Αδιόριστοι περισσότεροι από 650 πανεπιστημιακοί

Tου Γιαννη Eλαφρου

 

Η Ελλάδα είχε αδιόριστους, πολλών και διαφόρων επαγγελμάτων. Στην εποχή του Μνημονίου ήρθε η ώρα να αποκτήσει και αδιόριστους... πανεπιστημιακούς.....

Πρόκειται για επιστήμονες οι οποίοι έχουν εκλεγεί μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) από τα αντίστοιχα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημίων έως και δύο χρόνια πριν, έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες πρυτανικές πράξεις διορισμού, αλλά παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας, αφού το υπ. Παιδείας καθυστερεί αδικαιολόγητα την έκδοση των ΦΕΚ διορισμού τους. Στη λίστα του «αναμείνατε στο ακουστικό σας» βρίσκονται πάνω από 650 επιστήμονες, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει και την Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης. «Το ένα τρίτο των συναδέλφων που είναι στην αναμονή είναι άνεργοι, ενώ η πλειονότητα απασχολείται σε άσχετες δουλειές, με αποτέλεσμα σπουδές 15ετίας να απαξιώνονται», λέει στην «Κ» ο κ. Κάρολος Καβουλάκος, ο οποίος έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου το 2009 και παραμένει αδιόριστος.

 

Το εντυπωσιακό είναι ότι για να προκηρυχθεί μία θέση ΔΕΠ έχει προηγηθεί έγκριση των αντίστοιχων πιστώσεων από τα αρμόδια υπουργεία, με βάση τους συμφωνημένους μεταξύ ΑΕΙ και υπουργείου Παιδείας τετραετείς προγραμματισμούς. Δηλαδή τα λεφτά... υπήρχαν. Το ερώτημα είναι πού πήγαν και γιατί τελικά την πληρώνουν οι νέοι επιστήμονες (ορισμένοι αντιμετωπίζουν μέχρι και προβλήματα επιβίωσης) και βεβαίως τα πανεπιστήμια, από τα οποία μάλιστα φεύγουν εσπευσμένα πολλά μέλη ΔΕΠ, βγαίνοντας στη σύνταξη. «Η ανησυχία μας μεγαλώνει καθώς από τις 31 Δεκεμβρίου υπάρχει δήλωση του κ. Σαχινίδη, σύμφωνα με την οποία οι διορισμοί στα πανεπιστήμια θα υπαχθούν στην αναλογία 5:1. Αυτό σημαίνει μακρόχρονη αδιοριστία και αποδυνάμωση των σχολών», λέει ο κ. Καβουλάκος.

 

Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία των υπό αναμονή μελών ΔΕΠ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας. Μαζί τους θα είναι και οι συμβασιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, που αντιδρούν για τις περικοπές στην εκπαίδευση. «Το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε μείωση των πιστώσεων για τους συμβασιούχους κατά 15%-20% στη μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς, με αποτέλεσμα να απειλούμαστε είτε με απολύσεις είτε με μειώσεις των ήδη μικρών αποδοχών μας», λέει στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Σωτήρης.

 

Οι συμβασιούχοι των ΑΕΙ είναι περίπου 2.000, ενώ ακόμα πιο εκρηκτική είναι η κατάσταση στα ΤΕΙ, όπου οι 8.000 - 10.000 επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες στηρίζουν ουσιαστικά τις σχολές.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.