Μεγάλα ακροατήρια και μεγάλα προβλήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (agelioforos.gr)

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

 

Η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και την καθιέρωση της μονής εισαγωγής το Σεπτέμβρη, έχουν δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Για τα οξυμένα προβλήματα του ιδρύματος καθώς και για τους μισθούς- χαρτζιλίκι που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση διαμαρτύρονται τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που διοργανώνουν αύριο Πέμπτη συλλαλητήριο στο χώρο του ΤΕΙ, στη Σίνδο. Στο μεταξύ, οι έκτακτοι διδάσκοντες στο ΤΕΙ-Θ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 4 Απριλίου διεκδικώντας επίδομα ανεργίας για τους θερινούς μήνες και αντιδρώντας στη μείωση των μισθών...

Απλήρωτοι παραμένουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι 554 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ, όπως υποστήριξαν εκπρόσωποι του Συλλόγου τους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσαν, δε, πως μόλις την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα του περασμένου Οκτώβρη. 
 

«Τραγικές ελλείψεις»
Η μείωση των πιστώσεων και κατ΄επέκταση των ωρών του έκτακτου προσωπικού (κατά 60%) τη φετινή χρονιά φέρεται να έχει επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδρυμα υπηρετούν 280 μόνιμοι διδάσκοντες και μεγάλο μέρος των μαθημάτων καλύπτεται από εκτάκτους. «Σε κάθε μάθημα η θεωρία συνοδεύεται από εργαστηριακή εκπαίδευση. Η μείωση του έκτακτου προσωπικού και των μονίμων οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερα ακροατήρια. Σε ορισμένα μαθήματα δεν έχουμε μόνο όρθιους φοιτητές, αλλά και ανθρώπους που περιμένουν έξω από την αίθουσα», επισήμανε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΣΕΠ) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σταμάτης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου. Μετά την κατάργηση της διπλής εισαγωγής των σπουδαστών το Σεπτέμβρη και το Φλεβάρη κάθε μάθημα διδάσκεται μία φορά κατά τη διάρκεια του σπουδαστικού έτους, αλλά το ακροατήριο είναι διπλάσιο, σύμφωνα με τους καθηγητές.

Για «τραγικές ελλείψεις» έκανε λόγο η Σοφία Θεοδωρίδου, μέλος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, η οποία τόνισε: «Στην εξεταστική βρεθήκαμε να δίνουμε μάθημα 300 άτομα σε δύο αίθουσες των 100 ατόμων». Σε μία προσπάθεια να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των σπουδών τα μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης για τα ΤΕΙ, διοργανώνουν αύριο, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Τεχνολογικού Ιδρύματος, στη Σίνδο. Οι σπουδαστές, εκτός των άλλων, αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στα επίπεδα του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών.
Στις 4 Απριλίου παίρνει τη... σκυτάλη των κινητοποιήσεων ο Σύλλογος Εκτάκτων Εκπαιδευτικών ο οποίος εξήγγειλε 24ωρη απεργία καλώντας σε συντονισμό και κοινή δράση εργαζομένους στα ΤΕΙ. «Ζητάμε να χορηγούνται επιδόματα ανεργίας τους θερινούς μήνες, υγειονομική κάλυψη για όλους τους συναδέλφους και να μην μειωθούν οι μισθοί», επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Αβραμίδης εξηγώντας ότι οι περισσότεροι έκτακτοι εργάζονται ελάχιστες ώρες την εβδομάδα και οι αποδοχές τους κυμαίνονται 200 έως 500 ευρώ το μήνα. 
Επιπλέον, οι έκτακτοι ζητούν να μην εφαρμοστεί η εισαγωγή φοιτητών σε επίπεδο Σχολής και κατ’ επέκταση η διδασκαλία
μαθημάτων σε επίπεδο Σχολής, όπως προβλέπεται από το νόμο 4009/11. «Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε πρακτικά στην
κατάργηση μιας σειράς Τμημάτων, ενώ τα μαθήματα δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της υλικοτεχνικής αλλά
και γενικότερων υποδομών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.
 

Αναμένουν διορισμό 800 άτομα
Το διορισμό τους περιμένουν εδώ και αρκετούς μήνες 800 διδάσκοντες, οι οποίοι έχουν εκλεγεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. «Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά μετά τη μεταπολίτευση κατά την οποία δεν έγινε κανένας διορισμός μέλους ΔΕΠ», υποστήριξε το μέλος της Συντονιστικής Πρωτοβουλίας Αδιορίστων Μελών ΔΕΠ, Στέλος Γκιάλης και πρόσθεσε: «Αν τηρηθεί η αναλογία της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν οι μισοί καθηγητές των ΑΕΙ για να διοριστούν οι 800».

 

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0