Συντάσσονται τα Προεδρικά Διατάγματα για το σχέδιο «Αθηνά» (tovima.gr)

Φοιτητές κατέλαβαν για μία ώρα το γραφείο του Χρ. Σταϊκούρα στη Λαμία
«Κλείνει» τις επόμενες ημέρες η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων του σχεδίου «Αθηνά» περί αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις εκπροσώπων της πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κοινότητας.

Η σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τη δική της πρόταση απέναντι στο σχέδιο «Αθηνά». Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που έρχονται στον ακαδημαϊκό χάρτη συνεχίζονται με απεργίες πείνας, αλλά και με καταλήψεις σε ΤΕΙ της χώρας. Το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Δευτέρα, στις κατά τόπους συνελεύσεις. ...

Σε κατάληψη τον πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στη Λαμία προχώρησαν, περίπου για μία ώρα, οι φοιτητές του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Στερεάς που βρίσκεται στη Λαμία.

Κεντρικό τους αίτημα ήταν να διασφαλιστεί η λειτουργία του τμήματος αφού, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», αυτό παραμένει στη Λαμία και αναβαθμίζεται σε σχολή ενταγμένη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Παράλληλα, ζήτησαν την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια και γενικά τη συμπλήρωση σε ανθρώπινο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος.

«Όπως κάνατε ενέργειες για να παραμείνει το τμήμα στη Λαμία, θα πρέπει τώρα να κάνετε τις ίδιες ενέργειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του» είπε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα με τον οποίο προσδιορίστηκε συνάντηση την Τρίτη στην Αθήνα για να συζητηθούν τα συγκεκριμένα θέματα.

Απεργία πείνας πραγματοποιούν από τις 8 Μαρτίου φοιτητές του τμήματος Αλιείας-Υδατοκαλλιέργειας του παραρτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά, αντιδρώντας στην προωθούμενη μεταφορά του στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Παράλληλα, απεργία πείνας πραγματοποιεί από σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π.Κατσούλης. Την Κυριακή, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην πόλη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής του νομού Μάριος Σαλμάς. Αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο ξενοδοχείο, κάνοντας χρήση χημικών. Ο κ. Κατσούλης κατήγγειλε αστυνομική βία και ξυλοδαρμούς, κατηγορώντας τον κ. Σαλμά για ενορχήστρωση των επεισοδίων.

Στην κατάληψη και το κλείσιμο της Εφορίας στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου προχωρούν από σήμερα κάτοικοι της Ιεράπετρας, ενώ αύριο, Τρίτη, θα προγραμματίζουν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.

Συγκέντρωση στην Αθήνα προγραμματίζουν για την επόμενη εβδομάδα κάτοικοι και φορείς της Καλαμάτας, διεκδικώντας την παραμονή και λειτουργία στην πόλη του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας.

Τι προτείνει το ΑΠΘ

Την αντιπρότασή της στο σχέδιο «Αθηνά» ανακοίνωσε η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, προτείνεται:

 • Αντί του προτεινόμενου για το ΑΠΘ αριθμού δώδεκα (12) Σχολών και τριάντα εννέα (39) Τμημάτων, προτείνεται διάρθρωση του ΑΠΘ σε δέκα (10) Σχολές και σαράντα δύο (42) Τμήματα.
 • Αντί της συγχώνευσης των τεσσάρων (4) Ξενόγλωσσων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής σε μία μονοτμηματική Σχολή Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών με κατευθύνσεις, προτείνεται η διατήρησή τους ως αυτοτελών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής.
 • Αντί της δημιουργίας μονοτμηματικής Σχολής Νομικής, για την οποία δεν υπάρχει καμία ακαδημαϊκή τεκμηρίωση, προτείνεται η ένταξη του Τμήματος Νομικής σε μία νέα Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
 • Όσον αφορά τα δύο (2) Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τα οποία προτείνεται να ενταχθούν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, η Σύγκλητος διαπιστώνει πως η παραμονή τους στην Κοζάνη με τη σημερινή τους μορφή δεν ικανοποιεί την αρχή της χωροταξικής συνοχής και αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αντίστοιχα με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ) στη Βέροια. Διαπιστώνει, επίσης, πως τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεραπεύουν αντικείμενα που είναι είτε ταυτόσημα (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) είτε αποτελούν υποσύνολο (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) μεγαλύτερων και παλαιότερων Τμημάτων του ΑΠΘ. Ως εκ τούτου, προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση των όρων ένταξης των δύο (2) Τμημάτων στη Σχολή και της πιθανότητας συνένωσής τους με τα συναφή μεγαλύτερα Τμήματα της Σχολής.
 • Αντί του τίτλου της Σχολής Γεωπονίας προτείνεται Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος ανταποκρίνεται αρτιότερα στον τίτλο των δύο (2) Τμημάτων που αποτελούν τη Σχολή.
 • Αντί της ένταξης του Τμήματος Φαρμακευτικής στη Σχολή Θετικών Επιστημών προτείνεται η ένταξή του, ως 4o Τμήμα, στη Σχολή Επιστημών Υγείας.
 • Αντί της διατήρησης δύο (2) Τμημάτων με τον ίδιο τίτλο στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, προτείνεται μονοτμηματική Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Ως προς το θέμα αυτό η Σύγκλητος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Τμήματος «Επιστημών Άσκησης και Διατροφής» στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Επίσης, ζητεί από το υπουργείο Παιδείας τον ισότιμο χειρισμό των Τμημάτων των ΑΕΙ σε εθνικό επίπεδο (όπως Τμήματα Πολυτεχνικής ΑΠΘ-Σχολές ΕΜΠ και Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ- Γεωπονική Σχολή Γεωπονικού Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής»).

Ως προς τον αριθμό εισακτέων, η Σύγκλητος ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τη γνώμη της, καθόσον αυτή θα διατυπωθεί με βάση την πραγματική δυνατότητα εκ μέρους των Σχολών/Τμημάτων του ΑΠΘ να εκπαιδεύουν τους φοιτητές σε συνάρτηση με:

 • τους οικονομικούς πόρους του Ιδρύματος οι οποίοι πλέον δεν επαρκούν για τη συντήρηση εργαστηριακού εξοπλισμού και ανανέωσής του με νέας τεχνολογίας,
 • τη διαρκή μείωση του διδακτικού προσωπικού που δεν αντικαθίσταται,
 • τη μη προώθηση των διορισμών του διδακτικού προσωπικού που έχει εκλεγεί από το 2010,
 • τη δραματική μείωση του διοικητικού προσωπικού μετά και την πρόσφατη υπαγωγή ογδόντα πέντε (85) διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ σε καθεστώς διαθεσιμότητας και
 • τη στενότητα χώρων διδασκαλίας, πρόβλημα που θα προκύψει από τη μεταφορά Τμημάτων στο ΑΠΘ για τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφασισθεί αύξηση αριθμού εισακτέων.


Εκστρατεία κατά της συνένωσης των ξενόγλωσσων φιλολογιών
Στο χώρο των Φιλοσοφικών σχολών οι εκπρόσωποι των Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν ήδη συγκεντρώσει περίπου 30.000 υπογραφές (20.000 οι καθηγητές της Αθήνας και 10.000 της Θεσσαλονίκης) κατά της συνένωσης των ξενόγλωσσων φιλολογιών.

«Το Νοέμβριο του 2012 μία ομάδα Κοσμητόρων από Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου συναντήθηκε στην Αθήνα και ίδρυσε το "Athens Humanities Network" (Δίκτυο Ανθρωπιστικών Σπουδών των Αθηνών) με σκοπό τη στήριξη των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην περιοχή» αναφέρεται σε κείμενο της Κοσμήτωρος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Αμαλίας Μόζερ.


«Τα μέλη επέλεξαν την Αθήνα ως έδρα του Δικτύου χάρη στον ισχυρό συμβολισμό της πόλης ως κοιτίδας του Ανθρωπισμού, προσβλέποντας στην αυτονόητη στήριξη της Ελλάδας. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα αναγκαζόμασταν εμείς, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ζητήσουμε τη στήριξη των Ρώσων, Γεωργιανών, Τούρκων, Βουλγάρων, Σέρβων και Κροατών εταίρων μας στο Δίκτυο για να υπερασπιστούμε τις Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ίδιο τους το λίκνο» λέει η κυρία Μόζερ.

«Το Σχέδιο "Αθηνά" χτυπάει την καρδιά των Ανθρωπιστικών Σπουδών όχι μόνο συγχωνεύοντας πέντε Τμήματα που θεραπεύουν σαφώς διακριτούς φιλολογικούς κλάδους, όπως προέβλεπε αρχικά, αλλά (αφού έλαβε τις επιστημονικά θεμελιωμένες αντιρρήσεις της Κοσμητείας της Σχολής, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ιδρύματος) προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και διαλύοντας τη Φιλοσοφική Σχολή: αποσπά τις πέντε αυτές Φιλολογίες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική και Ιταλική) και τις συγχωνεύει σε ένα Τμήμα, το οποίο ανάγει σε μονοτμηματική Σχολή!» αναφέρει η Κοσμήτωρας.

«Είναι εξαιρετικά θλιβερό το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, με έδρα την πόλη της Αθηνάς και με έμβλημα την Αθηνά, να βλέπει να πλήττεται από το σχέδιο "Αθηνά" η Φιλοσοφική του Σχολή, το πιο εμβληματικό κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών του κόσμου» καταλήγει η κυρία Μόζερ.

Στην Θεσσαλονίκη, νέο κείμενο κυκλοφορεί για την συλλογή υπογραφών κατά της συνένωσης των ξένων φιλολογιών, το οποίο μάλιστα έχει μεταφραστεί σε 6 διαφορετικές γλώσσες (https://www.change.org/petitions/professor-Konstantinos-arvanitopoulos-greek-minister-of-education-save-the-departments-of-english-french-german-italian-and-spanish).

«Δεν γνωρίζω πώς οι Νίτσε, Θερβάντες, Ουγκώ και Σέξπιρ μπορούν να διδαχθούν ομογενοποιημένοι» αναφέρει χαρακτηριστικά Έλληνας καθηγητής που υπογράφει το κείμενο.

Write a comment

Comments: 0