Ανήσυχοι για την τύχη τους οι πανεπιστημιακοί μετά τη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας (tanea.gr)

Την ανησυχία για το μέλλον τους εκφράζουν οι Ομοσπονδίες καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, μετά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που έγινε πριν από λίγες μέρες, την οποία χαρακτηρίζουν γενικά ως «θετικό γεγονός»...

Καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφεύγουν ήδη στα δικαστήρια κατά του υφυπουργού, Γ. Πανάρετου, τον οποίο κατηγορούν με μηνυτήρια αναφορά που καταθέτουν για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στους διορισμούς διδασκόντων, αλλά και στην προώθηση των εξελίξεων τους.

Με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «μετά την πίεση που δέχτηκε το υπουργείο, άρχισε επιτέλους να στέλνει για δημοσίευση στο ΦΕΚ προκηρύξεις για εξέλιξη συναδέλφων των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων».

Εντούτοις, οι δύο Ομοσπονδίες επιμένουν στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών, διότι πιστεύουν ότι ήδη έχουν συντελεστεί αξιόποινες πράξεις σε βάρος συναδέλφων, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Εξάλλου, όπως τονίζουν, από τη συζήτηση αναδείχθηκε η, επί ένα ολόκληρο χρόνο, «προβληματική διαχείριση του σημαντικότατου θέματος -ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία- της χρηματοδότησης της έρευνας στα Ιδρύματα από το ΕΣΠΑ.

»Σημαντική παράλειψη η μη λειτουργία σε δεύτερο βαθμό θεματικών επιτροπών, ώστε να υπάρξει η στοιχειώδης κανονικοποίηση μεταξύ των διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Πράγμα, που εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός επιλογής προτάσεις κυρίως από τις βασικές επιστήμες, όπου, ως γνωστό, διεθνώς τα κριτήρια αξιολόγησης είναι πιο αυστηρά».

Ως «απόλυτα αρνητική» χαρακτηρίζεται η τακτική του υπουργείου σε μια συνάντηση αυτού του επιπέδου και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μη δώσει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου θεσμικού πλαισίου, που όπως δήλωσε είναι έτοιμο.

Καθηγητές και ερευνητές εκφράζουν «αμφιβολίες για τις δυνατότητες που πράγματι διαθέτει τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου, να χειριστεί ένα θέμα τεραστίων διαστάσεων, όπως είναι αυτό των ριζικών θεσμικών αλλαγών και μεγάλη ανησυχία για την τύχη τους».

 

ΠΗΓΗ

 

 

Διαβάστε επίσης ανάλογο δημοσίευμα στο   diorismos.gr

 

Write a comment

Comments: 0