Πρυτάνεις προς Κ. Αρβανιτόπουλο: Την τρίτη δόση ή χρεωκοπούμε (avgi.gr)

Ενώπιον των ευθυνών του έθεσαν οι πρυτάνεις τον νέο αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κ.Αρβανιτόπουλο καθιστώντας του σαφές ότι αν τα πανεπιστήμια δεν λάβουν αμέσως την τρίτη δόση των κρατικών πιστώσεων, θα χρεωκοπήσουν. Ο άμεσος κίνδυνος χρεωκοπίας των ιδρυμάτων βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας μεταξύ των δύο πλευρών, που συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Αρβανιτόπουλου...

Μπορεί η συζήτηση να διεξήχθη σε «άριστο κλίμα», όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης, Κ. Ρέμελης, αλλά οι πρυτάνεις δεν άφησαν περιθώρια στον τοποτηρητή του Α. Σαμαρά στο υπουργείο Παιδείας, να ελπίζει σε ανακωχή με την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο τα ιδρύματα στραγγαλίζονται τόσο από τον νόμο Διαμαντοπούλου όσο και από τις δραματικές περικοπές των κρατικών κονδυλίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τα σχέδιά του για τον νόμο - πλαίσιο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων ήταν σαφείς. «Οι προσφυγές στα Δικαστήρια έχουν ξεκινήσει και επικεντρώνονται σε δύο θέματα, στο εκλογικό σύστημα και τις διαδικασίες τις εκλογικές. Και αυτό δεν ανακόπτεται, είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Κ. Ρέμελης. Ήδη στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Συναγερμό σήμαναν οι πρυτάνεις σε ό,τι αφορά το οικονομικό. Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης περιέγραψε μια δραματική κατάσταση, όπου δεν υπάρχουν χρήματα για λειτουργικές δαπάνες, θέρμανση και μεταφορά των φοιτητών. Οι πιστώσεις έχουν μειωθεί στο 50% σε σχέση με το 2008 και αν δεν πάρουμε τώρα την τρίτη δόση των κρατικών πιστώσεων, που ήδη έχει καθυστερήσει, τόνισε ο κ. Ρέμελης, αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία με τα οποία τορπίλισαν τον Κ. Αρβανιτόπουλο οι πρυτάνεις, αν δεν εκταμιευτεί η τρίτη δόση, η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σε σχέση με πέρυσι συρρικνώνεται στο ¼.

«Οι πρυτάνεις ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα αυτό των λειτουργικών δαπανών και της καθυστέρησης της εκταμίευσης της τρίτης δόσης, γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα την εμπλοκή στην πληρωμή ηλεκτρικού, τηλεφώνου, λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών που έχει υψηλό κόστος κ.λπ.» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τ. Αλμπάνης.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος περιορίστηκε να διαβεβαιώσει τους πρυτάνεις ότι θα συνεργαστεί με τα ιδρύματα για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΔΠΘ, "η συζήτηση έγινε σε άριστο κλίμα, πράγμα σπάνιο στον χώρο μας. Συζητήσαμε όλα τα μείζονα προβλήματα, και παλαιά και καινούργια και μελλοντικά, και ακούσαμε από επίσημα χείλη ότι όλα τα πρακτικά, τουλάχιστον, ζητήματα μπορούν να συζητηθούν, είναι προς συζήτηση».

 

ΠΗΓΗ

Διαβαστε επισης σχετικα στο kathimerini.gr

 

Write a comment

Comments: 0