Η κρίση αδειάζει τα ελληνικά πανεπιστήμια (agelioforos.gr)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Δεκάδες πανεπιστημιακοί καθηγητές και μέλη ερευνητικού προσωπικού των ελληνικών σχολών ψάχνουν για δεύτερη εργασία -μερικής απασχόλησης- σε γειτονικές χώρες, μετά τις δραστικές μειώσεις των αποδοχών τους, ενώ αρκετοί σκέφτονται να κάνουν χρήση της τριετούς αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών, προκειμένου να διδάξουν έναντι αμοιβής σε πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ....

Την ίδια ώρα περίπου 850 νέοι επιστήμονες που έχουν εκλεγεί τα τελευταία τρία χρόνια σε θέσεις Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), αλλά δεν έχουν διοριστεί, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα και να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ο διορισμός τους παραμένει μετέωρος, ενώ με τα σημερινά δεδομένα πολλοί από τους επιστήμονες πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2020 για να διοριστούν!

 

Δεύτερη δουλειά στην Αλβανία

Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι καθηγητές ζητάνε κι άλλη απασχόληση, καθώς τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας ωθούν τους πανεπιστημιακούς σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης».

 

Σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη, πανεπιστημιακοί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ψάχνουν δεύτερη δουλειά -part time- σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, ενώ έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό οι αιτήσεις καθηγητών για να διδάξουν στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις γειτονικές χώρες που ακολουθούν ευρωπαϊκά και αμερικανικά προγράμματα σπουδών στο πλαίσιο συνεργασιών με αντίστοιχες σχολές, προσφέρουν στους Ελληνες επιστήμονες καλές αμοιβές και τους καλύπτουν τα έξοδα διατροφής και στέγασης. Τα πανεπιστήμια στην Αλβανία προσφέρουν ακόμη και αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις των καθηγητών από και προς τα σύνορα.

 

Μετανάστες σε αραβικές χώρες

Παράλληλα, αρκετοί πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ελληνικά ΑΕΙ σκέφτονται να κάνουν χρήση της τριετούς αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών και να «μεταναστεύσουν» σε Σαουηδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις χώρες αυτές τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν στους επιστήμονες πενταπλάσιους μισθούς σε σύγκριση με τους μισθούς των ελληνικών πανεπιστημίων που έχουν μειωθεί σημαντικά.

 

Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ, οι μειώσεις σε κάποιες βαθμίδες φτάνουν ακόμη και το 45%. Πανεπιστημιακός που εισέρχεται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο, σε ηλικία σχεδόν 35-40 ετών, μετά από πολυετείς σπουδές και την καθιερωμένη πλέον θητεία σε απλήρωτη διδασκαλία, αμείβεται με 950 ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδοχές ενός πρωτοβάθμιου καθηγητή είναι περίπου 1.900 ευρώ.

 

Στο μεταξύ αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον των περίπου 850 μελών ΔΕΠ που παρά το γεγονός ότι έχουν εκλεγεί σε τμήματα των ελληνικών ΑΕΙ, παραμένουν αδιόριστα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 170 από αυτούς τους αδιόριστους επιστήμονες σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό και να συνεχίσουν σε ξένα πανεπιστήμια την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

 

Οι νέοι επιστήμονες αναγκάζονται να πάρουν την απόφαση να αλλάξουν χώρα, αφού, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κάθε χρόνο θα απορροφώνται μόλις 100-130 μέλη ΔΕΠ και μέχρι το 2020 θα μειωθεί ο αριθμός των μελών ΔΕΠ πανελλαδικά κατά 33%.

 

ΠΗΓΗ

 

Write a comment

Comments: 0