Διαμαντοπούλου-πρυτάνεις για την καυτή ατζέντα της Παιδείας (enet.gr)

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

 

Κρίσιμη συνάντηση με τους πρυτάνεις έχει σήμερα η υπουργός Παιδείας. Το αποτέλεσμα των μεταξύ τους διαβουλεύσεων, ειδικά στα σημεία αιχμής (βλ. μοντέλο διοίκησης, οικονομικά, τριετείς σπουδές), θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού θα καθορίσει το βαθμό υποχώρησης της κυβέρνησης και αντιστοίχως την αποδοχή των αλλαγών από την πανεπιστημιακή κοινότητα....

 

Προς επίρρωσιν της κρισιμότητας της κατάστασης, η έκτακτη συνάντηση πρωθυπουργού - Αννας Διαμαντοπούλου, την περασμένη Παρασκευή, παρόντος και του πρώην υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην καυτή ατζέντα των εμποδίων δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις πρυτάνεων - πανεπιστημιακών, αλλά και τα σημεία αντισυνταγματικότητας του σχεδίου νόμου, που ακόμα δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς -με δεδομένους τους συνταγματικούς περιορισμούς, κυρίως από το άρθρο 16- και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν νέα ανάφλεξη στο μέτωπο των αντιδράσεων.

Το μοντέλο διοίκησης και ορισμένες από τις διατάξεις περί τα οικονομικά, όπως αυτές σχετικά με την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου εντός των ΑΕΙ, αποτελούν τα δύο πιο αδύναμα σημεία του σχεδίου και αυτά που ακόμα οι αρμόδιοι φοβούνται ότι εύκολα θα προσβληθούν στη βάση της αντισυνταγματικότητας. Η πρόθεση είναι να μην κάνουν πίσω. Κάτι που δείχνει και η υπουργός στις συναντήσεις της με τους αρμόδιους φορείς, ακόμα και στο πλαίσιο των νέων διαβουλεύσεων που δέχτηκε η ίδια, προκειμένου να ακούσει ενστάσεις και παρατηρήσεις. Η παράταση χρόνου που δόθηκε -τέλη Αυγούστου η ψήφιση- δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκην και με την υποχώρηση ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Από την άλλη, όμως, η αδυναμία να κατοχυρωθούν οι παρεμβάσεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης σε μεγάλο βαθμό των Ιδρυμάτων έχει προβληματίσει την κυβέρνηση, η οποία απεργάζεται σχέδια με σκοπό, όχι την υποχώρηση, αλλά την εφαρμογή του επίδοξου νόμου.

Εξ ου και η στάση απέναντι ακόμα και σε καθηγητές - φοιτητές μέλη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία είχε μαραθώνια συνάντηση, την περασμένη Παρασκευή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Σαφής η πρόθεση διαλόγου, ασαφής η διάθεση ουσιαστικής υπαναχώρησης. Ανάλογη ήταν η στάση και με τους προέδρους των ΤΕΙ, τους οποίους θα ξαναδεί εντός της εβδομάδας, όπως και τους καθηγητές μέλη του ΠΑΣΟΚ. Μένει να φανεί η αντιμετώπιση των πρυτάνεων στη συνάντηση σήμερα, όπου και θα κατατεθούν αντιπροτάσεις -τις παρουσίασε η «Ε». Μεταξύ αυτών, εποπτικό και όχι διοικητικό συμβούλιο, εκλογή και όχι διορισμός πρυτάνεων κ.ά.

 

ΠΗΓΗ

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.