Χωρίς συμμάχους η "Αθηνά 2" (avgi.gr)

 

Βάλλεται πανταχόθεν η «Αθηνά 2», ενώ το αίτημα απόσυρσης του σχεδίου και ουσιαστικής διαβούλευσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες προσυπογράφεται ακόμα και από φίλιες δυνάμεις της συγκυβέρνησης, όπως η ΠΟΣΔΕΠ. Την ίδια ώρα πέφτουν βροχή οι παραιτήσεις προέδρων ΤΕΙ, ενώ η πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Αναλυτικότερα η ΠΟΣΔΕΠ, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι το σχέδιο παρεκκλίνει σημαντικά από την αρχή του ακαδημαϊκού και αναπτυξιακού εξορθολογισμού, «δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του», ενώ επιχειρείται η ταχύτατη και «χωρίς διάλογο» και «έγκυρο νομοθετικό έρεισμα» επιβολή του. Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά από το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του Σχεδίου προς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά ένας ουσιαστικός διάλογος.

Σαφή προειδοποίηση, που προμηνύει και προσφυγές, ότι δεν θα δεχτεί την κατάλυση της αυτοτέλειας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, απευθύνει η πρυτανεία του ιδρύματος. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, «η θεσμοθέτηση του 'Αδαμάντιος Κοραής' ως ΝΠΔΔ, καθώς επίσης και η αναγκαστική συμμετοχή των Ιδρυμάτων σε 'ομοσπονδιακού' ή άλλου τύπου συνενώσεις, καταλύει αυτομάτως την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, υπερβαίνει τις εξουσιοδοτήσεις που ο νόμος παρέχει στον υπουργό Παιδείας και βρίσκεται σε δυσαρμονία με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Είναι αυτονόητο ότι η παραπάνω μεθόδευση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από τις πρυτανικές αρχές, αλλά ούτε από σύμπασα την πανεπιστημιακή μας κοινότητα».

Σύμφωνα με την πρυτανεία του ιδρύματος, συστήνεται ένα καινοφανές στη νομική τάξη ΝΠΔΔ, που αποτελείται από επί μέρους ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ΑΕΙ, όπου τα ΑΕΙ αποτελούνται από σχολές. Μοιραίο είναι, τονίζεται στην ανακοίνωση, τα υφιστάμενα ΝΠΔΔ που συμμετέχουν ως μέλη του «Αδαμάντιος Κοραής» να μετατραπούν σε Σχολές. Επομένως, συμπεραίνει εύλογα η πρυτανεία του ιδρύματος, το «Αδαμάντιος Κοραής» σημαίνει συρρίκνωση, απαξίωση και υποβάθμιση.

Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος ζητούν να μην συμπεριληφθεί το ΟΠΑ στο «Αδαμάντιος Κοραής» και να γίνει σεβαστή η συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική εγγύηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, δηλώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δώσουν "αγώνα για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής". Από την πλευρά της, η κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών Ιωαννίνων διαμαρτύρεται για την ένταξη στη σχολή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το οποίο είναι πενταετούς φοίτησης, ενώ τα τμήματα της σχολής είναι τετραετούς φοίτησης, θεραπεύουν σαφή γνωστικά αντικείμενα και οι απόφοιτοι έχουν διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα.
Διατήρηση των τεσσάρων ξενόγλωσσων Φιλολογιών ως αυτοτελών τμημάτων αντί της συγχώνευσής του σε μονοτμηματική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με κατευθύνσεις ζητά η Σύγκλητος του ΑΠΘ.

Τέλος, μετά την παραίτηση του προεδρείου του ΤΕΙ Λάρισας, χθες παραιτήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας διαμαρτυρόμενος για τη συρρίκνωση του ιδρύματος. Ο πρόεδρος του ιδρύματος κάνει λόγο για εμπαιγμό, ενώ χαρακτηρίζει το σχέδιο «Αθηνά» δούρειο ίππο για την πλήρη απαξίωση και κατεδάφιση του θεσμού της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, χωρίς να παραγνωρίζει υπαρκτά προβλήματα στον σημερινό ακαδημαϊκό χάρτη, καλεί έστω και την ύστατη αυτή ώρα την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αποσύρουν το σχέδιο "Αθηνά". "Η ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την ανάπτυξη της περιφέρειας και την αποκέντρωση, απαιτεί σοβαρή μελέτη, διαβούλευση και διαφάνεια και προϋποθέτει εκ των ων ουκ άνευ την πραγματική συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών", τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης απαιτεί ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας από την επαρκή χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΙΔΙΠ και την κάλυψη των αναγκών σε διοικητικό προσωπικό.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Write a comment

Comments: 0