Αναγνωριστικές πτήσεις τύπου …Διαμαντοπούλου

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια και τώρα η υπουργός ετοιμάζεται για μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με το πανεπιστημιακό “κατεστημένο” για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ. Ετοιμάζεται, είναι αλήθεια εδώ και καιρό, και αν δεν ενέσκηπταν άλλες αντιξοότητες και παρατράγουδα στην κυβέρνηση λόγω αποτυχίας του Μνημονίου, θα το είχε καταθέσει προ πολλού. Αφού κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες πραγματικά, όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως και διαχρονικά να απαξιώσουν με κάθε τρόπο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, θα προσπαθήσουν τώρα οι ίδιοι απαξιωτές, αυτόκλητοι σωτήρες σήμερα, να το αναμορφώσουν.

 

Στην προχθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων η υπουργός επισήμανε πομπωδώς 13 “γενικόλογα” σημεία συμφωνίας με τους πρυτάνεις και ισχυροποίησε τη “σταθερή συνιστώσα των προτάσεων της, το πρώτα ο φοιτητής”. Φαίνεται όμως πως ξέχασε τελείως το απαραίτητα συνοδό, “πρώτα το δημόσιο πανεπιστήμιο”, καθώς οι περικοπές στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων υπερβαίνουν το 35%, με άμεσο κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας τμημάτων όπως πολύ πρόσφατα σχεδόν “απείλησε” το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα 13 σημεία σύγκλισης είναι τα πιο ανώδυνα σημεία του νόμου!! Το κύριο αγκάθι, ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ δεν φαίνεται να συζητήθηκε εκτενώς.

 

Ας αρχίσουμε από την εισαγωγή των φοιτητών: ο καινούργιος νόμος θα εισάγει τους φοιτητές σε σχολές και όχι σε τμήματα. Στα τμήματα θα κατανέμονται οι φοιτητές μετά από εξετάσεις στο τέλος του πρώτου πανεπιστημιακού έτους. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας οι υποψήφιοι φοιτητές Ιατρικής θα εισάγονται αποκλειστικά και μόνο στην Ιατρική Σχολή, το ίδιο και στο Αριστοτέλειο, ενώ στο πανεπιστήμιο Πατρών θα εισάγονται στην κοινή σχολή Επιστήμων Υγείας που περιλαμβάνει και την Ιατρική και την Φαρμακευτική!! Να μου το θυμηθείτε ότι πολλά τμήματα θα γίνουν σχολές!!! Έτσι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς όμως ποτέ να έχει πραγματικά τεθεί σε ισχύ!! Η φιλοσοφία του προτεινόμενου νόμου έχει ίσως μια λογική οψέποτε δημιουργηθούν συγκεντρωτικές σχολές Ανθρωπιστικών Σπουδών με κοινούς κύκλους μαθημάτων. Στις σχολές Θετικών Επιστημών προϋποθέτει φοβερό κεντρικό σχεδιασμό λόγω ύπαρξης υποχρεωτικών μαθημάτων με παράλληλες εργαστηριακές ασκήσεις και συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται δραστική αλλαγή προγραμμάτων σπουδών πολύ πριν από την εφαρμογή του νόμου το 2013, όπως επιμένει η υπουργός!!

 

Τα σημεία σύγκλεισης έχουν να κάνουν κυρίως με την διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας κατά τη συνθήκη της Μπολόνια (εφαρμογή πιστωτικών μονάδων (ECTS), δομή, τίτλοι, οργάνωση σπουδών, δημιουργία διατμηματικών προγραμμάτων, ίδρυση μεταπτυχιακών σχολών), που έτσι και αλλιώς έχουν αποφασιστεί από τον Δεκέμβριο του 2002 και ήταν ήδη σε εκκρεμότητα. Ανώδυνα πράγματα δηλαδή! Για τη χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας στη χρηματοδότηση και τη θέσπιση θεσμικών αντίβαρων για έλεγχο και λογοδοσία των ιδρυμάτων έχουμε αναφερθεί σε προγενέστερο άρθρο (http://www.antinews.gr/2011/02/03/83660/). Αναμένεται να κριθεί στην πράξη η εφαρμογή τους. Η σύγκλειση στην ανάδειξη αριστείας και καινοτομίας συγκαταλέγεται σε ευχολόγια γενικεύσεις που ίσχυαν σε θεωρητικό επίπεδο και πριν.

 

Όσον αφορά το φλέγον θέμα του ασύλου, αυτό συζητήθηκε μεταξύ των πρυτάνεων, που συμφωνήσαν στη θέσπιση μιας ακόμη επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια και θα διαχειρίζεται από κοινού κρίσεις σχετικές με το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι γνωστή η προσέγγιση δημιουργίας επιτροπών για αποφυγή λήψης αποφάσεων και διάχυση ευθυνών. Οι πρυτάνεις για μια ακόμη φορά, δεσμευμένοι στη λογική μιας διαχρονικής “διαπλοκής” με τις κομματικές νεολαίες, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν και να “θάψουν” η έστω να αποτεφρώσουν αγνοώντας το, το πτώμα του πανεπιστημιακού ασύλου!

 

Αναμένοντας ένα νόμο που έχει πολυδιαφημιστεί και στη διάρκεια της κατάρτισης του το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τα μέλη του κατασυκοφαντήθηκαν συλλήβδην για αναξιοκρατία και νεποτισμό, απαξιώνοντας νησίδες αριστείας που κάτω από ακραίες και αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν το ”αιέν αριστεύειν”, η παρουσία της κας. υπουργού στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο έμοιαζε μάλλον με διερευνητική, αναγνωριστική πτήση: ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νόμου, την ψηλάφηση των διαθέσεων αλλά και την άγραν της μεγίστης συναίνεσης ώστε να αποφευχθούν λάθη ανακοινώσεων τύπου πυτζάμας!!!

 

effie B.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0