«Βουλιάζει» η τριτοβάθμια εκπαίδευση (agelioforos.gr)

Μέρα με τη μέρα η εικόνα επιδεινώνεται σε πολλά πανεπιστήμια, που δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω των περικοπών στους τακτικούς προϋπολογισμούς έχει ξεπεράσει πλέον το όριο της οικονομικής ασφυξίας, και καταλήγει ουσιαστικά, σε λίγους μήνες από σήμερα, σε αδυναμία πολλών ιδρυμάτων να λειτουργήσουν», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο τετραετής προγραμματισμός προέβλεπε για τη φετινή χρονιά 4,3 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο ίδρυμα, στο οποίο διατίθεται τελικά ποσό της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι διοικούντες θα κληθούν να εξετάσουν και το σενάριο αδρανοποίησης ορισμένων λειτουργιών μετά το Σεπτέμβριο....

 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα στηριχθεί στο αποθεματικό του από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εξαντληθεί -εάν δε δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση- μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο πρύτανης του ιδρύματος, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κλεισίματος από το 2012, τονίζοντας παράλληλα: «Εάν ανοίξουμε, πλέον δε θα είμαστε πανεπιστήμιο, αλλά ένα τριτοβάθμιο λύκειο, διότι θα έχουμε αναστείλει μία σειρά λειτουργιών, και κυρίως τις ερευνητικές, ή ακόμη και αυτές που απαιτούν εργαστηριακή ή κλινική εκπαίδευση (π.χ. στην Ιατρική). Ουσιαστικά, θα μπορούμε να κάνουμε μόνο μάθημα στις αίθουσες». Η περικομμένη κρατική επιχορήγηση πιθανολογείται ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα του ιδρύματος. «Συντριπτικά διαλυτική θα είναι στο επίπεδο των διδακτορικών διατριβών, διότι δε θα υπάρχουν αναλώσιμα, δε θα μπορεί να γίνει συντήρηση των ερευνητικών οργάνων και όταν σταματήσουν όλα αυτά, τότε, κυριολεκτικά, “βουλιάζει ” το πανεπιστήμιο», υποστήριξε ο κ. Αλμπάνης.

 

«Δε ζητάμε ελεημοσύνη»

 

«Δεν είμαστε ζητιάνοι. Δε ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε να μας δώσουν τα μειωμένα, έστω και κατά 33% υπεσχημένα», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, υψώνοντας κραυγή αγωνίας για το μέλλον του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας. Με την παρακράτηση 4,5 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη προκαταβολή, το Αριστοτέλειο περιέρχεται σε αδιέξοδο, αφού τα ταμεία αδειάζουν και τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο.

Κάτω από την «κόκκινη γραμμή» των 36,5 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται φέτος για τις ανελαστικές δαπάνες του Αριστοτελείου (ρεύμα, φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κτιρίων κ.λπ.), εκτιμάται ότι θα εμφανιστούν προβλήματα λειτουργίας και υποβάθμισης των σπουδών. Πάντως, στα ταμεία του ιδρύματος αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 25 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση στα έσοδα την περίοδο 2007-2011 αγγίζει το 55%.

«Τα τελευταία χρήματα που θα περικόψουμε θα είναι αυτά που προορίζονται για την εκπαίδευση. Μπορεί να μην πληρώσουμε τη ΔΕΗ, αλλά η εκπαίδευση πρέπει να μείνει άθικτη, διότι είναι αυτή που φέρνει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στα 100 καλύτερα του κόσμου (51ο), ενώ το Τμήμα Βιολογίας κατατάσσεται 101ο και συνολικά το ΑΠΘ 199ο», ξεκαθάρισε ο κ. Μυλόπουλος, υποστηρίζοντας πως η εύκολη λύση είναι να κλείσεις ένα πανεπιστήμιο, έστω και για συμβολικούς λόγους. «Το δύσκολο είναι να το κρατήσεις ανοιχτό. Κι εμείς αποφασίσαμε να μείνει ανοιχτό», συμπλήρωσε ο πρύτανης, καταλήγοντας πως δεν μπορεί η χώρα να υπονομεύει το μέλλον της προκειμένου να αποπληρώσει ένα χρέος.

 

Για να καλυφθεί η διαφορά των 12 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την οριακή λειτουργία του ΑΠΘ, η διοίκηση του ιδρύματος έχει επεξεργαστεί σχέδιο με τρεις άξονες, το οποίο έχει υποβληθεί και στο υπουργείο Παιδείας. Οπως ανέφερε ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, οι προτάσεις προβλέπουν τα εξής: 1. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος 2. Δυνατότητα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, αντίστοιχης με αυτήν που καταναλώνει το ΑΠΘ (πέντε εκατ. ευρώ ετησίως διατίθενται για το ηλεκτρικό ρεύμα) και 3. Να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τιμές αγοράς στα έργα και όχι οι τιμές που ορίζονται από απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (επί υπουργίας Σουφλιά), οι οποίες είναι υψηλότερες.

 

Οι «ανοιχτές πληγές» των ΑΕΙ

 

Εκτός από την οικονομική στενότητα, τα πανεπιστήμια βρίσκονται αντιμέτωπα και με το πρόβλημα της αποψίλωσής τους, λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, με την Αρχιτεκτονική Σχολή να βάζει «λουκέτο» διαμαρτυρίας από τις 4 έως τις 13 Μαΐου. «Το Πολυτεχνείο λειτουργεί εκ των ενόντων και επί του παρόντος. Εξαντλούνται τα αποθέματά μας και, όπως λέμε οι μηχανολόγοι, είμαστε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, εξηγώντας πως η έλλειψη καθηγητών, η μείωση του προϋπολογισμού που φτάνει το 50% σε σχέση με πέρυσι και προβλήματα υποστελέχωσης σε διοικητικό προσωπικό ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στο κλείσιμο της Αρχιτεκτονικής.

Εκτός των άλλων, πανεπιστημιακοί και πρυτάνεις ελληνικών ΑΕΙ αναφέρουν ως βασικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων τα εξής:

 

-«Πάγωμα» των διορισμών 800 και πλέον μελών ΔΕΠ.

-Αναστολή των εξελίξεων των μελών του ΔΕΠ.

-Ελλειψη προσωπικού διαφόρων κατηγοριών. Στο ΑΠΘ δεν έχουν αναπληρωθεί οι θέσεις που άδειασαν λόγω των συνταξιοδοτήσεων διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ το 2009/2011 και μελών ΔΕΠ από το Σεπτέμβριο 2010.

- Περικοπές των πιστώσεων για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό(Π.Δ. 407/80).

- Στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται δεκάδες προτάσεις για τροποποίηση ή επικαιροποίηση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μόνο το ΑΠΘ αναμένει την έγκριση 37 προτάσεων.

- Καθυστέρηση για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος από το υπουργείο Παιδείας στην υπογραφή ειδικών πρωτοκόλλων συνεργασίας των διεθνών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, για την εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών και κοινών διδακτορικών με συνεπίβλεψη με καθηγητές του εξωτερικού.

- Αναστολή χορήγησης υποτροφιών του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές εσωτερικού και εξωτερικού.

-Η καθυστέρηση στην έναρξη της χρηματοδότησης των προγραμμάτων «Ηράκλειτος», που η αξιολόγησή τους ολοκληρώθηκε το 2010, εκτιμάται πως προκαλεί την αποδυνάμωση της ερευνητικής δραστηριότητας. Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για «αιμορραγία», αφού βλέπουν νέους επιστήμονες να φεύγουν εκτός συνόρων. Παράλληλα, οι αξιολογήσεις ερευνητικών προγραμμάτων «λιμνάζουν» εδώ και 1-2 χρόνια, ενώ, μόλις πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πρυτάνεις.

-Ελλείψεις υποδομών σε ορισμένες σχολές, εξοπλισμού και αναλώσιμων υλικών εργαστηριακών μαθημάτων.

 

ΠΗΓΗ

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.