«Όχι» των πρυτάνεων στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (topontiki.gr)

Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Tριτοβάθμια εκπαίδευση, επανέλαβαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου αποδομεί το δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνόησε τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, διαλύει τις βασικές και ακαδημαϊκές μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και παραβιάζει κατάφωρα το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει τα πανεπιστήμια....

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου ζητούν από τη Βουλή να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις τους.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρο Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ κάνουν λόγο για εμπάθεια των συγγραφέων του νομοθετήματος προς τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Ως προς τις αντιδράσεις τους, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις τόνισαν πως δεν πρόκειται τα πανεπιστήμια να κλείσουν τον Σεπτέμβριο.

«Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν», τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου» πρόσθεσε, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας».

Την πληροφορία, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, πως δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα που διοικεί, σε περίπτωση που γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους, διέψευσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

«Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Άλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο «η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

Όπως τόνισαν, η πλειονότητα των συνταγματολόγων έχει εντοπίσει προβλήματα  συνταγματικότητας, ενώ υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και οκτώ γνωμοδοτήσεις.

Προανήγγειλαν δε ότι η σύνοδος θα επεξεργαστεί μια προς μια τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκειμένου να διατυπώσει άρθρο προς άρθρο τις αντιρρήσεις της.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0