Αδιόριστοι πανεπιστημιακοί: Συνεχίζεται ο εμπαιγμός απέναντί τους (902.gr)

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός απέναντι στους πάνω από 900 πανεπιστημιακούς, που ενώ έχουν εκλεγεί κανονικά και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πανεπιστήμια της χώρας, αναμένουν το διορισμό τους από το υπουργείο Παιδείας εδώ και δυο χρόνια!

Σε συνάντηση που είχε η «Πρωτοβουλία των Μελών ΔΕΠ Υπό Αναμονή Τοποθέτησης Α-Λέκτωρ» με τον υπουργό Παιδείας για άλλη μια φορά δεν πήρε απάντηση για το πότε θα προχωρήσουν οι διορισμοί. Έτσι, ο εμπαιγμός απέναντί τους συνεχίζεται.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει καταθέσει και Ερωτήσεις και Αιτήσεις προς τους υπουργούς Παιδείας αυτά τα δυο χρόνια για το διορισμό των εκλεγμένων πανεπιστημιακών....

Σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, η «Πρωτοβουλία Α-Λέκτωρ» αναφέρει σχετικά: «Τα αδιόριστα μέλη ΔΕΠ είμαστε αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους της ακαδημαϊκής αλυσίδας: Δεν υπαγόμαστε σε κανένα εργασιακό καθεστώς, δεν αποκτούμε προϋπηρεσία, δεν δικαιούμαστε κονδύλια για έρευνα. Εξακολουθούμε ωστόσο να στηρίζουμε, ολοένα και πιο συχνά αμισθί, το δημόσιο πανεπιστήμιο, βιώνοντας παράλληλα συνθήκες ακαδημαϊκής και εργασιακής απαξίωσης, η παράταση των οποίων μας οδηγεί στην οικονομική, κοινωνική και ηθική εξουθένωση, καθώς και στη φυγή στο εξωτερικό.

Δεν ζητάμε ούτε την κατανόηση ούτε τη συμπαράσταση του υπουργού Παιδείας. Απαιτούμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας: Την άμεση ολοκλήρωση του διορισμού όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Το αίτημα αυτό δεν αφορά μόνον εμάς αλλά ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, και πρωτίστως τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Η υποστελέχωση των πανεπιστημίων αποτελεί μία μόνο όψη της ολοένα και πιο δυσχερούς κατάστασης στην οποία οδηγούνται από μια πολιτική καταστροφική για τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση: Υποχρηματοδότηση, συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών, μείωση των δαπανών για σίτιση και στέγαση των φοιτητών και φοιτητριών, επικείμενη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, απολύσεις υπαλλήλων ΙΔΑΧ.

Εξάλλου, στο όνομα ενός κενού νοήματος εξορθολογισμού, το δρομολογούμενο σχέδιο "Αθηνά" (ο "Καλλικράτης" των πανεπιστήμιων) πρόκειται να επιφέρει, με τις γνωστές πλέον συνοπτικές διαδικασίες, καταργήσεις και/ή συγχωνεύσεις τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων. Το τι θα σημάνουν αυτές για τη νέα γενιά, για το διδακτικό και άλλο προσωπικό των ΑΕΙ αλλά και για τους αδιόριστους κανείς δεν το γνωρίζει».

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0