Υποστελέχωση και οικονομικά προβλήματα στα ΑΕΙ (kathimerini.gr)

Tου Αποστολου Λακασα

 

Με σημαντικά κενά στο πρόγραμμα διδασκαλίας τους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λόγω των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό. Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιω. Στουρνάρας σε συνάντησή του με το προεδρείο της συνόδου των πρυτάνεων δεν άφησε περιθώρια για διορισμούς συμβασιούχων διδασκόντων. Το πρόβλημα αναμένεται να είναι οξύτατο σε περιφερειακά ΑΕΙ. Ηδη από χθες ο σύλλογος διδασκόντων στο Παν. Αιγαίου έχει κηρύξει απεργία έως την Παρασκευή για τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος....

Ειδικότερα, χθες, ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων. «Παραδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά δεν προχώρησε σε κάποια δέσμευση» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Πατρών και προεδρεύων της συνόδου κ. Γ. Παναγιωτάκης. Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις τονίζουν ότι τα ΑΕΙ θα αντιμετωπίσουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα καθώς πλέον δεν διαθέτουν το «μαξιλάρι» των αποθεματικών ύστερα από το «κούρεμά» τους λόγω PSI. «Για το 2011 οι οφειλές μας ανέρχονται στο 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά του ιδρύματος έχουν μειωθεί στις 900.000 ευρώ. Ετσι παρουσιάζουμε έλλειμμα, ενώ είχαμε πλεόνασμα» τόνισε στην «Κ» ο κ. Παναγιωτάκης.

Από το άλλη, μείζον θέμα είναι η στελέχωση των ιδρυμάτων. Ηδη, πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί φεύγουν στο εξωτερικό κάνοντας χρήση του δικαιώματος για τρίχρονη άδεια άνευ αποδοχών. Εκεί εργάζονται σε πανεπιστήμια με καλύτερες απολαβές σε σχέση με την Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να παραμείνουν στο εξωτερικό. Την τάση φυγής των διδασκόντων πυροδοτούν και οι σχεδιαζόμενες περικοπές -μεσοσταθμικά κατά 17,5%- στις αποδοχές τους. Το θέμα έθεσε χθες στον κ. Στουρνάρα και η σύνοδος πρυτάνεων, μετά τις ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και διδασκόντων στα ΤΕΙ.

Από την άλλη, δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των συμβασιούχων πανεπιστημιακών που θα προσληφθούν για τις ανάγκες των περιφερειακών πανεπιστημίων. Κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά δόθηκαν συνολικά 260 πιστώσεις για προσλήψεις συμβασιούχων σε όλα τα πανεπιστήμια.

 

Αξιολόγηση

Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση χθες το υπ. Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο προς τους εκπαιδευτικούς για τη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης. Μεταξύ των ερωτημάτων είναι εάν η αξιολόγηση πρέπει να συνδέεται με την προαγωγή ή τη μισθολογική εξέλιξη, από ποιους πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αξιολογηθεί. Το ερωτηματολόγιο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση http: //evaluation. minedu. gov. gr. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντήσουν έως τα μεσάνυχτα (23.59) της επόμενης Τρίτης 9/10. Το Π. Δ. με τα κριτήρια θα είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο ώστε να ξεκινήσει -το αργότερο αρχές 2013- η διαδικασία.

 

ΠΗΓΗ

 


Write a comment

Comments: 0