Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ ΠΟΣΔΕΠ και υπουργείου (kathimerini.gr)

Του Αποστολου Λακασα

Σε βαρύ κλίμα αναμένεται να γίνει αύριο η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) για τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ενδεικτικό είναι ότι χθες ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές...

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου θα έχει αύριο συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα του νέου νόμου - πλαισίου, και κυρίως στα ζητήματα του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις του υπουργείου για θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ιδρύματος με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών και για επιλογή πρύτανη ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης (η «Κ» παρουσίασε την πρόταση στο φύλλο της 4/6). Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το νέο σύστημα διοίκησης είναι ακόμη πιο ευάλωτο, σε σχέση με το σημερινό, στην κομματοκρατία και σε επιλογές «ημετέρων» προσώπων. Πάντως, το κλίμα πριν από τη συνάντηση οξύνθηκε. Χθες, η ΠΟΣΔΕΠ επανέφερε το θέμα της κατάθεσης από κοινού με την ομοσπονδία των διδασκόντων στα ΤΕΙ μηνυτήριας αναφοράς «για την αυθαίρετη αναστολή από πλευράς του υπουργείου των διαδικασιών εξέλιξης των συναδέλφων με ανοικτή προκήρυξη των θέσεών τους», όπως λέει.

 

«Προκαλεί εντύπωση η αντίδραση των ομοσπονδιών, στην προσπάθεια ορθολογικοποίησης του πλαισίου, που αφορά τα δικαιολογητικά προκηρύξεων θέσεων πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ», απάντησε το υπουργείο. Για το θέμα ο υπεύθυνος Παιδείας της Ν. Δ. κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε το υπουργείο για «εμπαιγμό και παρελκυστική πολιτική».

Στην αυριανή συνάντηση θα συζητηθεί, επίσης, και η κατάσταση στα ΑΕΙ λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης και της ανακοίνωσης για περικοπές στον αριθμό των συμβασιούχων. Χθες, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Δ. Νίνος εκτιμά ότι το ίδρυμα «είναι αδύνατο να λειτουργήσει, προφανώς τον Σεπτέμβριο θα αναστείλει τη λειτουργία του και δεν θα εγγράψει κανένα σπουδαστή», τονίζοντας ότι «εάν χρειαστεί θα καταφύγουμε ακόμη και στη δικαιοσύνη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ιδρύματος».

 

Στη δευτεροβάθμια

Στο μέτωπο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην απόφαση του υπουργείου να ορίσει σε κάθε γυμνάσιο τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδαχθεί, με κριτήριο τους υπηρετούντες στο σχολείο καθηγητές. Εως τώρα οι μαθητές την επιλέγουν μεταξύ Γαλλικών, Γερμανικών, Ιταλικών και Ισπανικών. Αύριο οι Ενώσεις Καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας θα οργανώσουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια (1.30 μ. μ.) και γι’ αυτό η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (11 π. μ. - 2 μ. μ. και 2 μ. μ. - 5 μ. μ. για τον πρωινό και τον απογευματινό κύκλο σχολείων αντίστοιχα).

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Περί Πανάρετου και κηπουρικής... (Thursday, 09 June 2011 12:30)

    Και στο βάθος... Πανάρετος..
    Πραγματικά είναι ο μόνος υπουργός αρμόδιος για την ανώτατη παιδεία που έχει αναλώσει τη (σχεδόν) διετία της διακυβέρνησής του χωρίς να κάνει τίποτε θετικό, αλλά απλώς διεξάγοντας μάχες χαρακωμάτων με όλην την πανεπιστημιακή κοινότητα, για σημαντικές και ασήμαντες αφορμές. Το εξωφρενικό είναι ότι ο ίδιος δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι προϊόν της συγκεκριμένης κοινότητας, με όλες τις (πραγματικές ή υποτιθέμενες) παθογένειές της. Ποτέ λ.χ. δεν εξήγησε, εάν και σε ποιοπ βαθμό το Τμήμα που τον εξέλεξε, ενόσω πρόεδρος ήταν η σύζυγός του, διαφέρει από τις περιπτώσεις του διαβόητου τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας. Και στο κάτω-κάτω, αν νομίζει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι παντελώς άχρηστα, ας τα γκρεμίσει και ας τα ξαναφτιάξει από την αρχή, αν είναι τόσο μεγάλος μεταρρυθμιστής όσο ο ίδιος (και μόνον αυτός) πιστεύει! Αλλά αντί αυτού, κάνει κλεφτοπόλεμο για δύο χρόνια και μας λέει ότι κάποτε θα φέρει ένα φοβερό και τρομερό νόμο, που θα τα διορθώσει όλα. Ο νόμος πάει από Χριστούγεννα σε Πάσχα και τώρα μας ανακοινώνεται ότι θα έρθει στα μέσα του καλοκαιριού... προς διαβούλευση (άραγε, γιατί; γιατί η παραλία προσφέρεται για διαβούλευση, με το Mojito ανά χείρας, ή γιατί τότε θα είναι κλειστά τα πανεπιστήμια; τροφή προς σκέψη!) Μετά κατηγορούν ορισμένοι τον Φλωρίδη, που μιλά για τον Πρωθυπουργό και τους κηπουρούς του!