ΑΕΙ σε… κρίση (makthes.gr)

Έως και καταργήσεις μαθημάτων προκαλεί η έλλειψη προσωπικού.

Στην αντεπίθεση περνά η ΟΛΜΕ

 

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@gmail.com


Οι θέσεις των καθηγητών που βγαίνουν στη σύνταξη χάνονται διότι δεν αναπληρώνονται ποτέ, εξηγούν πανεπιστημιακοί, δίνοντας μία ακόμη διάσταση της οικονομικής κρίσης που αγγίζει τα ανώτατα ιδρύματα.

 


Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού. Οι εφεδρείες, η μη τοποθέτηση των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, η έλλειψη του διδακτικού προσωπικού που εργαζόταν με βάση το προεδρικό διάταγμα 407 και το κύμα πρόωρης συνταξιοδότησης επιστημονικού προσωπικού με πολύχρονη εμπειρία απογυμνώνουν κυριολεκτικά τα ιδρύματα.
Μετά το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου έχουν ήδη προκληθεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα λόγω της δραματικής μείωσης επιστημονικού προσωπικού, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τώρα και άλλα πανεπιστήμια. Σε τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας όπως της Μουσικής και της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μάρκετιγκ, για παράδειγμα, βασικά μαθήματα δεν θα γίνουν φέτος λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ σε άλλα τμήματα θα καταργηθούν και τα μαθήματα επιλογής.
Ενδεικτικό της απογύμνωσης μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από επιστημονικό προσωπικό είναι η περίπτωση του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ. Υπάρχουν 26 καθηγητές μέλη ΔΕΠ για 300 φοιτητές ανά έτος. Σε τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Ξάνθης όπως το Πολιτικών Μηχανικών έχουν μείνει πλέον ελάχιστοι καθηγητές. Ενώ ορισμένα ΑΕΙ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διδάξουν μαθήματα οι διδάκτορες.
Όλα αυτά, όπως η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και η εξεταστική, η οποία σε πολλά τμήματα ΑΕΙ χάθηκε οριστικά, θα συζητηθούν στη σύνοδο πρυτάνεων το ερχόμενο Σάββατο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.


Στην αντεπίθεση περνά η ΟΛΜΕ

Στην αντεπίθεση περνούν τώρα οι καθηγητές ξεκινώντας κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα δίνεται συνέντευξη Τύπου των καθηγητών και δασκάλων στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες ενημερώσεις για την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης γίνονται από τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου προαναγγέλλονται παραστάσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμοί κτιρίων σε περιφέρειες και διευθύνσεις εκπαίδευσης. Την Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται στα Προπύλαια και κάνουν πορεία προς τη Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πολυνομοσχέδιο, ενώ στις 18 και 19 Οκτωβρίου έχει κηρυχθεί 48ωρη απεργία. Στο μεταξύ ενδέχεται να υπάρχει νέος γύρος κινητοποιήσεων στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου.

 

ΠΗΓΗ

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.