Πρυτάνεις: Κορόνα... γράμματα τα ΑΕΙ

 

Οι διοικήσεις των Ανώτατων Ιδρυμάτων βρίσκονται σε απόγνωση, προσπαθώντας να αποφύγουν... τα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τον κίνδυνο να γυρίσουν το κλειδί στο λουκέτο.....

Τα περισσότερα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκπέμπουν ατελείωτα SOS για την τύχη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς πριν καν φτάσει το καλοκαίρι, ενώ τα μεγάλα κεντρικά ιδρύματα προειδοποιούν κατηγορηματικά: «Φέτος, αντέχουμε με το ζόρι. Του χρόνου δεν θα μπορέσουμε». Δηλαδή, η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη από αυτήν που φαίνεται στο φετινό σκηνικό:

 

* Αδιόριστοι εκλεγμένοι διδάσκοντες (μέλη ΔΕΠ).

* Απλήρωτοι επί μήνες συμβασιούχοι (οι γνωστοί ως «407»).

* Τεράστια κενά σε τμήματα και σχολές.

* Ακαριαίο πάγωμα σχεδόν όλων των λειτουργιών των Ιδρυμάτων.

* Απλήρωτοι εργολάβοι, προμηθευτές, ενοίκια, λογαριασμοί νερού, ηλεκτρικού, τηλεφώνου.

* Αναγκαστικές συνδιδασκαλίες μαθημάτων διαφορετικών τμημάτων.

* Και σαν μην έφταναν όλα αυτά... καθυστέρηση της αποστολής ακόμη κι αυτών των μειωμένων κρατικών κονδυλίων!

 

«Η οικονομική μηχανή των Ανώτατων Ιδρυμάτων έχει φθάσει στο όριό της», δηλώνουν εκπρόσωποι των διοικήσεων με ορισμένους να το θέτουν ακόμη πιο απλά: «Αν θέλουμε να λειτουργούμε, τότε ή θα χρωστάμε ή θα αναστείλουμε βασικές μας λειτουργίες». Αλλοι έχουν προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές μεθόδους. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε να κλείσει και όχι ν' ανοίξει την πόρτα του Ιδρύματος, άμα τη ενάρξει του εαρινού εξαμήνου, αρχικά για δύο ημέρες (22-23 Φεβρουαρίου) και έπεται συνέχεια «αν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στη λογική των περικοπών». Συμβολικά λουκέτα έχουν βάλει, το τελευταίο διάστημα, τα περισσότερα ΤΕΙ της χώρας, κεντρικά και μη, ενώ τα τελευταία που διαμαρτυρήθηκαν, τα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν την εξής εντολή από το υπουργείο: Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν στείλει αναλυτικά στοιχεία, προς διασταύρωση (βλ. τίτλοι σπουδών) για το έκτακτο προσωπικό, προκειμένου να εξοφληθούν οι δόσεις για την πληρωμή τους (1.757.700 ευρώ).

 

Την ίδια ώρα, διοικήσεις άλλων ΑΕΙ φωνάζουν πως δεν θα αντέξουν ούτε μέχρι την άνοιξη. Φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιονίου που στεγάζονται σε ξενοδοχεία, κινδυνεύουν με έξωση, αφού οι ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για απλήρωτα μισθώματα τεσσάρων μηνών. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας περιμένει ακόμη διδάσκοντες, όπως και σχεδόν όλα τα Ιδρύματα, πλην όμως ματαίως. Οι πιστώσεις είναι λίγες, δεν θα δοθούν άλλες και με αμοιβές ακόμη χαμηλότερες. «Υπάρχουν συμβασιούχοι που θα πληρωθούν με το 1/4 της αμοιβής τους», λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης που, για σημειολογικούς λόγους, κατήργησε τις ευχετήριες κάρτες!

 

«Από την άνοιξη δεν θα μπορούμε να καλύψουμε πολλά από τα λειτουργικά έξοδα, ελπίζουμε να μην είναι ύδρευση και ηλεκτρισμός», δηλώνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

 

Οσο για τους πρωταγωνιστές του θρίλερ που ξεκίνησε με τη δραστική μείωση (30%-40%) στην κρατική χρηματοδότηση και ολοκληρώθηκε με το τσουνάμι του Μνημονίου και τις εντολές για περαιτέρω περικοπές σε κονδύλια και διορισμούς (5:1 και στα ΑΕΙ)... Διαμαρτύρονται. Μόνοι, μέσω συνδικαλιστικών ενώσεων, ακόμη και πολιτικών που καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή. Αποτέλεσμα; Τις διαβεβαιώσεις Πανάρετου για διορισμό μελών ΔΕΠ (είναι πάνω από 600) εντός 2011 σε δύο φάσεις (Απρίλιο-Αύγουστο) ακολούθησε έγγραφο Σαχινίδη προς το υπουργείο Παιδείας για τήρηση του 1:5 και στην Παιδεία. *

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0