Σύγκρουση ή συναίνεση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ (agelioforos.gr)

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ


Αναταράξεις προκαλούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι επερχόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο. Εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ απευθύνουν έκκληση προς την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έστω και την ύστατη στιγμή, να επιδιώξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ. Εξάλλου, πρόσφατα οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εκτίμησαν ότι ο νόμος θα παραλύσει τα ιδρύματα, οδηγώντας σε αδυναμία λειτουργίας από τις αρχές του φθινοπώρου...

 

Χωρισμένοι σε στρατόπεδα εμφανίζονται οι πανεπιστημιακοί, εκφράζοντας διιστάμενες απόψεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που φέρνει ανατροπές στην ανώτατη εκπαίδευση. Μετά τη δημοσιοποίησή του είχαν αναληφθεί πρωτοβουλίες συλλογής υπογραφών από ομάδες πανεπιστημιακών, που είτε εναντιώνονται σε βασικές του διατάξεις είτε υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Σήμερα, η υπουργός αναμένεται να στείλει το κείμενο -στο οποίο πιθανολογείται ότι θα υπάρχουν τροποποιήσεις, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η φιλοσοφία του- στους βουλευτές. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, προκειμένου να ψηφιστεί την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως σημαντικές διαφωνίες έχουν διατυπώσει οι πρυτάνεις, η ΠΟΣΔΕΠ (συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ. «Μας απασχολούν δύο ζητήματα. Το ένα είναι κατά πόσο το υπουργείο θα κάνει έναν πραγματικό διάλογο. Αρκετοί από εμάς θεωρούμε ότι ο προτεινόμενος νόμος, ως έχει, οδηγεί σε διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Το δεύτερο είναι τι θα κάνουμε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εάν δεχτούμε ότι το υπουργείο θα είναι ανυποχώρητο», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θα συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να καθορίσει τη στάση της ανάλογα με τις εξελίξεις. Την επόμενη Τετάρτη θα συνέλθει και η Σύγκλητος του ΑΠΘ, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι κυοφορούμενες αλλαγές.

Εκκληση από το ΑΠΘ

Τη βαθιά τους ανησυχία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενέστατη οικονομική και κοινωνική συγκυρία και εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χτες απηύθυναν έκκληση προς την υπουργό Παιδείας, έστω και την ύστατη στιγμή, να επιδιώξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ με βάση τις προτάσεις που αυτά έχουν υποβάλει, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τόσο την κοινωνική γαλήνη στα ιδρύματα, όσο και την ομαλή ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Η διοίκηση του ΑΠΘ προειδοποιεί πως ορισμένες διατάξεις αναμένεται να επιφέρουν δυσλειτουργίες, οι οποίες θα αποδιοργανώσουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και θα ναρκοθετήσουν τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Τα τρία «αγκάθια» συνοψίζονται στα εξής: α) Κατάργηση θεμελιωδών ακαδημαϊκών μονάδων (τμημάτων και τομέων). β) Επιβάρυνση του κόστους της λειτουργίας των ιδρυμάτων ως αποτέλεσμα της θεσμοθέτησης νέων και δαπανηρών οργάνων και διαδικασιών και γ) αμφισβήτηση ή και παύση των νόμιμα εκλεγμένων ακαδημαϊκών αρχών, (πρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων και διευθυντές τομέων).

«Το πανεπιστήμιο θα ανοίξει και θα λειτουργήσει κανονικά. Η αγωνία μας και η φροντίδα μας είναι να διασφαλίσουμε τους όρους καλής λειτουργίας του ιδρύματος τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος. Τόνισε, δε, πως, εφόσον υπάρξουν γνωμοδοτήσεις ειδικών για τη συνταγματικότητα του νόμου, θα ακολουθήσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη. «Οταν τα πανεπιστήμια κληθούν να εφαρμόσουν μία διάταξη, για την οποία υπάρχει γνωμοδότηση ότι είναι αντισυνταγματική, προφανώς θα γίνει προσφυγή και ερώτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Επιπλέον, οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου, στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν και τις εξής παραμέτρους:

1. Η διεθνής και εγχώρια οικονομική συγκυρία και οι κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει επιβάλλουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ τη διασφάλιση της αποδοτικότερης λειτουργίας του κράτους και των θεσμών για την υπέρβαση της κρίσης.

2. Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια, με τη μείωση του τακτικού προϋπολογισμού τους κατά 50%, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

3. Η εκφρασθείσα μέσω των συλλογικών πανεπιστημιακών οργάνων, (Σύγκλητοι, Σύνοδος Πρυτάνεων), έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και η επιμονή του υπουργείου να μη λάβει υπόψη του τις βασικές ενστάσεις και αντιρρήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με α) την αποδυνάμωση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, β) τη συγκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων σε όργανα που θα λειτουργούν χωρίς έλεγχο και λογοδοσία, γ) την κατάργηση της εσωτερικής δημοκρατίας και δ) τη διάλυση της δομής των ακαδημαϊκών οργάνων, δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη αυτής της διελκυστίνδας.

«Τα πανεπιστήμια χρειάζονται μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση της βελτίωσης και αναβάθμισης των ακαδημαϊκών τους λειτουργιών. Για να εμπεδωθεί όμως μια μεταρρύθμιση, χρειάζονται πανεπιστήμια ανοικτά και σε πλήρη λειτουργία, καθώς και μια ακαδημαϊκή κοινότητα που να επιδιώκει τη συγκεκριμένη αλλαγή. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συναίνεση και τη συμμετοχή αυτών που πρόκειται να την εφαρμόσουν», σημειώνουν οι διοικούντες.

Συγκέντρωση φοιτητών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια.

«Ο νέος νόμος-πλαίσιο στα ΑΕΙ-TEI αποτελεί μέρος της πολυμέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που κυβέρνηση και κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοσία και ΕΕ ξεδιπλώνουν στο έδαφος της κρίσης», επισημαίνουν οι διοργανωτές τονίζοντας ότι το σχέδιο του νόμου-πλαισίου σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση αυτών στήνει μεγάλες επιχειρήσεις κατάρτισης.

 

ΠΗΓΗ

 

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε ανάλογα δημοσιεύματα στον τύπο:

 

Ο διάλογος ολοκληρώνεται, η συναίνεση αναζητείται...

 

Έκκληση ΑΠΘ σε Διαμαντοπούλου

 

Διαλύονται οι σπουδές, βαθαίνει η επιχειρηματική λειτουργία

 

Write a comment

Comments: 0