Οι δύο όψεις του Παπουτσή

Σχόλιο απο ΤΤ

 

Αν το σκεφτώ από τη δική μας μεριά, δηλ. τη μεριά των αδιόριστων πανεπιστημιακών, τότε η δήλωση Παπουτσή ότι δεν ισχύει το 1/5 για τα σώματα ασφαλείας μου φαίνεται καλή. Έτσι ελπίζω και εγώ ότι δεν θα ισχύσει για την παιδεία ή τουλάχιστον δεν θα ισχύσει για τους αδιόριστους της παιδείας δηλαδή εμάς και άλλους 400 περίπου καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης. Είναι καλύτερα από τις δηλώσεις "1/5 για όλους" που έχει ακουστεί από τους Ραγκούση, Ντόλιο, Σαχινίδι και φυσικά απέναντι στο ακόμα χειρότερο 1/7 που είπε ότι εξετάζει ο Παπακωνσταντίνου.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Αν το δει κανείς λίγο ευρύτερα. Ο αριθμός των αστυνομικών του δημοσίου στην Ελλάδα είναι πάνω από 60.000. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά κάτοικο. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η χώρα και στο άθροισμα δημόσιων και ιδιωτικών αστυνομικών ανά κάτοικο. Συνεπώς η λογική λέει ότι δεν είναι ο πρώτος τομέας στον οποίο έχουμε ανάγκη για προσλήψεις. Γιατί όμως η κυβέρνηση τον θεωρεί προτεραιότητα; Είναι προτεραιότητα η ασφάλεια (που είναι γεμάτη προσωπικό) και όχι η παιδεία και η υγεία. Γιατί; Τα στοιχεία για την εγκληματικότητα δείχνουν ότι η χώρα μας παραμένει τελευταία στην Ευρώπη. Αντίθετα οι ελλείψεις στην παιδεία και την υγεία είναι ολοφάνερες. Στα σχολεία πάμε για συνενώσεις του τύπου τάξεις των 45 ατόμων (όπως στην εποχή του πατέρα και του παππού μου), στα πανεπιστήμια τα προγράμματα σπουδών σε πολλά τμήματα είναι στον αέρα, ενώ στην υγεία η αναμονή και για τις πιο απλές εξετάσεις κρατάει μήνες. Που πάμε; Θέλουν μια κοινωνία αμόρφωτη, άρρωστη αλλά πειθαρχημένη από τους δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς; Απλές διαπιστώσεις και απλά ερωτήματα.

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  ΤΤ (Monday, 07 February 2011 11:41)

  Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο ενδιαφέροντα αυτά τα στοιχεία. Φυσικά δεν είναι δικά μου είναι της γιουροστατ. Το θέμα είναι ότι δεν βρήκα όλα τα αρχεία που είχα κάποια στιγμή κοιτάξει.
  Για τον αριθμό των αστυνομικών δείτε αυτό: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/crime/documents/police.pdf
  Είναι λίγο παλιό.
  Για τον αριθμό των αστυνομικών ανά 100 χιλ. κατοίκους δείτε αυτό:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Police_officers.png&filetimestamp=20101210170812
  Και αυτό παλιό είναι.
  Άλλο ένα για την εγκληματικότητα:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-09-036/EN/KS-SF-09-036-EN.PDF
  Ιδιαίτερη αναφορά στον πίνακα 3, που περιέχει τα βίαια εγκλήματα.
  Συγνώμη που σας δίνω παλιά στοιχεία. Ψάξτε λίγο στη γιούροστατ και σίγουρα θα βρείτε πιο καινούργια.
  Προσωπικά γνωρίζω κάποια πράγματα για το θέμα γιατί είχα δει ένα σχετικό δημοσίευμα σε ελληνική εφημερίδα και το έψαξα στο ιντερνετ.