Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών στα 70 χρόνια (kathimerini.gr)

Στα 70 χρόνια αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πανεπιστημίων. Οι προσλήψεις νέων πανεπιστημιακών αναμένεται να είναι ελάχιστες φέτος και τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να προκρίνει τη λύση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.....

Πάντως, τα προβλήματα των ΑΕΙ οξύνονται και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ δεν αποκλείει κινητοποιήσεις μετά το Πάσχα. Μάλιστα, χθες, η Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της από τις 4 Μαΐου διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσωπικού. Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ εκτιμά ότι ΑΕΙ θα πάρουν κονδύλια από τα ερευνητικά προγράμματα περί τα τέλη του 2011. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, τόνισε ότι η κατάθεση του ν/σ για τα ΑΕΙ θα γίνει μετά τις φοιτητικές εκλογές (στις 18 Μαΐου). Προφανώς, για την αποφυγή όξυνσης των φοιτητικών αντιδράσεων.

 

Ειδικότερα, χθες, η ΠΟΣΔΕΠ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο, με επίκεντρο τις ελλείψεις των ΑΕΙ σε προσωπικό. Οπως ανέφερε στην «Κ»  η γ. γ. της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα, περίπου 800 πανεπιστημιακοί έχουν κριθεί και αναμένουν την έγκριση του υπ. Παιδείας για να προσληφθούν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Γ. Σ. της Αρχιτεκτονικής αναφέρει ότι «μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία. Ιδιαίτερα στη σχολή μας -όπως στις σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα- η μη ανανέωση του Π. Δ. που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές διεθνώς- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά, βασικά μαθήματα».

 

Οχι διοικητικό έργο

Ομως, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα θα είναι περίπου 10.500 και στον χώρο της Παιδείας θα καλυφθούν αρχικά οι ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ελάχιστες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης έως τα 70 έτη από τα 67 σήμερα, σε όσους το επιθυμούν. Κάτι που δέχεται η ΠΟΣΔΕΠ, υπό την προϋπόθεση οι διδάσκοντες αυτοί να ασκούν μόνο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και όχι διοικητικό.

 

Από την άλλη, ο υφυπουργός ενημέρωσε την ΠΟΣΔΕΠ ότι η αξιολόγηση των ερευνητικών προτάσεων που κατατέθηκαν για χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι. «Προτεραιότητα είναι η επιλογή προτάσεων υψηλής ποιότητας και όχι η απορρόφηση των κονδυλίων», είπε ο υφυπουργός και μέλος της ΠΟΣΔΕΠ σχολίασε ότι «η απορρόφηση των κονδυλίων σημαίνει θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι προτεραιότητα...».

 

ΠΗΓΗ

 

Δείτε επίσης το άρθρο του Ελ.Τύπου (σελ 13) και της ΑΥΓΗΣ

 

 

Write a comment

Comments: 0