Καθηγητές υπό… αίρεση (makthes.gr)

Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον 900 μελών Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που, παρά το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί από συγκεκριμένα τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ, παραμένουν αδιόριστα....

Της Μαρίας Τερζούδη

«Η διαδικασία πάγωσε το καλοκαίρι του 2010, δηλαδή και οι 900 έχουμε υποβάλει χαρτιά για κρίση και εκλογή πριν από το 2010», αναφέρει στη «Μ» ο Στέλιος Γκιάλης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της πρωτοβουλίας μελών ΔΕΠ εν αναμονή τοποθέτησης «Α-Λέκτωρ». Σχολιάζοντας το λογοπαίγνιο μεταξύ της επωνυμίας της πρωτοβουλίας και της λέξης «λέκτορας» και με το δεδομένο ότι σύμφωνα με το νέο νόμο η εν λόγω βαθμίδα καταργείται, σε μερικά χρόνια μπορεί ορισμένοι να διοριστούν σε καταργημένες θέσεις, πράγμα που αποτελεί άλλη μια στρέβλωση του συστήματος, λέει ο κ. Γκιάλης.
Η κατά κανόνα χρονοβόρα διαδικασία από την προκήρυξη των θέσεων έως ότου ολοκληρωθεί η εκλογή των μελών ΔΕΠ έχει ξεκινήσει, για ορισμένους, ακόμα και πριν από πέντε ή έξι χρόνια -ο διορισμός τους, ωστόσο, παραμένει μετέωρος. Ανάλογα με τη σειρά προτεραιότητας και με τα σημερινά δεδομένα, πολλοί από τους 900 αναμένεται να διοριστούν το 2019 - 2020. Όπως εξηγεί ο κ. Γκιάλης, φέτος δεν αναμένεται κανένας διορισμός, ενώ από το 2013 θα τηρηθεί η αναλογία μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. «Αυτό σημαίνει ότι θα απορροφώνται 100 - 130 μέλη ΔΕΠ κάθε χρόνο, πράγμα που θα οδηγήσει σε τρομερή συρρίκνωση. Από περίπου 9.000 σήμερα, το 2019- 2020 θα μετράμε περίπου 6.000 μέλη ΔΕΠ πανελλαδικά -δηλαδή λιγότερους κατά 33%», αναφέρει. Ήδη, ποσοστό 20% των αδιόριστων έχει στραφεί σε επαγγελματική σταδιοδρομία στο εξωτερικό ενώ, με ειδική πρόβλεψη, όσοι απασχολούνται ήδη στο δημόσιο τομέα μπορούν να μετακινηθούν με τη διαδικασία της μετάταξης. Ενδεικτικά, έως το 2009 πραγματοποιούνταν περίπου 500 - 600 διορισμοί μελών ΔΕΠ ετησίως, το 2011 έγιναν 350 -το ΦΕΚ των οποίων, όμως, έχει ημερομηνία Ιανουαρίου 2012, συνεπώς φέτος δεν έγινε κανένας διορισμός.

Στη σκιά της κρίσης
Η αποθαρρυντική κατάσταση του τέλματος στους διορισμούς οδηγεί, πράγματι, πολλούς σε φυγή. «Γινόμαστε μάρτυρες της στρεβλής ιεράρχησης προτεραιοτήτων με δεδομένο, μάλιστα, ένα περίπλοκο σύστημα εξέλιξης. Στο ελληνικό πανεπιστήμιο υπάρχουν ισχυροί θύλακες αξιοκρατίας αλλά, ταυτόχρονα, παρατηρούνται και πολλά φαινόμενα αναξιοκρατίας. Η κρίση επιδεινώνει την κατάσταση. Έως τώρα ένα ποσοστό των θέσεων καλυπτόταν αξιοκρατικά από πολύ καλούς επιστήμονες και όχι από ανθρώπους που είχαν, κυρίως, διασυνδέσεις. Τώρα τα πράγματα περιορίζονται και για τις λίγες διαθέσιμες θέσεις γίνεται ‘σφαγή’», επισημαίνει ο κ. Γκιάλης. Στο αίτημά τους για διορισμό, το υπουργείο Παιδείας απαντά με διαβεβαιώσεις περί κατανόησης και συμπάθειας, «η ακολουθούμενη πολιτική διορισμών, όμως, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τίποτα», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Write a comment

Comments: 0