Πολυετής αναμονή για διορισμό σε ΑΕΙ (kathimerini.gr)

Περίπου 400, από τους 900 νέους πανεπιστημιακούς, που θα τοποθετούνταν σε θέσεις το 2011, μετατίθενται για το 2012


Του Αποστολου Λακασα

 

«Δεν μετανιώνω. Αυτή την επιλογή ήθελα να κάνω. Είμαι ευτυχισμένος που το αποφάσισα», δήλωσε στην «Κ» ο 45χρονος γιατρός-γενετιστής κ. Γιώργος Παπανικολάου. Τι αρνήθηκε; Μια καλοπληρωμένη θέση σε πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία. Τι επέλεξε; Τη θέση του πανεπιστημιακού. Τι κάνει τώρα; Εδώ και δύο χρόνια αναμένει τον διορισμό του στο ΑΕΙ... Στην ίδια θέση βρίσκονται άλλοι 900 νέοι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τα ΑΕΙ σε θέσεις διδασκόντων, όμως προ ημερών έμαθαν ότι ο διορισμός των πρώτων 400 αντί να γίνει φέτος (όπως ήταν η αρχική δέσμευση για σταδιακή απορρόφηση των 900) αναβάλλεται για το 2012. Η εξήγηση που τους δόθηκε είναι ότι έχει ξεπεραστεί ο αριθμός των προσλήψεων με βάση την αναλογία μεταξύ αποχωρήσεων και προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Πλέον, πολλοί έχουν πια αρχίσει να ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό, όπου μάλλον θα πρέπει να εξηγήσουν την αποκοτιά τους να μπουν στα γρανάζια του ελληνικού Δημοσίου....

«Ηλθα από τις ΗΠΑ, δούλεψα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως συμβασιούχος, διδάσκοντας δύο μαθήματα, και κάνοντας παράλληλα έρευνα, την οποία συνεχίζω φυσικά, παρόλο που -λόγω της μη ανανέωσης ώς τώρα της σύμβασης- έχω να λάβω μισθό από το τέλος Αυγούστου. Εχω ακόμα αναλάβει την επίβλεψη φοιτητών, άτυπα, ελπίζοντας ότι θα διοριστώ σύντομα», λέει στην «Κ», ο 35χρονος Γιώργος Χαλκιαδάκης που ασχολείται με το αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης και της θεωρίας παιγνίων στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Σήμερα είναι τυπικά άνεργος, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα για επίδομα ανεργίας.

 

«Ημουν στο University of Pennsylvania, ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Προ τριετίας έθεσα υποψηφιότητα για θέση καθηγητή στον τομέα της βιοπληροφορικής στο Παν. Θεσσαλίας, εξελέγην τον Ιούνιο του 2009 και ακόμη περιμένω. Στο Upenn οι διαδικασίες μετά την εκλογή μου ολοκληρώθηκαν σε τρεις μήνες. Εκεί η στρατηγική τους είναι να παίρνουν νέους ανθρώπους και να τους δίνουν ευκαιρίες» προσθέτει η Αρτεμις Χατζηγεωργίου.

 

Σε ερευνητικό κέντρο του Γκέτινγκεν της Γερμανίας ήταν ο 37χρονος Ιάκωβος Ανδρουλιδάκης. «Μου πρότειναν να ανανεώσω το συμβόλαιό μου, αλλά επέλεξα τη θέση επίκουρου στο Μαθηματικό Αθηνών. Ακόμη περιμένω να διοριστώ. Από την άλλη να σας πω ότι μία ερευνητική μου πρόταση επελέγη, μετά αξιολόγηση και με σκληρό ανταγωνισμό, να χρηματοδοτηθεί με 50.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά τα χρήματα σκεφτόμουν να τα αξιοποιήσω για την έρευνά μου. Πλέον τα χρησιμοποιώ για να επιβιώνω» μας λέει. «Ειμαι στη χώρα μου και μου αρέσει, έχω διάθεση να προσφέρω, αλλά αυτό φτάνει;» προσθέτει τονίζοντας ότι σκέφτεται τη φυγή στο εξωτερικό.

«Περιμένω τον διορισμό κάνοντας υποτροφία, ως μία από τις τελευταίες τυχερές υποτρόφους του ΙΚΥ», λέει από την πλευρά της στην «Κ» η κ. Ευγενία Γραμματικοπούλου, η οποία έχει εκλεγεί σε θέση λέκτορα στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης. «Στα πανεπιστήμια, λόγω της αναβολής των διορισμών και της μείωσης των πιστώσεων για συμβασιούχους, πολλά μαθήματα είτε πλέον δεν θα διδάσκονται είτε θα διδάσκονται από επιστήμονες με παραπλήσιο αντικείμενο. Ομως, τα πανεπιστήμια δεν είναι γυμνάσιο. Μοιραία θα χαθούν γνωστικά αντικείμενα, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα σπουδών. Το επιστημονικό προσωπικό δεν ανανεώνεται, καθώς τη στιγμή που δεν γίνονται διορισμοί, συνεχίζονται οι συνταξιοδοτήσεις» προσθέτει, καταδεικνύοντας ένα από τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Ελλειψη στρατηγικής

Τα ελληνικά ΑΕΙ «γερνούν» υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης αναπτυξιακής στρατηγικής. «Το πανεπιστήμιο δεν ανανεώνεται. Η κοινωνία πλήρωσε για τη δημόσια εκπαίδευση, η ελληνική οικογένεια πλήρωσε για να μορφώσει τα παιδιά της, οι νέοι επιστήμονες επένδυσαν για να μορφωθούν. Πολλοί μάλιστα διακρίνονται σε διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον: όλο αυτό το κεφάλαιο θα το καρπωθούν και πάλι οι ξένοι; Είναι οι Ελληνες πολίτες ικανοποιημένοι βλέποντας τα παιδιά τους να διαπρέπουν στο εξωτερικό και να μην απαιτούν αλλαγή πολιτικής;» σχολιάζει με νόημα, μιλώντας στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0