Πρυτάνεις: Βαρεθήκαμε να μας μεταρρυθμίζετε

 

ΠΥΡ ΣΕ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΡΕΤΟ

 

Με «βαριές κουβέντες» έξι πρυτάνεις άνοιξαν πυρ ομαδόν κατά της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου, χθες το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φράσεις, όπως «βαρεθήκαμε να μας μεταρρυθμίζουν» και «ο υφυπουργός ανέλαβε εργολαβία την κατασυκοφάντηση του ελληνικού πανεπιστημίου», είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε.

 

Η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Το πανεπιστήμιο σε διάλογο» συνέπεσε με την απόφαση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ν' αναστείλει τις υποτροφίες σε αριστούχους πτυχιούχους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Οταν ξεκίνησε η συζήτηση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, η σύγκλητος μόλις είχε εκδώσει ανακοίνωση που καλούσε το υπουργείο Παιδείας και τη διοίκηση του ΙΚΥ να πάρουν πίσω την απόφαση, επισημαίνοντας:

«Το ποσό που εξοικονομείται είναι ασήμαντο για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό για τους υπότροφους, ιδίως για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η έξοδος από την κρίση μπορεί να έρθει με επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία και όχι με την απαξίωσή της».

 

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων Αριστοτελείου, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Μακεδονίας και Δημοκριτείου Θράκης, στηλίτευσαν:

 

* Την έλλειψη υποδομών.

 

* Τη μείωση χρηματοδότησης.

 

* Τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση, που όμως δεν διασφαλίζουν την αυτοδιοίκηση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

 

Ζήτησαν ένα «λιτό, ουσιαστικό νόμο-πλαίσιο», που θα εξασφαλίζει αυτονομία και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, αμφισβήτησαν έντονα τα σημεία του κειμένου διαβούλευσης, για την επιλογή πρύτανη, τον ορισμό του συμβουλίου διοίκησης και τη μισθολογική μεταχείριση.

 

Ο Γιάννης Μυλόπουλος του ΑΠΘ άφησε αιχμές κατά της Αννας Διαμαντοπούλου για «το διάλογο μέσω Ιντερνετ, όπου καθένας χύδην εκφράζει και μια άποψη, ενώ παραβλέπεται η βάσανος των προτάσεων 40 τμημάτων και 5 πανεπιστημιακών επιτροπών». Για την «αναξιοκρατία και την οικογενειοκρατία», είπε ότι «είναι υπαρκτά στα πανεπιστήμια όσο και στην πολιτική ζωή».

 

Για το θέμα του ασύλου ξεκαθάρισαν ότι είναι «επαρκές» το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τόνισαν πως «εάν το σεβαστούμε δεν θα υπάρχει κανένα θέμα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απ' έξω βρίσκονταν φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ) που κρέμασαν πανό με το σύνθημα: «Οχι στο διάλογο απάτη».

 

ΠΗΓΗ

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.