Διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια ζητά η ΠΟΣΔΕΠ (newsbeast.gr)

Οι Πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι ο χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα τρία χρόνια

Η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει την «παρατεταμένη καθυστέρηση του διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια, με χρόνο αναμονής που υπερβαίνει τα τρία έτη».....

Σε ανακοίνωσή τους, οι Πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή οδηγεί τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης λόγω υποστελέχωσης, στην κατάρρευση. Η προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια, οι συμβάσεις διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 είναι ελάχιστες, οι θέσεις μεταδιδακτορικών υποτρόφων σπανίζουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την μισθολογική απαξίωση των μελών ΔΕΠ οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο που αγωνιά να φέρει σε πέρας το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο».

Την καταγγελία υπογράφουν τα μέλη του προεδρείου του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού -ΠΟΣΔΕΠ-) Γιάννης Κρεστενίτης, Σωκράτης Κάτσικας και Γιάννης Μπασιάκος, καθώς τα νεοεκλεγέντα μέλη της διοίκησης του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών δεν κατάφεραν ακόμη να εκλέξουν προεδρείο.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «θεμελιώδη επιστημονικά αντικείμενα δεν διδάσκονται, ερευνητικά κονδύλια και διεθνή προγράμματα παραμένουν αναξιοποίητα, η ποιότητα των ανώτατων σπουδών υποβαθμίζεται. Το φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων προς ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό πανεπιστήμιο, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας».

Η ΠΟΣΔΕΠ προκειμένου να ανακόψει την πορεία αυτή που απαξιώνει το δημόσιο πανεπιστήμιο ζητεί τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, την άμεση δημοσιοποίηση και τήρηση της σειράς κατάταξης των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων των εκλεγμένων και υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, μετά τις επικείμενες συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων, Σχολών και Τμημάτων.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Write a comment

Comments: 0