Στον "αέρα" το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (avgi.gr)

Spring is in the air
Spring is in the air

Σχεδόν εκτός λειτουργίας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σύμφωνα με τους διδάσκοντες του ιδρύματος, που από χθες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας. Με την έναρξη του νέου εξαμήνου έρχονται δύσκολοι καιροί για το περιφερειακό Πανεπιστήμιο, αφού μια σειρά προβλημάτων έχουν φτάσει την κατάσταση σε οριακά σημεία. Οι διδάσκοντες, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τα προβλεπόμενα μέτρα του υπουργείου, αποφάσισαν να αντιδράσουν, ενώ διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει και οι φοιτητές....

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι ένα περιφερειακό ίδρυμα πού αποτελούσε μια "περιπέτεια" για όλους, διδάσκοντες και φοιτητές. "Περιπέτεια με την καλή έννοια", όπως εξηγεί ο καθηγητής Παναγιώτης Σωτήρης. "Πρόκειται για ένα περιφερειακό ίδρυμα που τα τμήματά του είναι σε διαφορετικά νησιά και που αποτελούσε για όλους μας στοίχημα αν θα καταφέρει να παράξει έργο. Τελικά τα κατάφερε και, εκτός από αυτό, το Πανεπιστήμιο δίνει ζωή σε ολόκληρες περιοχές, έχει γίνει κομμάτι των τοπικών κοινωνιών". Αυτή τη στιγμή η λειτουργία του βρίσκεται στον αέρα. Με βάση το ΠΔ 407/80, περισσότεροι από 100 διδάσκοντες θα βρεθούν άνεργοι με την εφαρμογή των πιστώσεων για τους συμβασιούχους του κλάδου. Την ίδια στιγμή, δεκάδες εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος παραμένουν αδιόριστοι και, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν για πολύ ακόμα. Εκατοντάδες μαθήματα δεν θα μπορούν να προσφερθούν, αποδιαρθρώνοντας τα προγράμματα σπουδών, ενώ ταυτόχρονα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα έχουν προκύψει λόγω των συνεχών περικοπών στους τακτικούς προϋπολογισμούς. Τα "κουτσουρεμένα" κονδύλια για την Παιδεία αφήνουν τους φοιτητές χωρίς σίτιση, στέγαση και δωρεάν βιβλία, αναγκάζοντας αρκετούς από αυτούς να σταματήσουν τις σπουδές τους. Η επικείμενη μείωση στους μισθούς των πανεπιστημιακών δασκάλων θα φέρει πολλούς διδάσκοντες σε δεινή οικονομική κατάσταση και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η κυβέρνηση να επιμένει στην εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, υπογράφοντας την καταδίκη τόσο του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και των υπόλοιπων δημόσιων Ιδρυμάτων. Το Ίδρυμα βρίσκεται, επιπλέον, στην αμήχανη θέση να ενημερώνεται για το μέλλον του από... τα δημοσιεύματα του Τύπου! Σύμφωνα με τους διδάσκοντες, το τελευταίο διάστημα από διαρροές του υπουργείου για το "σχέδιο Αθηνά", δρομολογείται η συρρίκνωση του ιδρύματος μέσω της οριστικής κατάργησης κάποιων από τα τμήματά του. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν έχει την παραμικρή ενημέρωση, όπως τόνισε ο κ. Σωτήρης. "Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι ποτέ τυχαία και τώρα περιμένουμε τη συνέχεια".

Αντιμέτωπο με όλα τα παραπάνω προβλήματα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φαίνεται να αγωνίζεται πια για την επιβίωσή του. Ωστόσο, το κινηματικό ξεκίνημα του ιδρύματος με το "καλημέρα" του ακαδημαϊκού έτους μοιάζει η αρχή νέας σειράς κινητοποιήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τόσα χρόνια το υπουργείο Παιδείας μιλούσε για "αλήτες" φοιτητές που "διαλύουν το Πανεπιστήμιο". Να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τώρα και τους πανεπιστημιακούς που του γύρισαν την πλάτη.

 

Ο. Στέφου

 

 

ΠΗΓΗ

 


Write a comment

Comments: 0