Πανεπιστημιακοί σε απόγνωση (enet.gr)

Τρία προβλήματα-φωτιά απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα πανεπιστήμια, αφού οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι, αν δεν λυθούν, να προχωρήσουν στο κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Το πρώτο έχει σχέση με το «πάγωμα» επί μήνες της εξέλιξης των πανεπιστημιακών. Ολα ξεκίνησαν όταν ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, εκτιμώντας ότι η προαγωγή ενός καθηγητή μπορεί να συνιστά νέα θέση στο Δημόσιο, απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση.

 

Οι πανεπιστημιακοί όμως θεωρούν τη στάση του «εκ του πονηρού», γιατί όπως είπαν στην «Κ.Ε.», «και κατά την προηγούμενη θητεία του ως γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας είχε μπλοκάρει την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ».

 

Το δεύτερο θέμα αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Σε πολλές σχολές, δεκάδες πανεπιστημιακοί έχουν βγει στη σύνταξη και δεν έχουν προσληφθεί νέοι, αφού στην ουσία δεν εφαρμόζεται ούτε η αναλογία του ένα προς πέντε. Η Αρχιτεκτονική Αθηνών αναστέλλει από 4 Μαΐου τη λειτουργία της, καθώς το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων, την τελευταία διετία κατά 40%.

 

Το τρίτο ζήτημα αφορά το νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει τις διατάξεις με την τοποθέτηση εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των πανεπιστημίων. «Αν δεν λάβουν υπόψη τις προτάσεις των καθηγητών και των πρυτάνεων» δήλωσε στην «Κ.Ε.» η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών Ευγ. Μπουρνόβα, «δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις». Οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε πολύμορφες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα να μην ανοίξουν καν τα πανεπιστήμια την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ή να μη γίνει η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

 

Κι αυτό γιατί το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο λίγο πριν κλείσουν τα πανεπιστήμια στο τέλος του Ιουνίου και οπωσδήποτε μετά τις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μαΐου, φοβούμενο τις αντιδράσεις.

 

Τώρα, οι φοιτητές διαμαρτύρονται και για τα συγγράμματα, καθώς με το νέο σύστημα δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάρουν δωρεάν δεύτερο βιβλίο, παρά μόνο αυτά που χαρακτηρίζονται ως βοηθήματα, όπως είναι π.χ. τα λεξικά. Ομως σε ορισμένες σχολές το κυρίως σύγγραμμα έχει χωριστεί σε δύο μέρη.

Ετσι οι φοιτητές μπορούν να πάρουν δωρεάν μόνο το πρώτο τμήμα και αναγκάζονται να αγοράσουν το δεύτερο. Γι' αυτό το θέμα άλλωστε ήδη ανέστειλε για δύο ημέρες τη λειτουργία της η Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ σε ορισμένα τμήματα φοιτητές μελετούν ακόμη και το ενδεχόμενο καταλήψεων, μέχρι να αλλάξει το σύστημα διανομής συγγραμμάτων.

 

ΠΗΓΗ

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.