Όχι ευχαριστώ.... (Ξ.Χρυσοχόου)

Αθήνα 15/10/2011

Κυρία Υπουργέ,

Με έκπληξη έλαβα την επιστολή του κυρίου Παπάζογλου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου που μου γνωστοποιεί την πρόθεσή σας να με ορίσετε μέλος της οργανωτικής επιτροπής για την εκλογή συμβουλίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Δεν περίμενα να λάβω μια τέτοια πρόσκληση δεδομένης της μη αρχαιότητάς μου στη συγκεκριμένη βαθμίδα του καθηγητή. Επίσης μια τέτοια πρόσκληση όφειλε να προέρχεται από τον Πρύτανη ή τη Σύγκλητο στους οποίους έχει, νομίμως, ανατεθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα η διοίκηση του πανεπιστημίου....

Εντούτοις, καθώς καλούμαι να απαντήσω κατευθείαν σε σας με κίνδυνο ή άρνηση απάντησής μου ή η τυχαία μη απάντησή μου να θεωρηθεί αποδοχή, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι δεν δύναμαι να την αποδεχτώ καθώς η παρουσία μου στην οργανωτική επιτροπή αντιβαίνει τις ηθικές μου αρχές.

Όταν ανέλαβα υπηρεσία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ορκίστηκα πρωτίστως να φυλάττω το Σύνταγμα. Δεν μπορώ λοιπόν με την συμμετοχή μου να νομιμοποιήσω μια διαδικασία για την οποία η επιστημονική επιτροπή της Βουλής και έγκριτοι συνταγματολόγοι έχουν θέσει εν αμφιβόλω την συνταγματικότητά της και ομόφωνα οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της χώρας έχουν θεωρήσει ως «θεσμική εκτροπή».

Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι αρχαιότεροι και πιο έμπειροι από μένα καθηγητές και πρώην πρυτάνεις αρνήθηκαν δημόσια τη συμμετοχή τους. Δεσμεύομαι από τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου και πλείστων συλλόγων διδασκόντων που αντιδρούν στην διαδικασία αυτή και δεν θα μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια τους φοιτητές μου, των οποίων το μέλλον συρρικνώνεται, αν δεχόμουν την πρότασή σας.

Δεν μπορώ τέλος να παραβλέψω ότι ενώ υπάρχουν δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις στα πανεπιστήμια, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, μας καλείτε να ξοδέψουμε χρόνο και κυρίως χρήματα για μια εκλογική διαδικασία όταν μάλιστα δηλώνετε αδυναμία να καλύψετε τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων. Δηλώνετε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να διοριστούν οι ήδη εκλεγμένοι συνάδελφοι που περιμένουν τον διορισμό τους εδώ και δύο χρόνια σε θέσεις που το Υπουργείο σας προκήρυξε, περικόπτετε δραματικά τις πιστώσεις για θέσεις συμβασιούχων διδασκόντων που προκήρυξαν τα πανεπιστήμια με βάση τους τετραετείς προγραμματισμούς που το Υπουργείο σας υπέγραψε και μας αφήνετε χωρίς ηλεκτρονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων καθώς δεν πληρώθηκαν οι ξένοι εκδοτικοί οίκοι που τα διακινούν.

Κυρία Υπουργέ, διδάσκοντες σαν και μένα, όλων των βαθμίδων, κρατούν για χρόνια όρθιο το πανεπιστήμιο, δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, ζουν μονάχα από το μισθό τους, προσπαθούν να ανταγωνιστούν με πενιχρά μέσα διεθνείς κολοσσούς και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους  ως επιστήμονες και ως άνθρωποι. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για χάρη των νέων παιδιών που θέλουν να γίνουν επιστήμονες και που οι πολιτικές σας σπρώχνουν στην ανεργία και τη μετανάστευση. Ο κόπος που έχουμε καταβάλλει τόσα χρόνια δεν μου επιτρέπει να συμμετάσχω σε μια διαδικασία που θα συντελέσει στη διάλυσή του πανεπιστημίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους απαντώ αρνητικά στην πρόθεσή σας να με ορίσετε μέλος της οργανωτικής επιτροπής και σας ευχαριστώ που με την πρόσκλησή σας μου δώσατε την δυνατότητα να σας πω και προσωπικά την άποψή μου.

Με Τιμή


Ξένια Χρυσοχόου
Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Kalyn Hammaker (Sunday, 22 January 2017 17:57)


    I've been browsing online greater than 3 hours these days, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the web will likely be a lot more useful than ever before.