«Μέτωπο πρυτάνεων» κατά του υπουργείου Παιδείας (agelioforos.gr)

Βολές κατά του υπουργείου Παιδείας και της πολιτικής που ασκεί στην ανώτατη εκπαίδευση εξαπέλυσαν χτες οι πρυτάνεις, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων. Μάλιστα, τα φλέγοντα προβλήματα του ΑΠΘ θα συζητηθούν σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η 7η Ιουνίου ορίστηκε από τους πρυτάνεις ως ημέρα κοινής δράσης για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου....

Αντιμέτωπα με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, οι οποίες υπερβαίνουν το 50%, βρίσκονται τα πανεπιστήμια. Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων τέθηκαν και τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η διακοπή της χρηματοδότησης της έρευνας, η αναστολή των διορισμών και οι καθυστερήσεις στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ. Σε ψήφισμά τους, οι 16 από τους 24 πρυτάνεις που συμμετείχαν στη χτεσινή συνάντηση επισήμαναν τις «συνεχείς παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, συχνά με αυθαίρετες και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας οδηγίες».

 

«Η εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται οδηγεί τα πανεπιστήμια σε ''στραγγαλισμό''», υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αφού αντιτάχθηκε στην καταρράκωση του κύρους των ΑΕΙ, μίλησε για επένδυση στην παιδεία.

«Η οικονομική και κοινωνική κρίση θα ξεπεραστεί, εάν τα πανεπιστήμια παίξουν ενεργό ρόλο», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

 

Τα πανεπιστήμια στηρίζουν τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης του Καποδιστριακού και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 31 Μαΐου, ενώ ορίστηκε η Τρίτη 7 Ιουνίου ως ημέρα κοινής δράσης και εκδηλώσεων για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

 

Με κόλλυβα και πλακάτ

Με κόλλυβα και πλακάτ στα χέρια, μέλη της παράταξης «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών» εξέφρασαν χτες την αγωνία τους για το πανεπιστήμιο, που οδηγείται στο θάνατο με τις υφιστάμενες περικοπές. Η συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από την αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων των πρυτάνεων.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0