Θύελλα αντιδράσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (epikaira.gr)

Περισσότεροι από 600 καθηγητές όλων των βαθμίδων και διδάκτορες υπογράφουν κείμενο με το...
 

οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προειδοποιώντας για πολύμορφες κινητοποιήσεις και ενέργειες τον Σεπτέμβρη, σε περίπτωση που, όπως αναφέρουν, «η κυβέρνηση ψηφίσει πραξικοπηματικά το νομοσχέδιο». Στόχος τους, επισημαίνουν, είναι «η ακύρωση του νομοσχεδίου στην πράξη».

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, καθώς και η κατάλυση της αυτοτέλειας και της δημοκρατικής δομής των οργάνων της διοίκησης των πανεπιστημίων. Σημειώνουν, ακόμη, ότι το προτεινόμενο μοντέλο ενισχύει την αδιαφάνεια και «ταιριάζει περισσότερο σε ανώνυμες εταιρείες και όχι σε πανεπιστήμια», ενώ κάνουν λόγο για εκπαιδευτικά προγράμματα πολλών ταχυτήτων και υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων.

Στην κατακλείδα του κειμένου τους, οι υπογράφοντες καλούν την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου τα πάντα εκποιούνται, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για μια Δημόσια και Δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των επιστημών και θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας και της κοινωνίας», καταλήγουν οι καθηγητές.

 

Στο μεταξύ η διαχείριση για τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών περνά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ, μετά την κατάργηση του ΕΙΝ (Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας), σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

 

Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι, αντί να επεκτείνει το θεσμό της δωρεάν σίτισης και στέγασης των φοιτητών, προχωράει στην κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, με συνέπειες απρόβλεπτες για τη φοιτητική μέριμνα.

Απαντώντας, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «στόχος είναι οι διαθέσιμες υποδομές για τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να υπάρξει ένας ορθολογικός σχεδιασμός για να δοθούν αυτές οι υπηρεσίες στους φοιτητές που πραγματικά τις χρειάζονται με βάση κριτήρια και κοινωνικά και οικονομικά και πληθυσμιακά».

Αναφερόμενη στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και στην επισήμανση του κ. Καραθανασόπουλου ότι στον Οργανισμό, που σήμερα απασχολεί 425 υπαλλήλους, υπήρξε σημαντική μείωση του προσωπικού και εντούτοις επιτελεί σημαντικό έργο, η υπουργός Παιδείας έσπευσε να σχολιάσει ότι η απόδοση ενός οργανισμού δεν αποτιμάται από τον αριθμό των θέσεων των εργαζομένων αλλά από την αποτελεσματικότητα του. Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση του ΕΙΝ απέδωσε 2.400 δωμάτια τα οποία ήταν κατειλημμένα ή επινοικιαζόμενα, δηλαδή, «πλούτος και περιουσία του ελληνικού λαού επί χρόνια χρησιμοποιούνταν με κάθε είδους πρόσχημα και δεν δινόταν σε αυτούς που την χρειάζονταν», είπε η κ. Διαμαντοπούλου.

 


Όπως εξήγησε η υπουργός, «ο σχεδιασμός για τη στέγαση και τη σίτιση είναι η διαχείριση τους να δοθεί σε περιφερειακό επίπεδο, στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Θα υπάρχει η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά η διαχείριση αυτών των εστιών θα πάει στα πανεπιστήμια».

 

ΠΗΓΗ

 

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.