Κρίσιμες συνελεύσεις για το μέλλον των καταλήψεων (naftemporiki.gr)

Το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα αποφασίσουν οι φοιτητές σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο. Σύμφωνα με τους φοιτητές, τα τμήματα και οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη ανέρχονται σε 154.

Οι συνεδριάσεις διεξάγονται σε κλίμα έντασης, καθώς υπάρχουν πλέον σοβαροί κίνδυνοι απώλειας τόσο της εξεταστικής όσο και του εξαμήνου.

Σε πολλά Πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Πατρών, τα περιθώρια πλέον είναι ασφυκτικά και εάν συνεχισθούν οι καταλήψεις θεωρείται βέβαιη η απώλεια του εξαμήνου....

Εν τω μεταξύ, οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν σήμερα τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, η Σύνοδος ζητεί από το υπουργείο Παιδείας:

 

α) Την άμεση χορήγηση του συνόλου των πιστώσεων βάσει του ΠΔ 407/80 σύμφωνα με τον τετραετή προγραμματισμό των Ιδρυμάτων, καθώς, χωρίς αυτήν, απειλείται η ομαλή λειτουργία όλων των Τμημάτων και ιδιαίτερα εκείνων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.

 

β) Τον άμεσο διορισμό όλων των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί από το 2009.

 

γ) Την επανεξέταση του τρόπου έκδοσης και χορήγησης του ειδικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι τα ΑΕΙ διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν, με δική τους ευθύνη, την έκδοση και τη διανομή των πάσο με μικρότερο κόστος για τους φοιτητές.

 

Τέλος, η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τις πανεπιστημιακές δυνάμεις να κατανοήσουν την αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι μονάδες Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας των Πανεπιστημίων.

Οι μονάδες αυτές, επισημαίνουν οι πρυτάνεις, δίδουν εργασία σήμερα σε περισσότερους από 50.000 νέους ερευνητές, που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης, δίνουν υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και ουδεμία σχέση έχουν με την επιβολή επιχειρηματιών και συμφερόντων.

Τέλος, στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν ήδη μπεί οι μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους προχώρησαν και σε καταλήψεις των σχολείων τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ετοιμάζονται για συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

ΠΗΓΗ

 

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.