Ποια ζητήματα έθεσαν στον υπουργό Παιδείας τα προεδρεία των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ (esos.gr)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση τους με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιστόπουλο τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ και ΕΕΕ , εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου, σε πολύ καλό κλίμα, η προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των Ομοσπονδιών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας με τον νέο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού, Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο....

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, αφού συνεχάρησαν τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκαν καλή επιτυχία, τόνισαν ιδιαίτερα:
1. Την ανάγκη επαναφοράς της ΓΓΕΤ στο φυσικό της χώρο που είναι το Υπουργείο Παιδείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές (και μη) χώρες, στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργικής ολοκλήρωσης του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.
2. Τη δραματική οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των διδασκόντων στα ΑΕΙ αλλά και των Ερευνητών και το ότι οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθού θεωρείται απαράδεκτη αφού δεν έλαβαν καμία αύξηση τη δεκαετία 2000-2009 και επιπλέον τα τελευταία τρία χρόνια έχασαν το 25% των αποδοχών τους. Η οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση αποδοχών θα εντείνει ακόμα περισσότερο το κύμα διαρροής του επιστημονικού δυναμικού της Ανώτατης Εκαπίδευσης και της Έρευνας προς Ιδρύματα του εξωτερικού (brain drain) σε μια στιγμή που η χώρα το χρειάζεται όσο ποτέ.
3. Την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα ΑΕΙ το φθινόπωρο.
4. Την ανάγκη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού και σοβαρής μελέτης από τη νέα ΑΔΙΠ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να γίνει συνολικά και όχι αποσπασματικά ο χωροταξικός ανασχεδιασμός των ΑΕΙ.  
5. Τόνισαν, επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διορισμοί του διδακτικού προσωπικού των ιδρυμάτων τόσο των εκλεγμένων που περιμένουν ήδη δυο χρόνια, όσο και του έκτακτου προσωπικού. Ακόμη, ζητήθηκε να γίνει μεταφορά πιστώσεων και να διοριστούν άμεσα τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ που έχουν εκλεγεί και υπηρετούν στο δημόσιο.
Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι παρουσιάστηκε το σύνολο των άλλων επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους, τα οποία θα μελετηθούν από τον Υπουργό και θα συζητηθούν αναλυτικά σε επόμενη συνάντηση.

 

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.    

 

Η Γραμματέας

Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.

 

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Τσάκνης
Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

 

Ο Γραμματέας

Κυριάκος Τσινίδης
Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ  Λάρισας

 

Η  Πρόεδρος

Μαρία Θ. Στουμπούδη
Δ/ντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.       

 

Η  Γραμματέας

Μαρία Κωνσταντοπούλου
Κύρια Ερευνήτρια  Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δ”

 

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0