ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αρνείται χρηματοδότηση και προσλήψεις (rizospastis.gr)

...την ώρα που τα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στενάζουν από τις περικοπές των προϋπολογισμών τους και από ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού

«Λαμβάνω συνεχώς επιστολές από Πρυτάνεις, από Προέδρους Τμημάτων που απειλούν την κοινωνία ότι θα κλείσουν τις σχολές γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε.

Δεν έχω να υποσχεθώ, το είπα και στη Βουλή, ούτε ένα ευρώ! Δεν έχω να υποσχεθώ ούτε μία πρόσληψη! Δεν έχω να υποσχεθώ κανένα καινούριο τμήμα». Τα παραπάνω είναι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και αποκαλύπτει όχι μόνο τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης, αλλά και τις προθέσεις της για το μέλλον. Βεβαίως, ευθύνες υπάρχουν και στις πρυτανικές αρχές, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια συμφωνούσαν απολύτως με τον τρόπο χρηματοδότησης, που έσπρωχνε βήμα - βήμα τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικοοικονομική λειτουργία.

 

Στο μεταξύ, χτες, η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλος, είπε πως ο προϋπολογισμός του ιδρύματος από το 2009 στο 2010 είχε μείωση 35%, ενώ από το 2009 στο 2011 η μείωση έφτασε το 50%. Υποστήριξε πως υπάρχουν αποθέματα από τον Ειδικό Λογαριασμό (λογαριασμός όπου μπαίνει και ιδιωτική χρηματοδότηση), αλλά συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα μπορεί να συμβαίνει αυτό.

 

Ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Σ. Ραυτόπουλος στάθηκε στο ζήτημα του ΠΔ για τα καλλιτεχνικά μαθήματα, που επιτρέπει να διδάσκουν καθηγητές χωρίς διδακτορικό και δεν έχει ανανεωθεί. Οπως είπε αυτό προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη Σχολή, όσον αφορά τις θέσεις των καθηγητών, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία. Συμπλήρωσε πως θα μπορούσαν να υπάρχουν 123 διδάσκοντες, τώρα είναι 75 και τον Αύγουστο θα είναι 70, ενώ πρόσθεσε ότι η αναλογία καθηγητών - φοιτητών έχει φτάσει στο 1 προς 40 και 50, από 1 προς 15 στα μαθήματα πρακτικής εφαρμογής και σύνθεσης.

 

Η ΔΗΠΑΚ και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών του ΜΑΣ στην Αρχιτεκτονική έχουν ξεκαθαρίσει πως τα προβλήματα στη Σχολή έχουν άμεση σχέση με τη συνολικότερη πολιτική που ασκείται. Σε αυτό το πλαίσιο «εντάσσονται και τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με συνέπειες το φτώχεμα του προγράμματος σπουδών και την αποδυνάμωση του επιστημονικού αντικειμένου». Απαιτεί, δε, «να μη χρησιμοποιηθεί το ΠΔ για τα διδακτορικά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές ως "νομικοτεχνικό" πρόσχημα για να απολυθεί εκπαιδευτικό προσωπικό ή για να μπλοκαριστούν οι εξελίξεις».

 

ΠΗΓΗ

 


Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.