Τμήμα ΑΕΙ με 224 προαιρετικά μαθήματα! (imerisia.gr)

Να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από το «πάγωμα» των προσλήψεων έκτακτων καθηγητών κάλεσε τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος, προτείνοντας να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις προγραμμάτων και τμημάτων....

 

Έδωσε, μάλιστα, παραδείγματα παρόμοιων τμημάτων με τεράστιες αποκλίσεις ως προς το μέγεθός τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ανάγκες σε προσωπικό είναι «πλασματικές». «Ενα τμήμα κάπου έχει 50 προαιρετικά μαθήματα και άλλο 90. Υπάρχει τμήμα στο ΑΠΘ που έχει 224 προαιρετικά μαθήματα. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα κόστους, έχει και παρενέργειες στην εκπαιδευτική διαδικασία... Έχουμε παράδειγμα γνωστικού αντικειμένου που στη χώρα μας χρειάζεται κανείς 70 μαθήματα για να πάρει πτυχίο και στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού χρειάζεται 35 μαθήματα», είπε ο υφυπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΤ3. Ο κ. Πανάρετος τόνισε ότι «η εντύπωση ότι κόβονται οι έκτακτοι δεν είναι ακριβής. Θα πρέπει το κάθε Τμήμα να τεκμηριώνει την ανάγκη για κάθε συγκεκριμένη θέση. Όπου χρειάζεται θα υπάρξει χρηματοδότηση». Ταυτόχρονα, ζήτησε από τα ΑΕΙ «να είναι πρωτοπόρα στην κρίση», αναφέροντας τις πρωτοβουλίες που πήραν τα πανεπιστήμια του Stanford και του Berkeley το 2008 όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

 

Η απόφαση για περικοπή των συμβασιούχων πανεπιστημιακών από το 2011 - 2012 και ευρύτερα για τη μείωση της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ έχει οξύνει την κόντρα του υπουργείου Παιδείας με τα πανεπιστήμια. Για «μεθόδευση προδήλως αντισυνταγματική» κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας οι συμβασιούχοι διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων και Κρήτης, τα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

 

Χαρα Καλημέρη

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβαστε επισης αναλογα δημοσιευματα:

ethnos.gr

ana.gr

nooz.gr

kathimerini.gr

 

 

 

Write a comment

Comments: 0