«Καυτό» καλοκαίρι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (eleftheria.gr)

Κρίσιμη για τη στάση που θα κρατήσουν οι πρυτανικές αρχές απέναντι στις σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Παιδείας εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα αποδειχθεί η επόμενη τακτική Σύνοδος των Πρυτάνεων, που θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το διήμερο 1 - 2 Ιουλίου. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις (μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος) και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμμείνει στις θέσεις της, τότε κυβερνητικές επιλογές όπως μεταξύ άλλων οι «ψαλιδισμένοι» προϋπολογισμοί, οι νέοι πρυτάνεις – μάνατζερ, το πάγωμα εκλογών ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ (πανεπιστημιακών καθηγητών), ο «Καλλικράτης» στις σχολές κ.λπ., θα έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στα πανεπιστήμια το νέο ακαδημαϊκό έτος....

Ήδη οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στην έκτακτη σύνοδό τους προχθές Παρασκευή, έλαβαν μια γεύση των προθέσεων του υπουργείου ακούγοντας την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως «η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν και σχολεία χωρίς μαθητές. Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Προετοιμασία της Συνόδου στο Βόλο, θα αποτελέσει ουσιαστικά η αυριανή έκτακτη συνάντηση των πρυτάνεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αφού στην «καυτή» αντζέντα της καλοκαιρινής συνόδου, προστίθενται και άλλα ζητήματα, όπως η τελευταία οδηγία του υφυπουργού Παιδείας Ι. Πανάρετου ο οποίος ζητά από τα πανεπιστημιακά τμήματα να μην προχωρήσουν σε νέες εκλογές μελών ΔΕΠ έως ότου ολοκληρωθούν οι αρχαιρεσίες για τις νέες διοικήσεις των τμημάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες (νέες εκλογές ή εξελίξεις μελών ΔΕΠ) που έχουν προγραμματισθεί για αυτή την περίοδο θα «παγώσουν μέχρι το φθινόπωρο. Για παράδειγμα οι εκλογές για νέα διοίκηση στην Ιατρική Λάρισας θα διεξαχθούν στις 22 Ιουνίου αλλά καθήκοντα θα αναλάβει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Παγώνοντας σήμερα τις νέες εκλογές, χάνεται πολύτιμος χρόνος έως ότου αυτές υπογραφούν από την υπουργό Παιδείας και δημοσιευθούν στη συνέχεια στο ΦΕΚ.
Σε αυτό τον κατάλογο εντάσσονται περί τους 800 υπό εξέλιξη πανεπιστημιακούς, 20 εκ των οποίων αφορούν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην πλειοψηφία τους στην Ιατρική Σχολή Λάρισας. Οι πανεπιστημιακοί εκτιμούν ότι το «πάγωμα» των προσλήψεων μελών ΔΕΠ πηγάζει από τις επιταγές του Μνημονίου ενώ στην περίπτωση της Λάρισας, πέραν των ακαδημαϊκών προβλημάτων που δημιουργούν στην Ιατρική Λάρισας (εκπαίδευση φοιτητών κ.λπ.) η εξέλιξη έχει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όταν πρόκειται για κλινικά μέλη ΔΕΠ. «Μπλοκάρει» δηλαδή η ανάπτυξη ή η ενίσχυση τριτοβάθμιων κλινικών του ΠΝΛ, που τόσο χρειάζεται η Θεσσαλία.
Οι πρυτάνεις ανησυχούν με αφορμή το νέο θεσμικό πλαίσιο που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας και εφόσον ο νόμος εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, οι σημερινές αρχές θα είναι και οι τελευταίες εκλεγμένες καθώς στη θέση τους θα αναλάβουν πρυτάνεις – μάνατζερ. Τα οικονομικά προβλήματα και οι συνεχείς περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες έχει υποχρεώσει τα πανεπιστήμια, όπως της Θεσσαλίας, να ανακοινώνει μεταξύ άλλων τη διακοπή λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών τον Αύγουστο.
ΟΔΗΓΙΑ
«Λάδι στη φωτιά» έριξε η πρόσφατη οδηγία Πανάρετου για μη εκλογή νέων μελών ΔΕΠ. Η ανησυχία των πανεπιστημιακών είναι πραγματική, όταν από το υπουργείο Παιδείας αποκρύπτεται πως εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ ενώ έχουν εκλεγεί εδώ και 2 χρόνια περίπου δεν διορίζονται. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται περί τους 30 νέους καθηγητές στην Ιατρική Σχολή Λάρισας, με επιπτώσεις όπως προαναφέρθηκε τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο κλινικό έργο.
Αν η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ι. Ραγκούση για προσλήψεις 1 προς 5 ή 7 επεκταθεί και στις προσλήψεις πανεπιστημιακών τότε γίνεται αντιληπτή σε όλους η τύχη όλων όσοι έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν διορισθεί. Για νέες εκλογές δηλαδή δεν γίνεται καν λόγος. Για την οδηγία Πανάρετου πάντως οι πρυτανικές αρχές αντέδρασαν και με επιστολή τους στην κ. Διαμαντοπούλου σημειώνουν πως «εκ μέρους της συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων ζητείται η άμεση απόσυρση και η μη εφαρμογή της 52059/Β2/04.05.2011 οδηγίας του κ. Υφυπουργού με θέμα «Οδηγίες σχετικά με εκκρεμείς διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ». Η πιθανή εφαρμογή της δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων λόγω της υπέρβασης των προβλεπομένων από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμιών των διαδικασιών εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης των μελών ΔΕΠ».
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Το πόσο θα υλοποιηθεί ο ευρύτερος σχεδιασμός του υπουργείου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις αφού κατά τη συνήθη πρακτική, όταν αλλάζει ο υπουργός Παιδείας στη χώρα μας, αλλάζει και η... νομοθεσία για όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης! Προς το παρόν και με αφορμή το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν προχθές οι φοιτητικές εκλογές, το υπουργείο θα καταθέσει το ν/σ που φέρνει τα πάνω – κάτω στα όσα ισχύουν σήμερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρητικά το ν/σ θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα για να υπάρχει και μια ουσιαστική βάση συζήτησης στη Σύνοδο του Βόλου. Από το παρελθόν όμως είναι γνωστό πως η θερινή περίοδος (όπου πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι κλειστά) «προσφέρεται» για την κατάθεση νομοσχεδίων ενώ παραμονές της εξεταστικής του Ιουνίου, κανείς δε θέλει νέο «μέτωπο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Προς το παρόν στην αυριανή συνάντηση των πρυτάνεων στο ΑΠΘ, μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και ένα από τα επίμαχα θέματα, που είναι η σημαντική μείωση της επιχορήγησης για τα λειτουργικά έξοδα των πανεπιστημίων. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιατρική Σχολή είχε επιχορηγηθεί το 2009 με 127.000 ευρώ περίπου όταν για το 2010 η επιχορήγηση μειώθηκε στις 52.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνο περί τις 25.000 ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θεωρείται «φυσιολογική» εξέλιξη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποφασίζει, μεταξύ άλλων, περικοπές στη λειτουργία συστημάτων ψύξης και θέρμανσης προκειμένου να περιορίσει το κόστος.
Είναι προφανές ότι οι οριζόντιες περικοπές στις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα (σ.σ. όχι πως δεν υπήρξαν σκάνδαλα, καταχρήσεις και σπατάλες σε ορισμένα Τμήματα) θα δημιουργήσουν «ευνοϊκό» κλίμα για τις κυβερνητικές επιλογές και ως... από μηχανής θεός θα εμφανισθούν οι πρυτάνεις – μάνατζερ οι οποίοι θα καταφύγουν σε χορηγίες για την επιβίωση. Πολιτικά βεβαίως, μιας και η κυβέρνηση «ωραιοποιεί» τις θέσεις της στηριζόμενη σε πραγματικά προβλήματα (αδιαφάνεια, οικονομικά σκάνδαλα, φαινόμενα νεποτισμού στις εκλογές ΔΕΠ κ.λπ.) και αποκρύπτοντας τις δικές της ευθύνες για την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι σε ποια κατεύθυνση θα στρέψουν την εκπαίδευση και την έρευνα... οι χορηγοί, όπως και το πόσοι πλέον θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν!

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0