Τέλος στα δωρεάν συγγράμματα στους φοιτητές (madata.gr)

Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αναμένεται να καταργηθεί η χορήγηση τους από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς το νέο πακέτο μέτρων και οι απαιτήσεις της τρόικα "χτυπούν" για ακόμη μια φορά τη δωρεάν παιδεία και βάζουν τέλος στη δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων στους φοιτητές....

Η συζήτηση για το σύστημα που θα αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα, σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», δεν έχει προχωρήσει.

Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν και το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Η διάθεση ηλεκτρονικών σημειώσεων από τους καθηγητές θεωρείται περιοριστική λύση, καθώς καταργεί την ελεύθερη επιλογή του φοιτητή και αναγορεύει τον διδάσκοντα σε αποκλειστική πηγή πανεπιστημιακής γνώσης.

Από την πλευρά τους, οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων «δεν απορρίπτουν το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό του φυσικού εντύπου» δεν αποδέχονται όμως «παθητικά την καθολική εφαρμογή της playstationποίησης της Παιδείας».

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0