Το ύστατο επίτευγμα της υπουργού Παιδείας, της Βίκυς Ιακώβου (alfavita.gr)

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκτυλίσσεται το θρίλερ της σύστασης της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Είναι πολύ εύκολο να υποθέσει κανείς ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αγωνιώντας για το αν θα εξακολουθήσουν, έστω και για τους ελάχιστους μήνες μέχρι τις εκλογές, να στρογγυλοκάθονται στους υπουργικούς θώκους...

Όπως ωστόσο δείχνουν τα δημοσιεύματα, την αγωνία δεν τη μοιράζονται όλοι εξίσου. Η υπουργός παιδείας φαίνεται πως κοιμάται ήσυχη. Αναμενόμενο. Τα επιτεύγματα της γαλουχημένης στο ΠΑΣΟΚ μηχανικού δικαιολογούν απολύτως μια τέτοια εξέλιξη. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το ότι προσέδωσε νέο νόημα στη δημόσια διαβούλευση, διεξάγοντάς την στο πλαίσιο μυστικών δείπνων* στις οικίες προσωπικοτήτων πρόθυμων να τη στέρξουν στο μεγαλειώδες έργο της για τη μετατροπή των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κέντρα μεταλυκειακής κατάρτισης; Το ότι κατόρθωσε να κρατήσει καθηλωμένους στα κοινοβουλευτικά έδρανα και μακριά από τις παραλίες τούς βουλευτές τής ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας προκειμένου να ψηφίσουν μέσα στον Αύγουστο τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ; Το ότι πέτυχε το ασύλληπτο, να ξεκινά η σχολική χρονιά με τους μαθητές να επιστρέφουν σπίτια τους φορτωμένοι με τις φωτοτυπίες της ημέρας ενώ οι γονείς τους έτρεχαν στα περίπτερα για να αγοράσουν ευρείας κυκλοφορίας κυριακάτικη εφημερίδα που μοίραζε τα σχολικά βιβλία σε DVD, σε ένδειξη λίαν κερδοφόρας προσφοράς στη δημόσια παιδεία,; Όλα τούτα είναι γνωστά σε όλους. Ίσως να μην είναι εξίσου γνωστό το ότι οι άοκνες προσπάθειες της υπουργού και του επιτελείου της για την Παιδεία δεν έπαψαν ούτε την ύστατη στιγμή, ενώ κατέρρεε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της υπουργού Γ. Μητσό, το ΥΠΔΒΜΘ μοχθεί να βγάλει τα ΑΕΙ «από τον βούρκο» (7.11.11).** Για να το επιτύχει, αποφάσισε –λίγο πριν το τέλος του έτους και με τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης– να αφήσει για άλλη μία χρονιά στο μούσκιο περισσότερους από 900 αδιόριστους πανεπιστημιακούς και καθηγητές ΤΕΙ. Με δεδομένο ότι η Παιδεία καταφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Μνημονίου, αυτή η απόφαση θα ήταν περιορισμένου ενδιαφέροντος, σχεδόν αναμενόμενη, αν δεν είχε προηγηθεί ένα σίριαλ με πολλά επεισόδια. Ας μείνουμε στο τελευταίο.

Αργά το βράδυ της 23ης Αυγούστου, η υπουργός εξήγγειλε ότι επρόκειτο να διοριστούν 400 καθηγητής στα ΑΕΙ, ενώ για τους υπόλοιπους θα υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2012. Δύο μέρες μετά, η εξαγγελία πήρε σάρκα και οστά με την έκδοση στο ΦΕΚ της απόφασης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατανομή των διορισμών στο ΥΠΔΒΜΘ. Έκτοτε, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ περίμεναν τους νέους επιστήμονες, ακόμη πιο απαραίτητους λόγω των δραστικών, έως 75%, περικοπών στις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες. Οι 400 ετοίμαζαν μαθήματα ανακουφισμένοι εφόσον, έπειτα από δύο χρόνια αναμονής, το υπουργείο είχε επιτέλους δεήσει να τους δώσει ό,τι προ πολλού δικαιούνταν: τη θέση στην οποία έχουν εκλεγεί. Οι ρητές διαβεβαιώσεις του ειδικού γραμματέα για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου ότι την 1η Οκτωβρίου θα βρίσκονταν «στις τάξεις (sic)» τους (01.09.11)** καθώς και οι υπογραφές της υπουργού παιδείας και του υφυπουργού οικονομικών θεωρήθηκαν επιπλέον εχέγγυα, οπότε η ανακούφιση μετατράπηκε σε βεβαιότητα. Όμως οι αδιόριστοι πανεπιστημιακοί δεν γνώριζαν ότι για την κυβέρνηση του Μνημονίου αποτελούν μια ελαστική επαγγελματική κατηγορία η οποία μπορεί να πεταχτεί στον κάλαθο του 2012 ή να παραπεμφθεί στις καλένδες εφόσον αποδεικνυόταν ότι είχαν ήδη ξεπεραστεί οι διαβόητες αναλογίες 1:5 και 1:10 στους διορισμούς του 2011. Όπερ και εγένετο: έπειτα από έναν τελευταίο έλεγχο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης –που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική καθυστέρηση στις αρχές Νοεμβρίου, λόγω της αδιαφορίας της ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ– οι εγκεκριμένοι για το 2011 διορισμοί των 400 αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας ενώ για τους υπόλοιπους 500 το μέλλον διαγράφεται ζοφερό.

Το ύστατο επίτευγμα της υπουργού παιδείας πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου συνίσταται, λοιπόν, στο ότι το σωτήριο έτος 2011 θα είναι το πρώτο μετά από πολλές δεκαετίες κατά το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διορισμός καθηγητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το επίτευγμα το γνωστοποίησε επισήμως και ανερυθρίαστα στους ίδιους τους αδιόριστους ο ε.γ. Β. Παπάζογλου, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, την ίδια ημέρα που διάβαζαν στις εφημερίδες για τις προσλήψεις 1200 ειδικών φρουρών ενώ τους υποδεχόταν στην πύλη του ΥΠΔΒΜΘ μια διμοιρία προστατών του πολίτη.

 

*Βλ.http://www.tovima.gr/society/article/?aid=386621

** Συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ υπό Αναμονή Τοποθέτησης, Α-Λέκτωρ

 

ΠΗΓΗ

 

 

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.