Ο ανεφάρμοστος νόμος για την ανώτατη παιδεία (enet.gr)

«Παιδείας αντέχου» παρακινούσαν οι αρχαίοι σοφοί. Πόσο όμως αντέχει η ίδια η παιδεία στη λαίλαπα των μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης; Ενόσω η τριτοβάθμια εκπαίδευση πνέει τα λοίσθια, τουλάχιστον με τη μορφή που τη γνωρίζαμε ώς τώρα, το νέο σχέδιο νόμου έρχεται να τη στοχοποιήσει και να της καταφέρει ένα τελειωτικό χτύπημα του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι βαθύτατες, τόσο για την κοινωνία όσο και για το λαό μας, ασχέτως μορφωτικού επιπέδου.

 

Ενας ξενόφερτος ευρωπιθηκισμός έρχεται να επιβληθεί στις εσωτερικές δομές λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων, ο οποίος όχι μόνο είναι ασύμβατος με τα δεδομένα της χώρας μας αλλά έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την πεμπτουσία της «δημόσιας, δωρεάν παιδείας» που αποτελούσε για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου ένα όραμα -αν όχι πλήρως κεκτημένο. Ο νέος νόμος συνοδεύεται από σκληρές περικοπές για τη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης που φθάνουν στο μείον 50%.

Ο νέος τρόπος διοίκησης καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, μιας και η υπουργός διόρισε την 5μελή οργανωτική επιτροπή διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου - τα μέλη αυτά καλούμε να παραιτηθούν, αναλογιζόμενα την τεράστια ακαδημαϊκή ευθύνη τους. Η ξενομανία και ο νεοραγιαδισμός της κυβέρνησης φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της διαχείρισης της οικονομίας αλλά παρουσιάζει τάσεις εξάπλωσης και στην «εκμετάλλευση» του πνευματικού πλούτου της χώρας: με την αθρόα συμμετοχή ξένων καθηγητών σε εκλεκτορικά σώματα και επιτροπές αξιολόγησης, ουσιαστικά υποβαθμίζεται το ακαδημαϊκό ποιόν του Ελληνα ομολόγου τους, ο οποίος δεν έχει τίποτα να φοβάται σε ενδεχόμενη αξιολόγησή του.

Επιπλέον, ο νέος, αγοραίος, «μεταρρυθμιστικός» προσανατολισμός της ανώτατης παιδείας, σύμφωνος με τις απαιτήσεις των αναγκών τού στυγνά κυρίαρχου κεφαλαίου, θα μετατρέψει τα ελληνικά πανεπιστήμια σε μεταλυκειακά ιδρύματα κατάρτισης μελλοντικών τεχνοκρατών και εκπαιδευτήρια για παπαγαλάκια των αγορών.

Οι καθηγητικές σχολές τίθενται προδήλως στο περιθώριο καθότι προφανώς η νεοταξική ρότα δεν έχει καμία χρήση για τέτοιες «θεωρητικολογίες» - όπως μας έχουν εκπαιδεύσει δόλια να τις θεωρούμε.

Είναι προφανές ότι η άρχουσα τάξη και οι εγχώριοι παρατρεχάμενοί της δεν αρκούνται απλώς στο να μας επιβάλουν την πραγματικότητά τους, αλλά αποσκοπούν στο να γαλουχήσουν και να «επανεκπαιδεύσουν» (όπως έλεγαν παλαιότερα, σκοτεινά καθεστώτα) τις επόμενες γενιές με αυτή τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητά τους, ώστε η κυριαρχία τους να εδραιωθεί σε συμπαγείς βάσεις.

Διόλου τυχαίο βεβαίως ότι για τη δουλειά αυτή έχουν επιλέξει ως εκπρόσωπό τους τη νεοφιλελεύθερη κ. Διαμαντοπούλου, της οποίας οι όχι και τόσο ελληνοκεντρικές θέσεις και «καινοτομίες» στην παιδεία ουδέποτε έπαψαν να σοκάρουν κάθε σκεπτόμενο, ελεύθερο πολίτη.

Αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου αυτού είναι και η μισθολογική συρρίκνωση του κλάδου των εκπαιδευτικών της ανώτατης παιδείας καθώς επίσης και μια καινούργια «κάστα» συμβασιούχων μελών ΔΕΠ η οποία προβλέπεται να κάνει την εμφάνισή της στα ελληνικά «πανεπιστήμια του μέλλοντος».

Με αυτό τον τρόπο η μέγκενη της οικονομικής ομηρίας σφίγγει, εξαναγκάζοντας τις όποιες αντιδραστικές φωνές να συμμορφωθούν με τα αδυσώπητα κελεύσματα των νόμων της αγοράς. Ετσι, τα φτερά της ακαδημαϊκής ελευθερίας έκφρασης ξεριζώνονται - και δεν υπάρχει κανένας «νόμος ασύλου» να σταθεί ανάχωμα σ' αυτό.

Οσο η ακαδημαϊκή κοινότητα θα σπρώχνεται ολοένα και βαθύτερα στο τέλμα της πολυεπίπεδης αυτής εξαθλίωσης τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η «διαρροή εγκεφάλων» που ήδη πλήττει τη χώρα μας... μέχρις ότου δεν μείνει τίποτα από τα ελληνικά πανεπιστήμια παρά ένα παράρτημα κάποιου ξένου «μεγάλου» εκπαιδευτικού ιδρύματος, με άγλωσσους αποικιοκράτες να το διοικούν και εμάς να τους εμπιστευόμαστε για να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις και αξίες στους ακαδημαϊκούς πολίτες τού αύριο.

Κριτές αυτού του μέλλοντος που ήδη είναι στα σκαριά θα είναι αυτοί οι άτεγκτοι επαγγελματίες-προϊόντα του νέου συστήματος ανώτατης παιδείας, τα ίδια μας τα παιδιά που μετά βίας θα αναγνωρίζουμε - και όχι αδίκως θα μας αντιμετωπίσουν ψυχρά στην επιμέτρηση της ποινής την οποία επέφερε η σιωπή και η μη συμμετοχή μας...

 

Write a comment

Comments: 0