Δασκάλους ή παπάδες;

 

Διάβαζα τις προάλλες για τις ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος σε παπάδες. Το πρόβλημα δημιουργείται για το χριστεπώνυμο πλήρωμα έπειτα από την κυβερνητική απόφαση να προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που αποχωρούν.

Μπερδευτήκατε;....

 

Σας θυμίζω ότι οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και τους πληρώνουμε όλοι (υπάρχουν και οι έμμεσοι φόροι), ασχέτως αν είμαστε άθεοι, βουδιστές, εβραίοι και πάει λέγοντας.

Παράλληλα, έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο η διαμαρτυρία 900 περίπου πανεπιστημιακών που ενώ «έχουν εκλεγεί έως και δύο χρόνια πριν, με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες, για να υπηρετήσουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και για την πλειονότητα των οποίων έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες πρυτανικές πράξεις διορισμού, παραμένουν σε κατάσταση αναμονής».

Ας δούμε πρώτα τους παπάδες.

 

Έλλειψη παπάδων

Λείπουν, λένε οι άγιοι δεσποτάδες, 600 ιερείς λόγω συνταξιοδότησης, και αν εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης (αν εφαρμοστεί, λένε) τότε θα προσληφθούν μόνο 120. Και εννοούν την τάχα υπαγορευθείσα από την τρόικα απόφαση να προσλαμβάνεται ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται.

Ανεξαρτήτως του βλακώδους και ισοπεδωτικού της απόφασης, ποιος μπορεί να αρνηθεί την ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα στους εξόχως αντιπαραγωγικούς κλάδους τους οποίους φωτογράφισε και ο αξιότιμος και υπερπαραγωγικός Θεόδωρο Πάγκαλος (π.χ. οι στρατιωτικοί);

Αν όντως έχουμε πληθώρα στρατιωτικών (διότι αυτό εννοούσε ο πάντα εύστοχος κύριος αντιπρόεδρος), μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν ισχύει το ίδιο και με τους ιερείς;

Και οι μεν στρατιωτικοί, ένα μισθό έχουν και πορεύονται, και όλοι δεν συμμετέχουν σε επιτροπές επιλογής και παραλαβής εξοπλιστικών συστημάτων και λοιπού στρατιωτικού υλικού. Ούτε προσλαμβάνονται όλοι σε θέσεις τιμητικές και όχι μόνον -όταν συνταξιοδοτούνται- από ευγενείς και εθνολάτρες επιχειρηματίες.

Οι ιερείς, ασχέτως αριθμού, έχουν όλοι τα «τυχερά» με πρώτους και καλύτερους τους δεσποτάδες. Αν όχι, γιατί είχαμε επανειλημμένες παραινέσεις από την ηγεσία της Ιεραρχίας για να μην παίρνουν «τυχερά» οι μητροπολίτες;

Αναγνωρίζω ότι άλλα τυχερά έχει ο παπάς που δουλεύει στον Εύοσμο και άλλα ο άγιος άνθρωπος που δουλεύει στην Αγιά Σοφιά ή στη Μητρόπολη, ή –εκεί κι αν είναι- στα Κοιμητήρια.

Εικάζω λοιπόν ότι μιας και οι σεβάσμιοι πολιτικοί μας που μόλις δουν δεσπότη τρέχουν να βγουν φωτογραφία μαζί του, θα μπορούσαν να πουν στα φιλαράκια τους, αν όντως μας λείπουν οι παπάδες (θου Κύριε …) να τους βάλουν σε καλές θέσεις με αμοιβή τα τυχερά, μέχρι η χώρα περάσει την κατάσταση εκτάκτων συνθηκών (έτσι δεν το λένε;).

 

Μετά 222 έτη!

Η αξιότιμη υπουργός Παιδείας, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, μπορεί άνετα να αποδείξει ότι δεν είναι «άνθρωπος της Εκκλησίας» όπως της καταμαρτυρούν και ότι πιστεύει στις αξίες που η Γαλλική Επανάσταση εισήγαγε στη δυτική κουλτούρα («ανήκομεν εις την Δύσιν», δεν έλεγε και ο Καραμανλής ο Α’;).

Πρώτον, να αρνηθεί να υποκύψει στην απαίτηση της Ιεραρχίας και να τους πει, αν θέλουν κι άλλους παπάδες, να τους πληρώνουν από τα κρυφά και αφορολόγητα ταμεία τους. Έτσι θα κλείσει τα βρώμικα αριστερά στόματα που ισχυρίζονται ότι ήδη μοιράστηκε στη μέση το νούμερο και θα διοριστούν τριακόσιοι παπάδες (ένας στους δυο δηλαδή, όχι ένας στους πέντε).

Δεύτερον, να τηρήσει το νόμο και να επικυρώσει το διορισμό των πανεπιστημιακών, εκδίδοντας τα σχετικά Φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τα ΦΕΚ που λένε).

Η υπουργίνα, που κάθε τόσο μας ξαφνιάζει με τις πρωτοβουλίες της, φαντάζομαι ότι είναι σε θέση να αντιληφθεί τι σημαίνει για έναν άνθρωπο που ξόδεψε πολλά χρόνια από τη ζωή του στις σπουδές, «να υφίσταται μια κατάσταση ομηρίας που έχει ως αποτέλεσμα την επιστημονική αλλά και εν γένει κοινωνική φθορά του», όπως λένε οι πανεπιστημιακοί σε ανακοίνωσή τους.

Έστω και με την αναλογία που λέει η κυβέρνηση (ένας προς πέντε), οι προσλήψεις που καθυστερούν δυο χρόνια αντιστοιχούν σε περισσότερες από τις 300 που περίπου προχώρησαν καταρχήν.

Αλλά για να είμαι σαφής: αν η κυρία υπουργός διορίσει παπάδες στο νούμερο που ακούγεται, πρέπει να διορίσει αντιστοίχως και τους μισούς τουλάχιστον από τους πανεπιστημιακούς. Αριθμητική γνωρίζουμε. Και γνωρίζουν.

 

Τι ζητούν

Δοθέντος μάλιστα ότι τα μεν παπαδίστικα αιτήματα πήραν μέγιστη δημοσιότητα, ενώ των πανεπιστημιακών ελάχιστη, παραθέτω κατά λέξη την απαίτηση αυτών των επιστημόνων που το ελληνικό κράτος περιφρονεί και κοροϊδεύει. Αυτών που θα μορφώσουν τα παιδιά μας, αυτών που δε θα κάνουν τους νέους ούτε δούλους ούτε βαρεμένους, όπως άλλοι φορείς πράττουν (και επιτυχέστατα ομολογώ):

* Άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ όλων των πρυτανικών πράξεων διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ ή έστω υπεύθυνη ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος τοποθέτησής τους (απάντησαν για 300 τώρα, 300 στα μέσα του χρόνου και 300 στο τέλος του χρόνου).

* Διατήρηση των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση αλλαγής των βαθμίδων.

* Δημοσιοποίηση της σειράς κατάταξης (ναι, ναι) των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.

* Καθορισμό σαφούς και πάγιου χρονοδιαγράμματος προσλήψεων όσων εκλεγούν από το νέο έτος και στο εξής.

* Δυνατότητα συνυπολογισμού του χρόνου αναμονής από την έκδοση της πρυτανικής πράξης διορισμού.

Τα βρίσκετε παράλογα;

 

του Κλέαρχου Τσαουσίδη | 24 Ιανουαρίου 2011

 

pressinaction.gr

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.