Η λογική των ποιμένων (rednotebook.gr)

Για τους ζηλωτές της τεχνοκρατικής διακυβέρνησης, όσοι αντιστέκονται στην κατεδάφιση του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το δίκαιο και το άδικο, ούτε συνεπώς να επιχειρηματολογούν σχετικά με αυτά...

 

Της Βίκυς Ιακώβου


Διότι δὲ πολιτικὸν ὁ ἄνθρωπος ζῷον πάσης μελίττης καὶ παντὸς ἀγελαίου ζῴου μᾶλλον, δῆλον. Οὐθὲν γάρ, ὡς φαμέν, μάτην ἡ φύσις ποιεῖ• λόγον δὲ μόνον ἄνθρωπος ἔχει τῶν ζῴων•
ἡ μὲν οὖν φωνὴ τοῦ λυπηροῦ καὶ ἡδέος ἐστὶ σημεῖον, διὸ καὶ τοῖς ἄλλοις ὑπάρχει ζῴοις (μέχρι γὰρ τούτου ἡ φύσις αὐτῶν ἐλήλυθε, τοῦ ἔχειν αἴσθησιν λυπηροῦ καὶ ἡδέος καὶ ταῦτα σημαίνειν ἀλλήλοις), ὁ δὲ λόγος ἐπὶ τῷ δηλοῦν ἐστι τὸ συμφέρον καὶ τὸ βλαβερόν, ὥστε καὶ τὸ δίκαιον καὶ τὸ ἄδικον•
 τοῦτο γὰρ πρὸς τὰ ἄλλα ζῷα τοῖς ἀνθρώποις ἴδιον, τὸ μόνον ἀγαθοῦ καὶ κακοῦ καὶ δικαίου καὶ ἀδίκου καὶ τῶν ἄλλων αἴσθησιν ἔχειν

Αριστοτέλης, Πολιτικά, Ι, 1253a8-18Πριν από λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης έλαβε αυτεπάγγελτη εισαγγελική κλήση σε κατάθεση, ως εν δυνάμει κατηγορούμενος για παράβαση του άρθρου 183 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ότι «όποιος με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει δημόσια σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών».

Σε τούτη τη ζοφερή περίοδο πλήρους κατάλυσης στοιχειωδών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης είναι αναμενόμενη. Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί την κορύφωση της συστηματικής επίθεσης που δέχεται εδώ και πολλούς μήνες η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας από τους υποστηρικτές του νόμου 4009 –πολιτικούς, με προεξάρχουσα τη σπουδαγμένη στο ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου, δημοσιογράφους, με πρώτους εκείνους που πάσχουν από τα δεινά των δημόσιων πανεπιστημίων, και ελάχιστους πανεπιστημιακούς, που αυτοανακηρύσσονται άριστοι.

Με μια εντυπωσιακή μονοτονία, έχουν όλοι αποδώσει σε όσους εναντιώνονται στον νόμο που «αλλάζει το DNA» των πανεπιστημίων μια σειρά από χαρακτηρισμούς που δεν κάνουν άλλο από το να παραφράζουν τους εξής δύο: επιστημονικά και ηθικά ανάξια συντεχνία, ισχυρή μειοψηφία που επιδιώκει να διαφυλάξει με τη βία τα προνόμιά της. Το άρθρο βάσει του οποίου κλήθηκε να καταθέσει ο Τ. Πολίτης μοιάζει, σε μια πρώτη ανάγνωση, να σπάει τη μονοτονία, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι η αντιστεκόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα δεν είναι παρά μια καθοδηγούμενη από έναν ποιμένα αγέλη.[1] Σε μια δεύτερη όμως ανάγνωση, αποδεικνύεται πως απλώς φέρνει στο φως την άρρητη προϋπόθεση των παραπάνω χαρακτηρισμών: ότι διδάσκοντες, φοιτητές, διοικητικό και άλλο προσωπικό των ΑΕΙ απλώς στερούνται εκείνη την ικανότητα που θα τους επέτρεπε να ανορθωθούν πάνω από το σημείο όπου τους καθηλώνει το ένστικτο της (πανεπιστημιακής, εν προκειμένω) αυτοσυντήρησής τους, ότι έχουν παραδοθεί στα ανορθολογικά πάθη που προσφέρονται σε κάθε είδους διέγερση.

Η ποινικοποίηση του λόγου του συναδέλφου –η κατηγορία βασίζεται σε ηλεκτρονική επιστολή που απηύθυνε σε συγκεκριμένους παραλήπτες– έχει λοιπόν ως σύστοιχό της την άρνηση της ικανότητας του λόγου όλων όσοι αγωνίζονται για την απόσυρση του νόμου 4009. Τι κι αν η πανεπιστημιακή κοινότητα κινητοποιείται αφού προηγουμένως τον έχει διαβάσει –σε αντίθεση με βουλευτές και υπουργούς που υπερψηφίζουν νόμους στα τυφλά–, αφού τον έχει αναλύσει διεξοδικά και συζητήσει δημοσίως σε συνελεύσεις τμημάτων, σχολών και συλλόγων, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, σε άρθρα και υπομνήματα; Τι κι αν τα μέλη της έχουν συναποφασίσει, μέσα από ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, τον τρόπο με τον οποίο θα αποτρέψουν την επιχείρηση κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη των πράξεών τους; Για τους ζηλωτές της τεχνοκρατικής διακυβέρνησης, δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το δίκαιο και το άδικο ούτε συνεπώς να επιχειρηματολογούν σχετικά με αυτά.

Δεν είναι, βεβαίως, οι μόνοι. Προστίθενται σε όσους οργανώνουν δίκτυα αλληλεγγύης στις γειτονιές ή αποφασίζουν να μην πληρώσουν τα χαράτσια της ΔΕΗ, σε όσους παρεμποδίζουν τις παρελάσεις ή επιλέγουν να παραμείνουν στην πνιγμένη από ασφυξιογόνα πλατεία Συντάγματος. Σε εκείνους που, καθώς θεωρούνται ανίκανοι να κατανοήσουν και να κρίνουν τις υψηλές απαιτήσεις των αγορών και τον μονόδρομο που αναγκαστικά επιβάλλουν, καθώς υποτίθεται ότι εμφορούνται μόνο από το χαμερπές ένστικτο της αυτοσυντήρησης, δεν μπορεί παρά να υποκινούνται. Όλοι εξοβελίζονται στην άλλη πλευρά της γραμμής που χωρίζει το πολιτικό από το αγελαίο ζώο.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Αποτελεί την προσαρμοσμένη στην εποχή των Μνημονίων εκδοχή μιας παλιάς συνταγής, στην οποία ανέκαθεν κατέφευγαν οι αντίπαλοι της δημοκρατίας, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι η καταστατική της αρχή της ισότητας και η εναντίωσή της σε κάθε είδους ιεραρχική και κάθετη τάξη, στη λογική των πεφωτισμένων ηγητόρων ή των προικισμένων δημεγερτών, υποσκάπτουν τα θεμέλια της ποιμαντικής τους εξουσίας. Της ίδιας εκείνης εξουσίας την οποία αντιμάχονται, εντός και εκτός πανεπιστημίου, όσοι και όσες έχουν επιλέξει αυτοβούλως και από κοινού να αποτρέψουν την εφαρμογή του νόμου 4009.

_____________________________

[1] Η αλήθεια είναι πως την ίδια αντίληψη για τους έλληνες πανεπιστημιακούς είχε εκφράσει στις αρχές Απριλίου ο Γ. Τσεμπελής, στην επιστολή παραίτησής του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας. Με τον κομπασμό του ανθρώπου που φέρει τον βαρύ τίτλο του ομογενούς καθηγητή πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δεν δίστασε να διανθίσει το κείμενό του με μια μεταφορά που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνείας: «Οι θριαμβολογίες των πρυτάνεων που αποτελούν μέλη της νεοσυσταθείσας επιτροπής προς ‘διάσωση’ του νόμου είναι οι αλαλαγμοί των λύκων που τους εμπιστεύτηκαν ΞΑΝΑ να φυλάνε τα πρόβατα».

 

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 9
 • #1

  Δημήτρης Λ (Monday, 25 June 2012 15:29)

  κ. Ιακώβου,

  η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν καλείτε να κρίνει τον νόμο του κράτους. Καλείτε να τον εφαρμόσει.

  Έλληνας φορολογούμενος (χρεωμένος με τη μισθοδοσία σας)

 • #2

  Takis (Monday, 25 June 2012 15:31)

  Συμφωνώ!

 • #3

  Tzoni (Monday, 25 June 2012 15:41)

  τι διδάσκει στα παιδιά μας η συμπεριφορά των πανεπιστημιακών?
  Οτι αν ο νόμος δε σε βρίσκει σύμφωνο, να μην τον εφαρμόζεις?

 • #4

  ανεργη (Monday, 25 June 2012 15:44)

  Μιλάνε εκ του ασφαλούς με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου! Υποστηρίζουν το κράτος εν κράτη! Ακόμη και τώρα που η χώρα πτωχεύη, οι καθηγητάδες κάνουν προεκλογικές εκστρατείες, ενώ κάθε μήνα το μηνιάτικο πέφτει! Ποιός το πληρώνει αυτό το μηνιάτικο?

 • #5

  rednotes (Monday, 25 June 2012 15:48)

  Τι είναι τελικά φασισμός, αν όχι η άρνηση εφαρμογής των νόμων?

 • #6

  Makis (Tuesday, 26 June 2012 09:25)


  3 κλέφτες λιγότεροι:
  http://www.lifo.gr/now/society/12213

 • #7

  anonimos (Tuesday, 26 June 2012 15:05)


  Για τους ζηλωτές της τζάμπα μαγκιάς, όσοι αντιστέκονται στην κατεδάφιση της έννομης τάξης δεν διαθέτουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ποιος τρώει τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου !

 • #8

  Maria (Wednesday, 27 June 2012 11:29)

  αν δεν έχεις πατέρα ή θείο από μέσα, πώς μπορείς να μπεις σε κάποια θέση στα πανεπιστήμια?

  Αν κι έχω διδακτορικό, βγάζω 10 χρόνια φωτοτυπίες, φτιάχνω καφέδες, κάνω μαθήματα καθηγητών (όταν αυτοί κάνουν προεκλογικό αγώνα ή απλά κάθονται σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους) και περιμένω !!! Μπας και κάποια μέρα θεωρήσουν πως τους έχω γλύψει αρκετά κι ανοίξουν κάποια θέση για μένα. Αλλά μάλλον για τα παιδιά τους θα την ανοίξουν τη θέση τελικά!

 • #9

  student (Thursday, 28 June 2012 14:25)  Πολύ καλά τα λέτε κ. Ιακώβου:

  " Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί την κορύφωση της συστηματικής επίθεσης που δέχεται εδώ και πολλούς μήνες η συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας από τους υποστηρικτές του νόμου 4009 ". Δε σας αφήνουν στην ησυχία σας να (μας) δουλέψετε επιτέλους !