Με αργούς ρυθμούς κινούνται οι αλλαγές στα ΑΕΙ

Του Αποστολου Λακασα

 

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα ΑΕΙ ως προς τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναμένοντας το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Παιδείας.....

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι αυτό θα παρουσιασθεί στις αρχές Μαρτίου, αφού προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής. Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου θα υπάρξει νέα έκτακτη σύνοδος πρυτάνεων, όπως δήλωσαν οι πρυτάνεις στην 66η τακτική σύνοδό τους, το περασμένο Σάββατο στο Ναύπλιο. Οι ίδιοι εστίασαν στα τρέχοντα, οξύτατα προβλήματα των ΑΕΙ, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση της χρηματοδότησης –κατά 40% του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 60% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως υποστηρίζουν τα ιδρύματα– και την παρελκυστική, «γραφειοκρατική» πολιτική του υπ. Παιδείας. Από την πλευρά της, η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου στάθηκε στα σημεία όπου διαφαίνεται σύγκλιση υπουργείου - ΑΕΙ, ενώ ανακοίνωσε ότι για την πλήρη εφαρμογή των αλλαγών που θα αποφασισθούν θα υπάρχει μεταβατική περίοδος έως το 2013.

 

«Θα τοποθετηθούμε όταν το υπουργείο θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο. Εως τώρα δεν υπήρξε διαφοροποίηση των θέσεων του υπουργείου. Ως εκ τούτου, διατηρούμε τις προτάσεις μας για τα κρίσιμα ζητήματα διοίκησης και λειτουργίας των ελληνικών ΑΕΙ», ανέφερε στην «Κ» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Παν. Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Την ίδια θέση αποτυπώνει και το ομόφωνο ψήφισμα της συνόδου, παίρνοντας αποστάσεις από την κ. Διαμαντοπούλου, που στη σύνοδο παρουσίασε 12 σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συγκλίνουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η λογοδοσία και η αξιολόγηση των ΑΕΙ, η ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας, η εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων, η χρήση δεικτών ποιότητας και αποτελεσματικότητας για ένα ποσοστό της χρηματοδότησης, η οικονομική αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των ΑΕΙ. «Ο ευρύς δημόσιος διάλογος για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση έχει αναδείξει πολλά σημεία συμφωνίας μεταξύ υπουργείου και πανεπιστημιακής κοινότητας. Τα σημεία συμφωνίας αφορούν στη βελτίωση των ακαδημαϊκών και διδακτικών διαδικασιών στα πανεπιστήμια. Αφορούν, δηλαδή, σε πτυχία με αξία. Αυτό είναι το κύριο ζητούμενο της κοινωνίας», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

 

Τρέχοντα προβλήματα

 

Ετσι, χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στο επίμαχο θέμα του τρόπου διοίκησης, οι πρυτάνεις εστίασαν στα τρέχοντα προβλήματα των ΑΕΙ. Η σύνοδος επισημαίνει «την έντονη και συστηματική απαξίωση των πανεπιστημίων που επιχειρείται μέσω εγκυκλίων του υπουργείου, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, της χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ, των διορισμών πανεπιστημιακών και της χρηματοδότησης της έρευνας», όπως αναφέρει το ψήφισμα. Η σύνοδος τονίζει ότι τα ΑΕΙ (και κυρίως τα περιφερειακά) θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας, καθώς δεν έχουν γίνει οι διορισμοί 800 πανεπιστημιακών που είναι σε εκκρεμότητα, έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συμβασιούχων διδασκόντων, ενώ έχουν ανασταλεί οι διορισμοί διοικητικών υπαλλήλων και βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, υπάρχει αυξητικό κύμα συνταξιοδοτήσεων. Τέλος, για το θέμα του ασύλου συμφώνησαν για τη δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Ασύλου με τη συμμετοχή πρυτάνεων, η οποία θα συνδράμει τις πρυτανικές αρχές του ΑΕΙ, στο οποίο θα προκύψει θέμα προστασίας του ασύλου.

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0