Σήμα κινδύνου από τα ΑΕΙ για ελλείψεις καθηγητών (ethnos.gr)

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των περικοπών στους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και στο «πάγωμα» των διορισμών μελών ΔΕΠ...

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αντιμετωπίζουν πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των περικοπών στους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και στο «πάγωμα» των διορισμών μελών ΔΕΠ.

Ορισμένα ιδρύματα, όπως το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Κρήτης που έβαλε ήδη λουκέτο για μία εβδομάδα, προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας τμημάτων εκπέμποντας «SOS» προς το υπ. Παιδείας, ενώ πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές σχολές -εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό- ορισμένα μαθήματα δεν θα γίνουν και θα μετατεθούν για το επόμενο εξάμηνο. Σε άλλες περιπτώσεις, καθηγητές θα κληθούν να διδάξουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στα προγράμματα σπουδών.

«Πάγωσαν» οι διορισμοί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκο Σταυρακάκη, με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν φαίνεται να υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμες πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες και εάν δοθούν κάποιες, σίγουρα θα είναι κατά πολύ μειωμένες. Οσον αφορά τον διορισμό 900 μελών ΔΕΠ που έχουν ήδη εκλεγεί, δεν πρόκειται να προχωρήσουν εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Για το θέμα των ελλείψεων σε διδάσκοντες θα ασχοληθεί το Συντονιστικό των πρυτάνεων την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να θέσει το ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Η κατάσταση εξελίσσεται δραματική όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και ειδικά σε νέα τμήματα, όπου το μόνιμο προσωπικό είναι ελάχιστο και η πλειονότητα των διδασκόντων είναι συμβασιούχοι. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ποιότητα των σπουδών», αναφέρει ο κ. Σταυρακάκης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει ότι κάποια μαθήματα επιλογής δεν θα γίνουν στο τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο, ενώ συνάδελφοι θα αναγκαστούν να διδάξουν σε ειδικότητες που δεν έχουν σπουδάσει.

Σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της επαρχίας το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο, καθώς οι συμβασιούχοι διδάσκοντες μπορεί να καλύπτουν και το 1/4του ανθρώπινου δυναμικού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου πέρυσι τα μέλη ΔΕΠ ήταν 320, ενώ οι συμβασιούχοι 80.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία πίστωση για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τον προγραμματισμό μας χωρίς να υπολογίζουμε τους 80 συμβασιούχους που είχαμε πέρυσι», αναφέρει στο «Εθνος» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. .

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 

 

ΠΗΓΗ

 


Write a comment

Comments: 1
  • #1

    ΤΤ (Tuesday, 09 October 2012 10:00)

    Όλα πάνε καλά. Ο στόχος της εξουσίας για ένα λαό αμόρφωτο είναι δυνατό να επιτευχθεί σύντομα. Μπράβο.