Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (enet.gr)

Ανυποχώρητη ώς την τελευταία στιγμή εμφανίζεται η υπουργός Παιδείας ως προς τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που η συζήτησή του αρχίζει αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί ώς την Τετάρτη.....

Στο υπουργείο Παιδείας γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις και μέχρι την ώρα της ψήφισης θα συζητούνται «εναλλακτικές» μορφές διατάξεων, κυρίως στα θέματα που αφορούν τη διοίκηση των ιδρυμάτων με τον «διορισμένο» πρύτανη και τους κοσμήτορες.

Ενώ οι πρυτάνεις και οι καθηγητές συνεδριάζουν αύριο, εκτάκτως, η «μάχη» τώρα διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η Α. Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές και μάλιστα σε βασικά σημεία, εφόσον διαπιστώσει ότι ούτως ή άλλως δεν θα έχει διακομματική στήριξη. Εάν είχε τη συναίνεση στα βασικά σημεία, έστω της Ν.Δ., λέγεται ότι θα προχωρούσε σε τροποποιήσεις. Ωστόσο, το κόστος που αναλαμβάνει, όπως λένε οι καθηγητές, είναι μεγάλο, κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να ανοίξει το «μέτωπο» της παιδείας μαζί με όλα τα άλλα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γ. Μυλόπουλος, μιλώντας στην «Κ.Ε.» τονίζει : «Οι αρνητικές συνέπειες, αν ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο, θα είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες.

1. Θα προκληθούν μεγάλες δυσλειτουργίες στην ακαδημαϊκή ζωή, με πρώτη την κατάργηση των ακαδημαϊκών μονάδων, τομέων, τμημάτων και γενικών συνελεύσεων, που είναι όργανα αυτοδιοικούμενα. Αυτό θα προκαλέσει χάος στα ιδρύματα.

2. Η αντικατάσταση των σημερινών διαδικασιών και οργάνων με πολυδάπανες διαδικασίες θα επιβαρύνει τα ιδρύματα, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας τους. Για παράδειγμα, εξωτερικά μέλη συμβουλίου, εξωτερικοί εκλέκτορες κ.λπ.

3. Η αμφισβήτηση από την πρώτη στιγμή των νόμιμα εκλεγμένων πανεπιστημιακών αρχών και τελικά η παύση τους (πρυτάνεις και κοσμήτορες) θα προκαλέσουν μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ιδρυμάτων.

»Θα υπάρχουν επιπτώσεις στα πανεπιστήμια που μπορεί να επεκταθούν και στην κοινωνία, με απρόβλεπτες συνέπειες, που ξεκινούν από την κατάργηση της αυτοδιοίκησής τους, την κατάλυση της εσωτερικής δημοκρατίας, του ακαδημαϊκού ασύλου, και από την εφαρμογή ενός αυταρχικού και συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης.

»Τέλος, θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας που στη σημερινή της μορφή δεν αντέχει άλλο ένα μέτωπο, αυτή τη φορά με τα πανεπιστήμια.

Ομως όλα αυτά μπορεί να αποφευχθούν όσο είναι καιρός, αν επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης υπουργείου-πανεπιστημίων. Οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στη Βουλή και ο καθένας αναλαμβάνει πλέον τις ευθύνες του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Π. Τσάρτας, που, μιλώντας στην «Κ.Ε.», είπε: «Τα σημαντικότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν στο σύστημα διοίκησης, του οποίου η εφαρμογή, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί -θεσμικά ή ακαδημαϊκά- θα δημιουργήσει προβλήματα δυαρχίας και πολυαρχίας τα οποία δεν μπορούν να λυθούν στο χρονικό διάστημα που φαίνεται να ορίζει ο νόμος.

Το νομοσχέδιο δείχνει να μην εμπιστεύεται τα μέλη ΔΕΠ, με τελικό αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες σε ό,τι αφορά κυρίως την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική διαδικασία. Ενα ακόμη ουσιώδες θέμα είναι ότι δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς το ζήτημα σχολών και τμημάτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον χρόνο των μεταβατικών διατάξεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πιθανότατα πανεπιστήμια και σχολές δύο ταχυτήτων».

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.