Προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας της μη εγγραφής κονδυλίων στον προϋπολογισμό για διορισμούς πανεπιστημιακών διδασκάλων (kathimerini.gr)

Aντισυνταγματική η μη εγγραφή κονδυλίων στον προϋπολογισμό για διορισμούς πανεπιστημιακών διδασκάλων, υποστηρίζει λέκτορας σε προσφυγή του στο ΣτΕ.

Το κράτος υποχρεούται, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, να εγγράφει έγκαιρα στον κρατικό προϋπολογισμό τις αναγκαίες πιστώσεις, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται οι διορισμοί των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να μην υπάρχουν σήμερα 791 αδιόριστοι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι.

Αυτό υπογραμμίζει σε προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος έχει επιλεγεί μεν στην θέση αυτή από τις πρυτανικές αρχές του επίμαχου Πανεπιστημίου, αλλά το υπουργείο Παιδείας ελλείψει χρημάτων, δεν δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη σχετική απόφαση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν αιτήματος του λέκτορα, θα προσδιορίσει με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη) την εκδίκαση της αίτησής του.

Ο λέκτορας ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, αλλά και ως αντίθετη στη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας, η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να υλοποιήσει τις επιλογές των πρυτανικών αρχών για τους διορισμούς των μελών των ΔΕΠ.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι διορισμοί των εκλεγέντων μελών των ΔΕΠ πρέπει να γίνονται εντός τριμήνου από την πρυτανική πράξη επιλογής τους, καθώς μάλιστα οι θέσεις των ΔΕΠ έχουν προηγούμενα καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Ευθέως αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των πρυτανικών πράξεων διορισμού σε θέσεις ΔΕΠ, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη πίστωση. Οι επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας έχουν δέσμια υποχρέωση για τη νόμιμη και έγκαιρη έγγραφη των αναγκαίων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρει ο λέκτορας.

Το γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, ότι το ελληνικό κράτος κινδυνεύει να πτωχεύσει και ότι νομοθετούνται επώδυνα μέτρα περικοπών των δημοσίων δαπανών, δεν μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά ανεκτή» η πρακτική του υπουργείου Παιδείας να μην εγκρίνει το διορισμό των μελών των ΔΕΠ.

Και αυτό γιατί το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν αναστέλλεται:

1) Ούτε σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξ' αιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας ή εκδήλωσης ενόπλου κινήματος για τη ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος,

2) Ούτε σε περίπτωση πτώχευσης του ελληνικού κράτους ή απειλής πτώχευσης ή δεινή οικονομικής κατάστασης.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ο λέκτορας δεν γνωρίζει κανείς εάν και πότε θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί των εκλεγέντων μελών των ΔΕΠ, ενώ παράλληλα όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και οι 791 βρίσκονται «στο έλεος ενός ή περισσοτέρων υφυπουργών, χωρίς αυτό να προβλέπεται από καμία συνταγματική ή νομοθετική ρύθμιση και κατά προφανή κατάλυση του Συντάγματος και περιφρόνηση της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας» .

Σε άλλο σημείο της προσφυγής του αναφέρει ότι η πρακτική αυτή που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας δεν είναι «σώφρων πολιτική επιλογή», καθώς σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, θα έπρεπε πρώτα να διασφαλιστεί η μη κατάλυση των Πανεπιστημίων, μέσω του διορισμού των μελών των ΔΕΠ και στη συνέχεια να αποφασίσει η κυβέρνηση για το εάν θα προβεί στην περικοπή των αποδοχών, επιδομάτων των πανεπιστημιακών δασκάλων ή στην περικοπή λειτουργικών δαπανών των Πανεπιστημίων. Όμως και εάν εκδοθεί η κυβερνητική αυτή απόφαση για τις περικοπές αποδοχών κ.λπ. θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την συνταγματική αρχή της ισότητας και της προστασίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, προσθέτει ο λέκτορας.

Τέλος, ο αδιόριστος πανεπιστημιακός υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτή που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας «όχι μόνο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το μνημόνιο, αλλά έρχεται και σε κατάφωρη αντίθεση με αυτό, γιατί οι ανάγκες δανεισμού της χώρας δεν μπορούν να προσδιοριστούν και ούτε βέβαια προσδιορίστηκαν με βάση την παραδοχή ότι το κράτος δεν θα εκπληρώσει τις συνταγματικές υποχρεώσεις του έναντι των Πανεπιστημίων της χώρας (στην συντριπτική πλειοψηφία τους ιθαγενών) και των εκλεγέντων μελών των ΔΕΠ, ώστε να εξοικονομήσει χρήματα για να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του στους αλλοδαπούς και ημεδαπούς (ιδίως Τράπεζες) ομολογιούχους δανειστές του ελληνικού Δημοσίου».

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης στο protothema.gr

Write a comment

Comments: 0