλαγές τόσο στη διάρθρωση όσο και στο έργο των βαθμίδων ΔΕΠ. Η διαφαινόμενη αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και η δημιουργία ενός πλαισίου εξάρτησης των  μελών ΔΕΠ μόνο στη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν οδηγούν. Ιδιαίτερα, η εφαρμογή του 1 προς 5 στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των Ιδρυμάτων είναι ανέφικτη, άρα και καταστροφική για τα Πανεπιστήμια, όπως άλλωστε έχετε κι εσείς πρόσφατα επισημάνει.

 

Η πρόσφατη ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου για διορισμό 300 συναδέλφων εντός του 2010, ο οποίος έχει ήδη καθυστερήσει, και ενός ιδιαίτερα ασαφούς χρονοδιαγράμματος για το διορισμό των υπολοίπων, αποτελεί μάλλον άκομψο ελιγμό από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, από τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει επισήμως πως οι νέοι διορισμοί εντός του 2011 είναι επισφαλείς.

 

Με βάση τα προαναφερθέντα λοιπόν ζητούμε:

 •  
  • Άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ όλων των πρυτανικών πράξεων διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ ή έστω υπεύθυνη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος τοποθέτησής τους.  
  • Συνυπολογισμό του χρόνου αναμονής από την έκδοση της πρυτανικής πράξης διορισμού για την εξέλιξη σε ανώτερες βαθμίδες.
  • Διατήρηση των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο,.
  • Δημοσιοποίηση της σειράς κατάταξης των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Καθορισμό σαφούς και πάγιου χρονοδιαγράμματος προσλήψεων όσων εκλεγούν από το νέο έτος και στο εξής.

 

Ζητούμε την ουσιαστική υποστήριξή σας με όλα τα μέσα που διαθέτετε και τη συμβολή σας στην επίλυση του προβλήματός μας.

Εμείς, ως συλλογικό όργανο, και αυτό είναι ίσως το παράδοξο, έχουμε ως σκοπό την αυτοκατάργησή μας, δηλαδή την εξάλειψη των λόγων ύπαρξης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, και ευελπιστούμε σύντομα να βρεθούμε δίπλα σας.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας

  

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  dr10 (Thursday, 13 January 2011 21:53)

  Πολυ καλη ομιλια, ευγε στους συντακτες της!!!