ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΕΙ – ΤΕΙ: «Τώρα, πριν να είναι αργά» (epohi.gr)

Επιμ.
Αγγέλικα Σαπουνά

Οι απολύσεις των συμβασιούχων διδασκόντων «βάσει του Π.Δ. 407/80» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και του Εκτάκτου Προσωπικού των ΤΕΙ, καθώς και ο μη διορισμός των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ «υπό αναμονή τοποθέτησης», συνιστούν μια ουσιώδη διάσταση της επιχείρησης εκθεμελίωσης της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης παιδείας και έρευνας, καθώς η έξωση των ανθρώπων αυτών από τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα: α)θα οδηγήσει τα ιδρύματα σε de facto περιορισμό ή και πλήρη αναστολή των εκπαιδευτικών τους λειτουργιών και β) θα οδηγήσει τη νεότερη γενιά πανεπιστημιακών δασκάλων και ερευνητών, την τελευταία, πιθανώς, που διατηρούσε μια «οργανική» σχέση με πιο δημοκρατικές αντιλήψεις σχετικά με τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας και με εντελώς αόριστες τις προοπτικές αλλά και τις συνθήκες επανόδου τους....

Μιλώντας, βέβαια, γι’ αυτή την «οργανική σχέση», θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή, όπου υπάρχει, είναι κυρίως ιδεολογική, αφού οι παραπάνω κατηγορίες διδασκόντων, αν και κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της «λάντζας» στις διδασκαλίες και τα ερευνητικά προγράμματα, δεν δικαιούνται θεσμικά να συμμετέχουν σε κανένα όργανο λήψης αποφάσεων, υφίστανται, αναλόγως των συνθηκών, ποικίλες «δουλείες» προκειμένου ν’ ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, μένουν κατά διαστήματα απλήρωτοι κ.λπ.

 

Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική η κινητοποίηση των Πρωτοβουλιών συμβασιούχων διδασκόντων ΑΕΙ / ΤΕΙ, της 6ης Μάη 2011, που καθυστερήσαμε να παρουσιάσουμε στην «Ε», λόγω της περίσπασής μας από τα έκτακτα ζοφερά γεγονότα του τελευταίου 15ημέρου.

 

Είναι η πρώτη φορά που τα στεγανά μελών ΔΕΠ, συμβασιούχων Πανεπιστημίων και των αντίστοιχων στα ΤΕΙ άνοιξαν, δίνοντας παράλληλα μια άλλη προοπτική αγώνα. Εξάλλου, κοινή διαπίστωση υπήρξε το γεγονός της επίθεσης και στους δύο τομείς (Πανεπιστημιακό και Τεχνολογικό) της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης –επίθεση που αλλάζει άρδην το εργασιακό καθεστώς των διδασκόντων, αλλά και τον τρόπο φοίτησης (περικοπές διδασκόντων, αναστολή προκηρύξεων νέων θέσεων, αλλαγές σε Προγράμματα Σπουδών, κλειστές βιβλιοθήκες, έλλειψη αναλωσίμων εκπαιδευτικού υλικού).

 

Η δράση αυτή, που συνεχίστηκε τους επόμενους μήνες, επιστεγάστηκε από τις κινητοποιήσεις της 6ης Μάη στο Υπουργείο Παιδείας και την ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση το ίδιο βράδυ στη Νομική Αθηνών, με παρουσία 100 περίπου διδασκόντων/ουσών, από τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πάντειο, Παν. Πελοποννήσου, αλλά και από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και φοιτητές. «Τακτικοί» και «έκτακτοι» καθηγητές της Ανώτατης Εκπαίδευσης «υπέγραψαν» μια συμφωνία κοινής δράσης ενάντια στις βίαιες αλλαγές και τις τομές σε όλο το φάσμα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ –μια δράση που επιβεβλημένο είναι να συμπαρατάξει τις δυνάμεις όλων όσων ενδιαφέρονται για να αντισταθούν στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε αγοραία, αυταρχικά εκπαιδευτήρια. Το κάλεσμα σκοπεύει σε κοινή σκέψη και δράση «τώρα, πριν να είναι αργά».


Ενδεικτικά, αντιγράφουμε από το κείμενο Θέσεων των Πρωτοβουλιών:
«Υπερασπιζόμαστε την εργασιακή και ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια και αρνούμαστε να αποτελέσουμε το «αναλώσιμο υλικό» των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ξέρουμε ότι η δική μας απόλυση ή αδιοριστία θα είναι η πρώτη πράξη στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Η δική μας διεκδίκηση αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου κινήματος για την υπεράσπιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και για την ανατροπή της κυβερνητική επίθεσης (νέος νόμος, χρηματοδοτική ασφυξία κ.λπ.) …

 

Ταυτόχρονα, καλούμε άλλη μια φορά τα όργανα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ να σταματήσουν να διαφωνούν συμφωνώντας στην πράξη με τις αντιδραστικές αλλαγές και να αρνηθούν να συμμορφωθούν στις περικοπές εκφράζοντας έμπρακτα τη διαμαρτυρία τους αναστέλλοντας αυτά τη λειτουργία των Ιδρυμάτων πριν τα οδηγήσει σε μαρασμό και κλείσιμο η πολιτική του Υπουργείου».

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 0