Τα κυνικά καύματα του μνημονιακού ιμπέριουμ (serious.gr)

Στις 21 Ιουλίου 2011, την επέτειο του εμπρησμού του ναού της Αρτέμιδας στην Έφεσο, η υπουργός Παιδείας καταθέτει το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ. Έχει προηγηθεί καρικατούρα διαλόγου μερικών ωρών με τα συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών και ερευνητών...

. Έχει καταδικαστεί απερίφραστα από όλα τα θεσμικά όργανα των πανεπιστημίων. Οι ηροστράτιοι συντάκτες του διατείνονται ότι ο νόμος πλαίσιο θα εξυγιάνει το πανεπιστήμιο της μίζερης και καθυστερημένης Ελλάδας προσφέροντας χάντρες και καθρέφτες εξ εσπερίας. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο νόμου μεταλλάσσει το πανεπιστήμιο από ένα χώρο σπουδών που διαπνέονται από ελευθερία και αμφισβήτηση σε πρακτορείο επαγγελματικής κατάρτισης με αυταρχική (ετερο)διοίκηση, παραδομένο στους νόμους της ζούγκλας (αγοράς).

 

"Το θερμοκήπιο"

Η διά της αποσιώπησής του κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου συνοδεύεται από την ίδρυση ενός νέου ιδιότυπου ιδρύματος. Σε αυτό ο διορισμένος διευθυντής-πρύτανης διορίζει με την σειρά του "καθηγητές" που διαγωνίζονται στο κυνήγι του χρήματος και την λογιστική δεικτών αξιολόγησης. Οι "είλωτες" (επίκουροι και εντεταλμένοι) είναι το αναλώσιμο ανθρώπινο υλικό που ξοδεύεται σε ασκήσεις κινησιοθεραπείας μεταξύ των δέκα πανεπιστημίων που έχουν προκύψει από τον ακαδημαϊκό Προκρούστη-Καλλικράτη. Οι προνομιούχοι "φοιτητές" αποκτούν πιστοποιητικά εργασίας μίας χρήσης καθώς τα προγράμματα σπουδών αναπροσαρμόζονται διαρκώς (δια βίου μάθηση) στις επιταγές της αγοράς. Αυτό το οργουελικό ίδρυμα είναι η προτεινόμενη θεραπεία για την αρρώστεια του ελληνικού πανεπιστημίου: λοβοτομή μέσω θεραπείας σοκ (fast track).

 

Στις 21 Ιουλίου 1969 ο Neil Armstrong αφήνει τα ίχνη του σε "αστέρα πλάνητα". Είκοσιτρεις αιώνες μετά τον Εύδοξο τον Κνίδιο η πρώτη προσελήνωση συμβολίζει την κορύφωση της ανάγκης του ανθρώπου για ανακάλυψη και υπέρβαση των φυσικών του ορίων. Αυτήν την κατάκτηση τα έλλογα όντα την οφείλουμε στο πανεπιστήμιο της ελεύθερης και κριτικής σκέψης, το πανεπιστήμιο που συνεχίζει την παράδοση της συστηματικής αναζήτησης που γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο, το πανεπιστήμιο που τόσο σιχαίνεται η αγοραία ψυχή του νομοσχεδίου.

 

Νίκος Ζαχαρόπουλος

Διπλά καταργημένος 407 και λέκτορας υπό αναμονή τοποθέτησης

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 0