ΠΟΣΔΕΠ: Σε πανελλαδική αποχή την 1η Ιουνίου (avgi.gr)

Σε αναστολή των εκπαιδευτικών και διοικητικών λειτουργιών των ιδρυμάτων, την 1η Ιουνίου, καλεί η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη και συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και κατασυκοφάντησης των πανεπιστημίων. Στο στόχαστρο της ΠΟΣΔΕΠ τίθεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που αντί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις της ακαδημαϊκής κοινότητας επιλέγει να αντιμετωπίσει ισοπεδωτικά, υποτιμητικά και απαξιωτικά το σύνολο των πανεπιστημιακών δασκάλων....

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όσο κι αν υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης των δαπανών, η δραστική περικοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, που αγγίζει το 50% του τακτικού προϋπολογισμού, υπονομεύει την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς για πρώτη φορά δεν έχουν επιστραφεί στα ιδρύματα τα ταμιακά υπόλοιπα του 2010, ενώ οι τροποποιημένοι (λόγω των περικοπών) προϋπολογισμοί του 2011 στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψουν στα ιδρύματα κατά τον Οκτώβριο, χωρίς έως τότε να είναι δυνατή η έγκριση οιασδήποτε δαπάνης.

 

Παράλληλα η μείωση του Διδακτικού Προσωπικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα σπουδών σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας. Τα προβλήματα είναι έντονα τόσο σε παλιά τμήματα, σε ορισμένα από τα οποία η μείωση του προσωπικού υπερβαίνει το 20% λόγω συνταξιοδοτήσεων, όσο και σε νέα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των μελών ΔΕΠ κινείται μεταξύ 10 και 20. Ιδιαίτερα, η καθυστέρηση του διορισμού νεοεκλεγέντων μελών ΔΕΠ έχει ξεπεράσει κάθε εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ η συνεχιζόμενη αδράνεια του υπουργείου Παιδείας στο θέμα των προκηρύξεων των εξελίξεων των ήδη υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, αποδεικνύει ότι η στάση του υπουργείου Παιδείας είναι απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και όχι γραφειοκρατικής αδράνειας.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.