Αμεση λύση για τα ΤΕΙ και τους συμβασιούχους (rizospastis.gr)

Κινητοποίηση, στο υπουργείο Παιδείας, για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς και τα προβλήματα των ΤΕΙ πραγματοποίησε, χτες, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών....

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ, χτες έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για τους συμβασιούχους διδάσκοντες στην ανώτατη εκπαίδευση και για τα τεράστια προβλήματα στα ΤΕΙ της χώρας. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές του ΜΑΣ συγκεντρώθηκαν έξω απ' το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι «δε θα γίνουν τα ΤΕΙ ΙΕΚ - Να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο», όπως έγραφε χαρακτηριστικά το πανό τους. Ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τους δέχτηκε ο γενικός γραμματέας Β. Κουλαΐδης, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει στα ζητήματα που έβαλαν οι φοιτητές, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση απ' αυτήν του ΜΑΣ...

 

Η αντιπροσωπεία του ΜΑΣ κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα όπου σημειώνει «Να δοθεί άμεσαλύση στα προβλήματα λειτουργίας των ΤΕΙ όλης της χώρας. Αμεσα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του έκτακτου διδακτικού προσωπικού και των συμβασιούχων». Το υπόμνημα του ΜΑΣ έχει ως εξής:

 

«Οι περικοπές σε κονδύλια με πρόσχημα την οικονομική κρίση, έχουν γενικεύσει τις ελαστικές μορφές εργασίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων λειτουργούν με προβλήματα.

 

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Πειραιά, αλλά και Κοζάνης και Καστοριάς, όπου περικόπτονται μαθήματα, γιατί δεν υπάρχουν διδάσκοντες. Σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, οι φοιτητές λόγω της "μονής εισαγωγής" στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες στα αμφιθέατρα και μπαίνουν σε λίστα αναμονής, για να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο λόγω έλλειψης καθηγητών, πολλοί σπουδαστές δεν προλαβαίνουν να γραφτούν, γεγονός που τους εξωθεί να περιμένουν ένα χρόνο επιπλέον για να ολοκληρώσουν ένα ακαδημαϊκό έτος, ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές.

 

Η κατάσταση είναι αφόρητη ιδιαίτερα στα νεότερα Τμήματα, όπου κυριολεκτικά τα προγράμματα σπουδών είναι στον αέρα. Σημαντικός αριθμός μαθημάτων έχει ήδη καταργηθεί.

 

Ολα τα παραπάνω είναι συνέπεια και του άθλιου καθεστώτος των συμβασιούχων καθηγητών, οι όποιοι είτε είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες είτε επιβιώνουν με μισθούς πείνας. Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε περικοπές πιστώσεων κατά 15% - 20%. Ετσι, οι πιστώσεις είτε επιμερίζονται σε περισσότερους διδάσκοντες (οικονομική εξαθλίωση) ή έχουμε ριζικό περιορισμό του αριθμού διδασκόντων, άρα και των μαθημάτων (απολύσεις και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών). Στα περισσότερα ΑΕΙ, οι συμβάσεις δεν υπογράφηκαν έγκαιρα και οι διδάσκοντες έμειναν απλήρωτοι. Κάποια Τμήματα δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις».

«Προεόρτια» του νόμου - πλαίσιου

 

«Κατά τη γνώμη μας», τονίζει το ΜΑΣ, «αυτά που βιώνουν σήμερα οι συμβασιούχοι καθηγητές και σπουδαστές είναι τα "προεόρτια" του μνημονίου διαρκείας και του "μνημονίου της παιδείας" που ετοιμάζεστε να φέρετε μέσα στο Μάρτη.

 

Με το νέο νόμο - πλαίσιο μετατρέπονται τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν τα δίδακτρα. Καταργείται η φοιτητική μέριμνα και συρρικνώνονται οι υποδομές. Τα προγράμματα σπουδών γίνονται μενού χωρίς καμία συνοχή. Γι' αυτό το θέμα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει προχωρήσει σε αναλυτική κριτική, την οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα.

Παρ' όλα αυτά, η κατάσταση και η κοροϊδία δεν πάει άλλο. Δεν μπορείτε να παίζετε με τις τσέπες τις δικές μας και των οικογενειών μας, με την αγωνία του κόσμου που θέλει να πάρει το πτυχίο του και να βγει στην εργασιακή ζούγκλα. Δεν μπορείτε να παίζετε άλλο με τους καθηγητές μας που συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι.

Απαιτούμε:

  • Καμιά απόλυση - μη ανανέωση συμβάσεων διδακτικού και λοιπού προσωπικού. Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Εξέλιξη του επιστημονικού διδακτικού προσωπικού, με βάση το ερευνητικό και διδακτικό τους έργο.
  • Γενναία έκτακτη κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, την κάλυψη των χρωστούμενων και των λειτουργικών/εκπαιδευτικών αναγκών των ΑΕΙ και της εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων διδασκόντων με άμεση προκήρυξη αντιστοίχων θέσεων ΔΕΠ, που θα καλύπτουν όλες τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες.
  • Οχι στις περικοπές μαθημάτων και στις προσαρμογές των προγραμμάτων σπουδών σε επιχειρηματικές απαιτήσεις.
  • Αμεση πρόσληψη των υπό διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
  • Κατοχύρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ».

 

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0