Ομιλία Τάσου Κουράκη στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του ΥΠΔΒΜΘ (10/05/11)

Ομιλία Τάσου Κουράκη στη μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: «Θεσμικό πλαίσιο των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις».

 

Απόσπασμα πρακτικών, Τρίτη 10/05/2011......

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):  Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Αναστάσιος Κουράκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από τρεις ημέρες είχαμε καταθέσει μία επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με το μεγάλο αριθμό μελών διδακτικού προσωπικού που έχουν εκλεγεί και περιμένουν να διοριστούν στα πανεπιστήμια. Επίσης, αναφερθήκαμε στο μεγάλο αριθμό συμβασιούχων του Προεδρικού Διατάγματος 407, που δεν πληρώνονται, που μειώνονται συνεχώς οι θέσεις τους, καθώς και τα τεράστια προβλήματα, όσον αφορά το ειδικό έκτακτο προσωπικό, που αντιμετωπίζουν τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Επιπλέον, είχαμε επισημάνει, σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν σε εμάς, ότι παραβιάζεται η σειρά των υπό διορισμό εκλεγμένων μελών διδακτικού προσωπικού και ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος είχε διαβεβαιώσει ότι βεβαίως μπορεί να γίνεται καμία παραβίαση της σειράς…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Μπορεί να γίνει.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ναι, μπορεί να γίνει. Σωστά. Δεν θέλω να διαστρεβλώσω αυτό που είπατε. Για την περίπτωση μάλιστα, είχε πει, ενός καρδιοχειρουργού, ο οποίος έχει ανάγκη ένα πανεπιστήμιο κ.λπ. Πάρα πολύ ωραία. Είχαμε πει ότι θα μπορούσε να συμβεί και αυτό το πράγμα. Είχαμε ζητήσει, όμως, ο κατάλογος όλων των υπό διορισμό να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ο οποιοσδήποτε ακόμη και τις περιπτώσεις των εξαιρέσεων και τη δικαιολογία τους.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Το επεξεργαζόμαστε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Πάρα πολύ ωραία. Σε αντιπροσωπεία, όμως, διδακτικού προσωπικού προς το Γραμματέα, τον κ. Παπάζογλου, ελέχθη -δεν λέω, αφέθηκε να εννοηθεί- ότι «βεβαίως, στο βαθμό που υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες στα διάφορα πανεπιστήμια μπορεί να υπάρξει μία παραβίαση της σειράς». Καταλαβαίνετε, κύριε Υφυπουργέ, τότε ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένη περίπτωση, ούτε για κερκόπορτα, αλλά μιλάμε για πλήρη ανατροπή της σειράς, κάτι που εγκυμονεί πολλούς, μα πάρα πολλούς κινδύνους.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρέπει να παραβιάζεται η σειρά και κακώς εφαρμόστηκε...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Σε κάθε περίπτωση θα έλεγα ότι θα θέλαμε μία διαβεβαίωση από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι θα αναρτηθεί ο κατάλογος των υπό διορισμό στο site του Υπουργείου, στα πλαίσια αυτού που λέγεται «διαφάνεια». Αλλιώς, δεν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Το λέω, γιατί έχουν γίνει καταγγελίες σε εμάς. Ζητώ στοιχεία. Θα τα φέρουμε στη Βουλή. Τουλάχιστον, οι συνάδελφοι έχουν τον καημό τους που δεν διορίζονται, αλλά να μην βρίσκονται και κάτω από ένα καθεστώς που να αισθάνονται ότι παραγκωνίζονται, γιατί προωθούνται κάποιοι άλλοι για οποιονδήποτε λόγο.

Το δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να πω πάνω σε αυτό το θέμα, είναι ότι έχω στα χέρια μου –πρέπει να είναι ακριβές, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο- έγγραφο της Υπουργού, της κυρίας Διαμαντοπούλου, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εξασφαλιστούν πιστώσεις για διορισμό μελών του διδακτικού προσωπικού. Ζητά γύρω στις τετρακόσιες πιστώσεις για τα ΑΕΙ και γύρω στις εκατό για τα ΤΕΙ. Πάρα πολύ ωραία.

Βεβαίως, εδώ επίσης ανησυχούμε, γιατί πάλι ο κ. Παπάζογλου έχει δηλώσει ότι από τον αριθμό που ζητά το Υπουργείο συνήθως εγκρίνεται το 1/2 ή έστω το 1/3 των πιστώσεων. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε σχεδόν εκατόν τριάντα έως διακόσιους ΔΕΠ και τριάντα έως πενήντα καθηγητές για τα ΤΕΙ. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι με τέτοιους αριθμούς είμαστε σε μια πλήρη κατεδάφιση της ανώτατης εκπαίδευσης, τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ.

Επίσης, θα θέλαμε μια διαβεβαίωση για το πότε βλέπετε να καλύπτονται τα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα αλλιώς.

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.